Nie określam sobie kraju pochodzenia bo kierowanie się tak wyrafinowanym czynnikiem bardzo utrudnia zadanie

Bynajmniej nie na pierwsze podejście

. Ale bardziej skłaniam się w stronę dużych liści w różnych kolorach i strukturach, i chcę je przesadzić czymś lekkim dla zmiękczenia efektu.
Nie lubię palm.
Mam też nadzieję, że uda mi się to tak wykombinować, żeby wyglądało ładnie cały czas. Z mojego doświadczenia to łatwiej będzie ten wygląd rabaty osiągnąć pod koniec lata. Ale w moim ogrodzie każdy mały kawałek jest widoczny tak że muszę to tak wymyślic żeby było ciekawe i teraz.
Nie mam za wiele miejsca ogólnie, ale z niewielką ilością roślin do przechowania na zimę sobie poradzę. Myśle że dam radę przechować do 3 bananów.
Mam tam wilczomlecze które robią strukturę cały sezon. Przesadziłam jednego klonika japońskiego na sam brzeg, chciałabym, żeby mi zrobił taką niby "furtkę" do tego "pomieszczenia".
Bambusy analizuję, najbardziej mi się podobają te czarne i żółte... ale nie wiem... Coś mi bambusy chyba nie leżą.
Mam też w głowie parę pnączy, które mogą wkomponować się w pejzaż. Męczennica i akebia. Męczennica będzie musiała zimować w domu, trudno.
Wiem utrudniam sobie zadanie, ale jak już dotrę do celu, to będzie super