Doświetlanie roślin doniczkowych

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Doświetlanie roślin

Post »

Widzisz Moniko, temp barwowa to jedno - 6500 K jest ok., ale jest jeszcze istotna tzw. długość fali, najprościej pisząc, rośliny najlepiej wykorzystują światło, gdy długość fali jest największa pomiędzy zakresami 400-500 (fale niebieskie), oraz 600-700 (fale czerwone), pomiędzy tymi zakresami są tzw. fale zielone, które w najmniejszym stopniu są wykorzystywane w procesie fotosyntezy. W tej świetlówce, którą podałaś, emitowana największa długość fali, jest w tym najmniej korzystnym zakresie. Lepsza już będzie świetlówka np. Phillips Aquarelle, dostępna o różnych mocach, również 18 W i również w przestępnej cenie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
monika2027
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A co powiedziałbyś na te? barwa niebieska jest największa we wszystkich przedstawionych i są wszystkie powyżej 6500K zostaje tylko wybór mocy i długości :)
24W (55cm) SYLVANIA GROLUX 8500K
24W (55cm) SYLVANIA AQUASTAR 10000K
80W (145cm) NARVA T5 BLUE2
39W (85cm) SYLVANIA CORALSTAR
54W (115cm) SYLVANIA GROLUX 8500K
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W kolejności:
Najlepsza pierwsza i druga oraz ostatnia. Drugą (Narva), oraz trzecią (Coralstar), bym wykluczył.
pozdrawiam
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Eks-kaktusiarz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 wrz 2013, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co do badań naukowych (dzięki za linki) to trzeba pamiętać, że z reguły dotyczą problemów "produkcji wielkotowarowej" typu ogórki, pomidory ew. sałata; oczywiście cały czas chodzi o chlorofil ,jednak pamiętajmy, że jest jego kilka typów o różnych maksimach absobcji i występują one w różnych stosunkach ilościowych w zależności od gatuku danej rośliny.
Osobiście hodując sukulenty niestety (a może na szczęście) muszę polegać na doświadczeniach koleżanek i kolegów o podobnym "skrzywieniu". ;:162
Niektórzy z nich np. przy uprawie Adenium z powodzeniem stosują tylko niebieskie diody (w 75W zestawach typu UFO LED),
inni zaś przy uprawie "stapeliowców" typu Orbea, Stapelia, Duvalia, Piaranthus itp. wymienili lampy z 6500K na 2700K odnosząc większe sukcesy w hodowli. Niestety nie chcąc wywoływać "wojny międzyforumowej" nie zamieszczę linków. ;:303

Jeżeli chodzi tzw. temperatury barwowe to jak najbardziej się z Tobą (norbert76) zgadzam, że są to nazwy umowne (nie oddające pełnego widma promieniowania) i dopiero barwa w zestawieniu z przeznaczeniem danej "lampy" jest nam w stanie coś powiedzieć (jednak dopiero pełna analiza widma rozwiewa wątpliwości).

Monika część świetlówek akwarystycznych (żeby nie powiedzieć większość, bo nie robiłem badań statystycznych) jest przewidziana do celów ekspozycyjnych i promieniuje w takim widmie w jakim najlepiej możemy zobaczyć kolory ryb i roślin, a jedynie pewna część ich mocy przewidziana jest na fotosyntezę.
Nawet spotykałem żarówki opisane z przeznaczenia jako roślinne (nie mylić z tzw. "żarówkami" energooszczędnymi, które jak i lampy CFL de facto są świetlówkami), a miały tylko (z założenia) znaczenie stricte ekspozycyjne.

