Coś z niczego czyli Agaty i Kamila ogrodu początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Coś z niczego czyli Agaty i Kamila ogrodu początki

Post »

:wit Tak,Zenia ma rację. Czy ten dom będzie Wasz? Inwestować w nie swoje to trochę szkoda. Inwestując w ogród podnosicie jego wartość dla właściciela.Ale mieszkać w takim otoczeniu nie da się. Macie zapał, a to się liczy. Powodzenia ;:108
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Od: 7 lis 2009, o 15:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Faktycznie nad ogrodzeniem musimy pomyśleć, tym bardziej, że główna cześć ogrodu ( tą z tyłu domu) w całej rozciągłości graniczy z płotem sąsiadów, a u nich oprócz góry różnych śmieci- ani chyba jednej roślinki, która mogłaby cokolwiek zasłonić. Nie wiem tylko czy sadzić te tuje czy inne na całej długości płotu czy jedynie dookoła części relaksacyjnej :)
Tosiu wielkie dzięki za propozycję :) U mnie wszelkie nadwyżki roślinne mile widziane. Mam nadzieję, że kiedyś będę mogła się odwdzięczyć. Ja pochodzę z Rudy Śl, a dom ciut bliżej Gliwic, ale to i tak wystarczająco blisko, żeby kiedyś wpaść na kawę :)
Zeniu dom faktycznie wynajmujemy. Szansa, że kiedyś będzie nasz raczej malutka, ale kto wie co będzie w przyszłości :P Jak na razie mamy plan mieszkać tam, przez ładnych parę lat. Oczywiście, że lepiej by się kupowało roślinki dla siebie, ale nie wyobrażam sobie, aby mieszkać tam w obecnym stanie. Więc dla siebie i dla następnych pokoleń coś z ogródkiem zrobić muszę :)

Na razie mam w planach doprowadzić go do jako takiego porządku. W tym roku chyba skupię się na roślinach jednorocznych,żeby coś oczy cieszyło jak wiosna i lato przyjdzie.
Mam dużą oświetloną piwnicę to może kupie nasiona w torebkach i spróbuję coś wyhodować a potem siup do doniczek i na dwór :)

-- czwartek, 12 sty 2012, 10:33 --
Simbi pisze:Widzę,że udało się zdjęcia wstawić, super :) Miejsce zapowiada się bardzo obiecująco, wiele możesz zdziałać. Myślę podobnie jak koleżanki , trzeba się odgrodzić od widoku z zewnątrz. Tuje najlepsze, zimozielone, pięknie wszystko na nich kontrastuje i nie zajmują dużo miejsca. Niektóre gatunki bardzo szybko rosną.
Masz kawał poręczy na schodach i podparcie słupami. Wykorzystałabym fakt,że na dole jest kawałek ziemi i posadziła coś pnącego i kwitnącego.
Spokojnie na wiosnę pewno przyjdą Ci konkretne pomysły.
Będzie pięknie :)
No między tymi słupami z jednej strony jest posadzona chyba róża
pnąca, ale nie wiem na pewno bo teraz ciężko rozpoznać. Zobaczę na wiosnę co wyrośnie :;230
A na schodach tak myślałam ustawić donice z czymś zwisającym i kwitnącym. No i może jakiś powojnik w okolicach schodów.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Nie wiem, czy mam prawo wypowiadać się w tym temacie. Ale w końcu jest to forum i jeżeli pytania zadawane są publicznie ......Otoczenie domu fajne, ma potencjał ale ma jedną wadę - moim zdaniem - ogromną.
Nie jest wasza ta chata Goferku. I, jak czytam - jest mała szansa na własność. Nie pchała bym się w nic wielkiego. Inwestycje owszem ale tylko na bieżącą konsumpcję.
Warzywka, rabaty kwiatowe, grillik ,namiot-weranda...przynajmniej w 2012r. Od wścibskich oglądaczy można odizolować się choćby kolczurką klapowaną. Podobno dość inwazyjna roślina, szybko rośnie, ładnie kwitnie i pachnie. To ze słyszenia, natomiast jesienią będę wiedziała więcej bo mam zamiar posiać kolczurkę u siebie na balkonie.
Masz jeszcze dwa miesiące na namysł. Wykorzystaj je szperając w wątkach :uszy
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ruda2011- Dlaczego miałabyś się nie wypowiadać? :) Z wady o której mówisz doskonale zdaję sobie sprawę, ale czy dałabyś radę mieszkać przez kilka lat w takim otoczeniu? Ja uwielbiam grzebanie w ziemi więc ciężkiej pracy jaką trzeba włożyć w ten ogrod się nie boję :) A co do inwestycji to nie planujemy ogromnych przemian od razu. Na razie marzy mi się doprowadzeni trawnika do stanu używalności, kilku rabatek, stworzenia malego warzywniaczka no i to ogrodzenie, a potem się zobaczy :)
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

