PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 3 cz.
- jacekbielsko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2011, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 4 cz.
Ja próbowałem różnych ziaren. Jednak hitem jest słonecznik i teraz tylko jego sypię do karmnika, co powoduje chmarę ptaków 

- mala580
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 lut 2012, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak sobie czytam Wasze forum i postanowilam postawic karmnik w ogrodzie... Poprosilam męża zeby go zrobil, bo to przeciez meska rzecz haha... mi pozostalo pomalowanie i zadbanie o to by ptaszki mialy co jesc
W sklepie kupilam gotowa karme w sklad ktorej wchodza rozne ziarna... jest tez ulubiony slonecznik o ktorym tyle piszecie
Karmnik jest gotowy na przyjecie ptaszkow... tylko kiedy one przyleca??? czekam i czekam...
juz sie nawet zastanawiam czy nie postawilam go moze w zlym miejscu, bo karmnik stoi blisko plotu... :x
Pozdrowienia z Anglii dla wszystkich forumowiczow

W sklepie kupilam gotowa karme w sklad ktorej wchodza rozne ziarna... jest tez ulubiony slonecznik o ktorym tyle piszecie

Karmnik jest gotowy na przyjecie ptaszkow... tylko kiedy one przyleca??? czekam i czekam...
juz sie nawet zastanawiam czy nie postawilam go moze w zlym miejscu, bo karmnik stoi blisko plotu... :x
Pozdrowienia z Anglii dla wszystkich forumowiczow

Pozdrawiam: Marta
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pewnie przylecą, tylko muszą się do niego przyzwyczaić.
Płot nie przeszkadza, no chyba, że jest od ruchliwej ulicy.
Zaobserwowałam u mnie w ogrodzie, że więcej ptaków przylatuje na jedzenie kiedy jest chociaż trochę śniegu.
Płot nie przeszkadza, no chyba, że jest od ruchliwej ulicy.
Zaobserwowałam u mnie w ogrodzie, że więcej ptaków przylatuje na jedzenie kiedy jest chociaż trochę śniegu.
Pozdrawiam. Małgorzata
- gosia79z
- 200p
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
Ostatnio zawiesiłam 2 karmnik i dopiero po kilku dniach ptaki przywykły i zaciekawione, pewnie też głodne, zajrzały
Pszenica, bułki i jabłka znikają w oka mgnieniu.
Pytała wcześniej o karme dla papug.Dziś chciałam ja kupić, ale niestety nie było
Kosztuje całe 1,99 za sporą paczkę, myślę, że pół kilograma.W skład wchodzi dużo różnych nasion.Bardzo tania-tak mi się wydaje.

Pytała wcześniej o karme dla papug.Dziś chciałam ja kupić, ale niestety nie było

Kosztuje całe 1,99 za sporą paczkę, myślę, że pół kilograma.W skład wchodzi dużo różnych nasion.Bardzo tania-tak mi się wydaje.
- mala580

Nie nie plot, a raczej murek, nie jest od strony ruchliwej ulicy... wybralam spokojne miejsce by nie ploszyc ptaszkow

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ja też widziałam płochacze na Krywaniu i na Solisku!
One przylatują do ludzi i czekają aż okruszki z kanapek i ciastek się posypią.
One przylatują do ludzi i czekają aż okruszki z kanapek i ciastek się posypią.

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- mala580

- jacekbielsko
Nie wiem, może się mylę, ale dla mnie to ten kolor jest dla ptaków problemem. Zawsze jak widziałem karmniki, to były w naturalnych kolorach i nie malowane od wewnątrz.
- mala580
nie wydaje mnie sie zeby kolor mial znaczenie... tu w anglii ludzie maja rozne kolory karmnikow... widzialam karmniki w jednym kolorze i zdobione... byly tez w nim ptaki...
u sasiadki tuz za moim cudnym murkiem tez jest karmnik.... kolor ma jaskrawy jak nie wiem co.... i sa ptaszki... moze przywykly juz do tego miejsca i po prostu moj karmnik maja głeboko gdzieś
ha ha
no ale moze ja sie myle... moze rzeczywiscie kolor ma znaczenie... koloru juz raczej nie zeskrobie bo to drewnochron i pewnie wpil glebiej w drewno... ale zawsze moge go przemalowac np na taki kolor jak daszek... czy to bedzie dobry pomysl??
u sasiadki tuz za moim cudnym murkiem tez jest karmnik.... kolor ma jaskrawy jak nie wiem co.... i sa ptaszki... moze przywykly juz do tego miejsca i po prostu moj karmnik maja głeboko gdzieś

