Przepraszam, ale moja wczorajsza odpowiedż byla zbyt pochopna. Dzisiaj w świetle słonecznym zauważyłam delikatne pajęczynki, ale tylko na końcach liści. Liść alokazji ma typowe zagłębienia i tylko tam widać ten "proszek".
Owe maciupkie pajęczynki zauważyłam jeszcze na muchołowce i te same białe punkciki rozciane wzdłuż nerwu na fikusie beniamina
obawiam sie, że szykuje mi sie jakaś okropna inwazja:(
czyli przędziorek?
hm... powiem szczerze że to moje pierwsze spotkanie z jakimś intruzem na kwiatkach.
Słyszałam, że bardzo ciężko jest się pozbyć przędziorka i walka z nim jest bezowocna
Macie może jakieś sprawdzone środki chemiczne, które sami stosowaliście i były skuteczne?
Liczę na Waszą pomoc, bo w sklepach to dobrej rady raczej się nie usłyszy...
przędziorka można się pozbyć moim zdaniem łatwo, odseparuj tylko inne roslinki od zarażonych i umyj listki w płynie do naczyń troche rozcieńczonym z wodą, mi tak podziałało bez żadnej chemi i tak ze trzy razy w tyg, często zraszaj roślinki samą przegotowana wodą.
anetto dziękuję za poradę .
Mam nadzieję, że się uda z tym płynem:) Nigdy nie słyszałam o takim sposobie i bardzo chętnie go wypróbuję.
Tylko czy płyn nie zaszkodzi roślinkom?
i jeszcze pytanko: co z muchołówką? zostawić czy też przecierać co się da?
Asiula5432 kup sobie Magus 200 SC i zrób trzy opryski nim co trzeci dzień każdy oprysk, pierwszy i drugi dawka 1 ml na 1 l wody trzeci dawka 1 ml na 0,75 l wody. Co do muchołówki nie zrasza się jej ale w celu pozbycia się szkodnika jest to konieczne i oprysk jej nie zaszkodzi.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/169 ... 11ee8.html
w związku z tym mam kilka pytań.
1) czy nasiona w kolbie mimo iż ich nie "zapylałam" będą sie nadawały na wysianie tzn. czy coś z nich wyrośnie a jeśli tak to jak to zrobić, aby dać im jak najwięcej szansy na przeżycie?
2) co to właściwie jest bo kiedy uschły stare liście odsłoniły kilka takich narośli a ja nie mam pojęcia jaki to ma wpływ na roślinkę?
Będzie rosła, wybijają nowe liście więc jest dobrze, te punkty na dole to miejsca z których mogą wybić również młode liście ew. korzenie zależy od rośliny, nie zasypuj ich ziemią, po dojrzeniu kolby zetnij ją a nasiona wysyp na ziemię nie zasypując ich same wzejdą, kolba osłabia bardzo roślinę więc na przyszłość nie pozwalaj jej na zawiązywanie się.
hmm.. z tymi nasionkami to pewnie nic nie będzie, bo są jakby puste w środku, więc niepotrzebnie narażałam roślinkę na osłabienie
mogę odciąć tą kolbę czy czekać aż sama uschnie?
Jeśli zdarzy się tak, iż wszystkie listki uschną, nie wyrzucaj rośliny. Ona wyrasta z takich bulwek z ziemi. Wykop je, delikatnie oczyść i posadź w nową, dobrą ziemię. Zacznij niewiele podlewać.
Z moją tak zrobiłam i zobacz jak urosła
Jak ją kupowałam miała cztery liście.
ojej ile liści małe jest prawdopodobieństwo, że ja wyhoduję taką ogromną alokazję, ale zawsze warto prubować liczę jednak na to, że nie doprowadzę jej do totalnego upadku ostatni liść nie wygląda źle, myślę, że sobie poradzi
Nie wypróbowałem tego sposobu ale sprubuj posypać ziemię cynamonem nie jestem stuprocentowo pewien ale czytałem że cynamon jest dobry na szkodniki i grzyby
Przepraszam za niepewność ;:96
Kup talstar i opryskaj nim kwiaty daj trochę wyższą niż zalecana dawkę tzn a o jakieś 10-20% do tego na na opryskiwacz kilka kropel płynu do mycia naczyń jako adiuwant wtedy twoje rośliny będą dłużej chronione przez środek