Agatko, trzymam kciuki za Twój ogród, będę śledzić jak powstaje i rośnie. A wynajem domu to chyba na dłu zej jak ogród planujesz, prawda?
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Kurcze wiecie jak to jest w życiu, ja nie lubię się zarzekać, że coś będzie na 100%, ale jeśli nie wydaży sie w życiu właścicieli domu nic bardzo nieoczekiwanego to mieszkać będziem tam przez wiele lat :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moze po prostu Ligustrowy płotek również fajnie odgrodzi Cię od wścipskich sąsiadów tak wielki nakład to nie jest . Z kolczurką bym sie nie bawiła bo ona strzela nasionkami na wszystkie strony . Wiem coś o tym bo za moja siatką sie wysiała . Oczywiście pięknie wygląda jak kwitnie ,ale krótko . Jednoroczne sa fajne i na razie bym sie nimi pobawiła . Mozna teś posadzić złotlina . Fajnie wygląda jak kwitnie i astry nowoangielskie sa wysokie kwitnace i mogą jesienia robić za kwitnący parawan szybko sie rozrastają . 1 kępkę mogę Ci dać nawet złotlina kępkę
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jakuch zaraz pozerkam co to za roślinki :) Ale sumienia to chyba nie mam, aby po tak krótkiej znajomości wyciagać już od Ciebie roslinki :) Tak swoja drogą to wyjatkowo dużo tu dobrych duszyczek- fajnie ;:196
Od sąsadów koniecznie czymś się odrodzić trzeba bo to mala miejscowość, Prawie wszyscy bardzo ciekawi co się u innych na podwórkach dzieje :)
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

goferek pisze:czy dałabyś radę mieszkać przez kilka lat w takim otoczeniu? Ja uwielbiam grzebanie w ziemi więc ciężkiej pracy jaką trzeba włożyć w ten ogrod się nie boję :)
To jest oczywiste że aby mieszkać, trzeba dużo zmienić. Chodzi tylko o to aby jak najmniejszym nakładem finansowym z wiadomego powodu. ;:108 . Tu się chyba wszyscy zgodzimy że nie potrzeba drogich kwiatów, wystarczą tanie bylinki aby stworzyć piękny ogródek. Częściowo na siatkę puściła bym trzmielinę. Zimozielona..pięknie by wyglądała pnąc się po siatce. Co prawda parę latek przyjdzie poczekać na efekty...niestety nic w oczach nie rośnie. Wierzę że niewielkim nakładem finansowym stworzysz piękny ogródek czego ci życzę. ;:180
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Witaj wpadłem z rewizytą :wit jeżeli chcesz zasłonić się bardzo szybko rzucając coś na płot wybierz rdest auberta, stałe pnącze, osiąga kilka metrów rocznie. Resztę napiszę jak wrócę od okulisty, byle tylko sobie go zaznaczyć i nie zgubić :D pozdrawiam
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Witaj Goferku - swoją drogą, cóż za smakowity nick!
Wpisuję się od razu, bo aż mnie skręca z ciekawości, jaki ogród wybierzesz - wiejski z bogatym misz-masz, czy może leśny z iglakami. A może elegancki miejski, a może japoński, a może trawiasty...
A może całkiem na żywioł...
Goferku, ten moment jest najpiękniejszy, bo możliwości są nieograniczone i mnóstwo wyborów się skrada do Ciebie :D Ach te iglaki, i trawy, i lilie dla koloru, i liliowce, i krzewuszki mniamuśne!

Podoba mi się Twoja myśl, że chociaż dom wynajmowany, to w takim otoczeniu się nie da...
Pewnie, że kiedyś być może trzeba będzie dom i ogród opuścić, ale wtedy coś pięknego po sobie zostawisz. A póki co, ogród ma być dla Ciebie samą radością i przyjemnością :D To taka 'sztuka szczęścia'.