no ale moze ja sie myle... moze rzeczywiscie kolor ma znaczenie... koloru juz raczej nie zeskrobie bo to drewnochron i pewnie wpil glebiej w drewno... ale zawsze moge go przemalowac np na taki kolor jak daszek... czy to bedzie dobry pomysl??
- takasobie
Marta Problem polega chyba na tym, że karmnik wystawiłaś za późno, a ptaki mają już obcykane swoje stołówki. Możliwe, że jakiś zbłąkany znajdzie jedzonko w Twoim karmniku i zawoła kolegów. Karmniki wystawiamy już w listopadzie, sypiąc umiarkowanie. W miarę zmniejszania się temperatur dajemy coraz więcej i coraz treściwsze jedzenie.
Ja rano sypię ok 300ml mieszanki ziarna z dużą ilością słonecznika. O 10 karmnik już jest pusty
Ale ferajna odlatuje tam, gdzie jedzonko jest później i tam, gdzie można coś poskubać z krzaków.
Trochę się przeszłam po okolicy i zrobiłam parę zdjęć.

Ja rano sypię ok 300ml mieszanki ziarna z dużą ilością słonecznika. O 10 karmnik już jest pusty

Trochę się przeszłam po okolicy i zrobiłam parę zdjęć.

Miłka
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Zgadzam się z takaobie. Przy ptakach potrzeba cierpliwości. One się dość długo przyzwyczajają do naszyh nowości.
Z moich obserwacji: mam trzy rodzaje karmników wiszących, do wszystkich od późnej jesieni sypałam czarny słonecznik.
Najszybciej wyjadały z plastikowego tubowego. Fakt, najmniejszy. Ale nie opodal wisiał taki sam i tam wyjadały w tym samym czasie tylko połowę.
Udało mi się kupić słonecznik łuskany po przyzwoitej cenie. Wsypałam do tych tubowych, bo myślę sobie, mniej rozsypią na ziemię. No i co? Przez 2 dni wisiały pełne. A ja myślałam " rzucą się na łatwiznę"
. Jeszcze po tygodniu były opróżniane tylko do połowy.
Teraz po 3 tygodniach, opróżniają bez problemu.
Z moich obserwacji: mam trzy rodzaje karmników wiszących, do wszystkich od późnej jesieni sypałam czarny słonecznik.
Najszybciej wyjadały z plastikowego tubowego. Fakt, najmniejszy. Ale nie opodal wisiał taki sam i tam wyjadały w tym samym czasie tylko połowę.
Udało mi się kupić słonecznik łuskany po przyzwoitej cenie. Wsypałam do tych tubowych, bo myślę sobie, mniej rozsypią na ziemię. No i co? Przez 2 dni wisiały pełne. A ja myślałam " rzucą się na łatwiznę"

Teraz po 3 tygodniach, opróżniają bez problemu.
Pozdrawiam. Gosia
- jacekbielsko
Trochę poszukałem i w poradnikach powtarza się coś takiego:
"Nie powinno się wykonywać karmników z materiałów o jaskrawych barwach, ponieważ mogą one przestraszyć ptaki."
źródło
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogr ... id426.html
"Nie powinno się wykonywać karmników z materiałów o jaskrawych barwach, ponieważ mogą one przestraszyć ptaki."
źródło
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogr ... id426.html
- mala580

oki poczytam porady z linku powyzej...
kolor juz zmieniony... nie bedzie dluzej razil w oczy ha ha
dziekuje i pozdrawiam
- takasobie
To miałeś gdzie czytać
U mnie jadły z czerwonej tacy!!! Naprawdę nie ma znaczenia kolor. Szybciej bym się pozbyła tego ptaszka ze środka. On może trochę straszyć.

U mnie jadły z czerwonej tacy!!! Naprawdę nie ma znaczenia kolor. Szybciej bym się pozbyła tego ptaszka ze środka. On może trochę straszyć.
Miłka