Przędziorki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Asiula5432
50p
50p
Od: 10 cze 2010, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: alokazja

Post »

Przepraszam, ale moja wczorajsza odpowiedż byla zbyt pochopna. Dzisiaj w świetle słonecznym zauważyłam delikatne pajęczynki, ale tylko na końcach liści. Liść alokazji ma typowe zagłębienia i tylko tam widać ten "proszek".
Owe maciupkie pajęczynki zauważyłam jeszcze na muchołowce i te same białe punkciki rozciane wzdłuż nerwu na fikusie beniamina :oops:
obawiam sie, że szykuje mi sie jakaś okropna inwazja:(
czyli przędziorek?
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

oj niestety tak ;:108 :cry:
Awatar użytkownika
Asiula5432
50p
50p

Post »

hm... powiem szczerze że to moje pierwsze spotkanie z jakimś intruzem na kwiatkach.
Słyszałam, że bardzo ciężko jest się pozbyć przędziorka i walka z nim jest bezowocna :?
Macie może jakieś sprawdzone środki chemiczne, które sami stosowaliście i były skuteczne?
Liczę na Waszą pomoc, bo w sklepach to dobrej rady raczej się nie usłyszy...
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p

Post »

przędziorka można się pozbyć moim zdaniem łatwo, odseparuj tylko inne roslinki od zarażonych i umyj listki w płynie do naczyń troche rozcieńczonym z wodą, mi tak podziałało bez żadnej chemi :wink: i tak ze trzy razy w tyg, często zraszaj roślinki samą przegotowana wodą.
Awatar użytkownika
Asiula5432
50p
50p

Post »

anetto dziękuję za poradę :wink: .
Mam nadzieję, że się uda z tym płynem:) Nigdy nie słyszałam o takim sposobie i bardzo chętnie go wypróbuję. :tan
Tylko czy płyn nie zaszkodzi roślinkom?
i jeszcze pytanko: co z muchołówką? zostawić czy też przecierać co się da?
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p

Post »

nie, płyn nie zaszkodzi roślinkom a co muchówki to niestety nie znam się na muchojadach ale zraszanie chyba nie zaszkodzi :oops:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Asiula5432 kup sobie Magus 200 SC i zrób trzy opryski nim co trzeci dzień każdy oprysk, pierwszy i drugi dawka 1 ml na 1 l wody trzeci dawka 1 ml na 0,75 l wody. Co do muchołówki nie zrasza się jej ale w celu pozbycia się szkodnika jest to konieczne i oprysk jej nie zaszkodzi. :wink:
Awatar użytkownika
Asiula5432
50p
50p

Post »

Czarodzieju dziękuję za pomoc.
Postaram się je na razie myć płynem a jeśli to nie przyniesie efektu zastosuje owy środek.
Awatar użytkownika
Asiula5432
50p
50p

Post »

kiedyś moja alokazja miała 4 liście. dzisiaj został tylko 1 i niestety nie wygląda zbyt ciekawie, zwłaszcza że walczymy z przędziorkiem:

Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3ca ... 57cc8.html
wypuszcza jednak 1 lub 2 liście

Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/169 ... 11ee8.html
w związku z tym mam kilka pytań.
1) czy nasiona w kolbie mimo iż ich nie "zapylałam" będą sie nadawały na wysianie tzn. czy coś z nich wyrośnie a jeśli tak to jak to zrobić, aby dać im jak najwięcej szansy na przeżycie?
2) co to właściwie jest bo kiedy uschły stare liście odsłoniły kilka takich narośli a ja nie mam pojęcia jaki to ma wpływ na roślinkę?

Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bbc ... d3a8b.html
a tak przyziemnie to czy roślinka ma jeszcze szansę się odbić i rozrosnąć czy raczej tylko przedłużam jej żywot, który zmierza ku końcowi?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Będzie rosła, wybijają nowe liście więc jest dobrze, te punkty na dole to miejsca z których mogą wybić również młode liście ew. korzenie zależy od rośliny, nie zasypuj ich ziemią, po dojrzeniu kolby zetnij ją a nasiona wysyp na ziemię nie zasypując ich same wzejdą, kolba osłabia bardzo roślinę więc na przyszłość nie pozwalaj jej na zawiązywanie się. :wink:
Awatar użytkownika
Asiula5432
50p
50p

Post »

hmm.. z tymi nasionkami to pewnie nic nie będzie, bo są jakby puste w środku, więc niepotrzebnie narażałam roślinkę na osłabienie :?
mogę odciąć tą kolbę czy czekać aż sama uschnie?
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli zdarzy się tak, iż wszystkie listki uschną, nie wyrzucaj rośliny. Ona wyrasta z takich bulwek z ziemi. Wykop je, delikatnie oczyść i posadź w nową, dobrą ziemię. Zacznij niewiele podlewać.
Z moją tak zrobiłam i zobacz jak urosła
Obrazek
Jak ją kupowałam miała cztery liście. ;:108
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
Asiula5432
50p
50p

Post »

ojej ile liści :shock: małe jest prawdopodobieństwo, że ja wyhoduję taką ogromną alokazję, ale zawsze warto prubować :) liczę jednak na to, że nie doprowadzę jej do totalnego upadku :oops: ostatni liść nie wygląda źle, myślę, że sobie poradzi :D
Pieterek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lis 2010, o 15:30

Re: Przędziorki na mieczykach

Post »

Nie wypróbowałem tego sposobu ale sprubuj posypać ziemię cynamonem nie jestem stuprocentowo pewien ale czytałem że cynamon jest dobry na szkodniki i grzyby
Przepraszam za niepewność ;:96
hudson
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 lip 2010, o 08:59

Re: Przędziorki na mieczykach

Post »

Kup talstar i opryskaj nim kwiaty daj trochę wyższą niż zalecana dawkę tzn a o jakieś 10-20% do tego na na opryskiwacz kilka kropel płynu do mycia naczyń jako adiuwant wtedy twoje rośliny będą dłużej chronione przez środek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”