Goferku, nie byłabym sobą, gdybym nie zagadała o iglakach :D Zawsze zachęcam do ich sadzenia, bo rosną szybko, nie są drogie, a w razie przeprowadzki - większość da się przesadzić. A te których nie da się przesadzić (np. sosny) - pozostaną i będą 'robić' klimat.
Wszystko przed Tobą :D
Aha, a po moich doświadczeniach radzę Ci najpierw wytyczyć rabatki, placyki, miejsce na grila, a dopiero na końcu reanimowac trawnik. Może sie okazać, że wcale go tak dużo nie będzie, gdy zaplanujesz resztę.
Pozdrawiam serdecznie - Ula
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Ja proponuję rośliny dające szybki efekt na których kwitnienie nie trzeba czekać długo, np hortensje bukietowe, budleje, forsycja, rośliny cebulowe, lilie, krokusy które w marketach były po 4,5zł za 50szt :) a z letnich jednoroczne np cynie kwitną długo pięknie, astry najlepsze na kwiaty cięte - olbrzymia mnogość barw i kształtów, niezmordowane aksamitki i smagliczka!(zakochałem się w niej ;:167 )oraz dalie i kanny(moja kolejna miłość ;:167 ;:224 ) zawsze można zabrać je ze sobą :)
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Zeniu dzięki za zaglądanie do mnie. Muszę poprzeglądać te wszystkie roślinki o których piszecie i coś wybrać :) Niestety na główną część płotu który chcemy zakryć nie bardzo możemy bezpośrednio puścić roślinki. To taka zwykła siatka i nie bardzo podobno wypada, żeby coś co będzie przełazić na drugą stronę na niej rosło ;:223 , ale zawsze te roślinki będę mogła wykorzystać w innej częsci ogrodu, więc dziękuję za wszelkie wskazówki.

Ursulko- wielkie Dzięki za wizytę ;:138
A co byś powiedziała jakbym wybrała dla mojego ogrodu wariant wiejsko-miejsko-japońsko-leśno-relaksacyjno-owocowo-warzywniczo-trawiasty ?? Bo jak sobie myślę co bym tam chciała mieć, to własnie taki obraz widzę :;230 :;230 Uwielbiam trawy ozdobne, zarośniete zakątki pełne kwiatów,piękne iglaczki miniaturkowe dokładnie poprzycinane oraz te większe- szczególnie takie z wiszącymmi igłami jak np. cyprysik nutkajski pendula. Marzą mi się także krzaczki agrestów, porzeczek, borówki, malin, obowiązkowo mały warzywniaczek. No i kwiaty,mnóstwo kwiatów. Hortensje już widzę oczyma wyobraźni- uwielbiam. I róże :) Miejsce do grilowania, trawniczek..............Oj zabraknie tych metrów, zabraknie :P Aż strach pomyśleć co za miks mi wyjdzie jak się za ten ogród zabiorę ;:224
Dziękuję za wskazówki dotyczące trawnika. Pewno masz rację, że lepiej się wstrzymać i najpierw wszystko dokładnie obmyśleć i zaplanować.
A jeśli chodzi o wkład finansowy w "cudzy" ogródek. Ogród od zawsze był moim marzeniem, grzebanie w ziemi ( choćby u sąsiadki, czy cioci na ogródku- ubóstwiam od zawsze i samą przyjemnością będzie dla mnie zrobienie z tego placu budowy czegoś co mam nadzieję będzie kiedyś przypominało ogród. Za samo wypicie kawy na świeżym powietrzu jestem w stanie usunąć chwasty z 5m2 :P

Adrianie witam Cię w moich skromnych progach.
Hortensje bukietowe i inne będą na pewno :heja Uwielbiam je, cebukowe podobnie. Z całą resztą zaraz sie zapoznam, nazwy niby znam, ale nie do końca kojarzę co jest co. Kiedyś sie nauczę mam nadzieję. No i zaraz zerknę co to za cuda te roslinki w których tak zakochany jesteś :)
Pozdrawiam i zapraszam do zaglądania, a i ja na pewno będę do Ciebie zerkac bo jest co podziwiać.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Właśnie, dobrze Ci radzą. Z trawnikiem poczekaj. Ja obsiałam pół działki trawnikiem, ale jak weszłam w To Towarzystwo, mam go coraz mniej :;230 Trawnik zdążysz założyć. Ja Ci to już pisałam. Pytaj o rady, a zrobisz i tak po swojemu, ale rady są dobre!!! Wiem coś o tym. Dobrej nocki!!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Tosiu wiem, wiem, że pisalaś wcześniej o trawniku :) Dobrze, że ja mam tu to wszstko zapisane,a i tak myślę o założeniu jakiegoś zeszytu na pomysły, projekty, nazwy roślin- jak na trazie nie potrafię ich wszystkich zapamiętać :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”