Spotykałem się również z przypadkami pewnych kryzysów małżeńskich, wywołanych zastosowaniem bardzo dobrych świetlówek dla roślin, jednak różowo-fioletowa poświata w pokoju niestety "nie wszystkim przypadła do gustu". :;230

Pozdrawiam gorąco!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dobra, piszesz że część świetlówek akwarystycznych, służy jedynie oświetlaniu, ale przecież część roślin akwariowych (głównie tropikalnych), potrzebuje w jakimś tam stopniu być doświetlana, aby musiała zachodzić fotosynteza, jak w każdej w końcu roślinie. Nie do końca się orientuję, czy woda w jakimś tam stopniu nie filtruje światła, niestety nigdzie o tym nie udało mi się przeczytać, a i też nie jestem zresztą żadnym akwarystą. W każdym razie tutaj mówimy raczej o amatorskim doświetlaniu, które ma głównie za zadanie uzupełnić, a nie całkowicie zastąpić słońca/światła dziennego. Z własnego doświadczenia, parę lat temu kupiłem taką świetlówkę, w jakimś sklepie akwarystycznym i po jej założeniu rośliny o wiele lepiej sobie radzą w okresie jesień - zima. Kwestią pozostaje tylko wybrać zarówno o określonej temp. barwowej, jak i o określonym widmie. Nie może to być pierwsza lepsza świetlówka z marketu. Dlatego przed zakupem, trzeba zapoznać się z podstawowymi informacjami, choć te nie zawsze są czytelne i zrozumiałe dla amatora.

pozdrawiam
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Eks-kaktusiarz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 wrz 2013, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

norbert76 pisze:No dobra, piszesz że część świetlówek akwarystycznych, służy jedynie oświetlaniu, ale przecież część roślin akwariowych (głównie tropikalnych), potrzebuje w jakimś tam stopniu być doświetlana, aby musiała zachodzić fotosynteza, jak w każdej w końcu roślinie...

pozdrawiam
Nie napisałem, że służą jedynie oświetlaniu; napisałem przecież że jedynie część mocy "akwarystycznych świetlówek ekspozycyjnych" zostaje wykorzystana na promieniowanie użyteczne dla fotosyntezy (a to spora różnica). :?

Oczywiście gdybyś zastosował świetlówkę, która świeci jedynie pasmie zieleni to pożytek dla roślin byłby raczej mizerny (chociaż liście mogłyby wyglądać ciekawie). :tan

Zastosowanie każdej świetlówki (byle nie UV do dezynfekcji), która promieniuje w jakimś chociaż stopniu w pasmach wykorzystywanych przez rośliny powinno im wyjść na dobre szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdzie niedobory światła są największe.

Problem polega na tym żeby jak największą część mocy emitowała w pasmach powiedzmy umownie: "niebiesko- filetowym" oraz "pomarańczowo-czerwonym", a jak najmniej w rejonie "zieleni".
Wiadomo przecież, że wykorzystując świetlówki tzw. trójpasmowe część energii wykorzystaną na "zieleń" możemy zrekompensować zwiększając ich liczbę natomiast pojawia się tutaj zawsze (nawet przy amatorskim doświetlaniu) "aspekt ekonomiczny" i pytanie co wybieramy czy ekonomia i różowo-fioletowy pokój czy estetyka i trochę wyższe rachunki za prąd pozostawiam do indywidualnych przemyśleń.
;:303
Pozdrawiam gorąco.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

mkwawa pisze:Słoneczka coraz mniej . ;:3 Już czas na doświetlanie roślin. Ja doświetlam żarówkami ledowymi. ;:3
Taka żarówka ledowa ma 3-4 waty więc koszt nieduży.
Obrazek
Witam! Ktoś jeszcze po za mkwawa używa tych żarówek??
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja, kupiłem jedną taką żarówkę na spróbowanie. Doświetlam nią jedną sadzonkę palmy (jest to de facto w tej chwili jedyne jej źródło światła) i po ok. trzech tygodniach sadzonka zaczęła rosnąć, a teraz powoli rozwija się nowy liść. Ostatnio też kupiłem mocniejszą żarówkę o mocy 11W, tylko o białym świetle (temp. barwowa 6000 K.) do doświetlania paru calathei i zauważyłem na razie, że liście zaczęły się do niej wyciągać, więc raczej to działa.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A kupiłeś jakiej wielkości/mocy? Widzę że ww osoba ma je w ofercie sprzedażowej, zastanawiam się nad kupnem takiej żarówki do doświetlania siewek bo sezon coraz bliżej, dlatego szukam opinii osób postronnych :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do sadzonki kupiłem 3W, ale ona nie jest duża. Dobór mocy, bądź ilości takich żarówek musisz dopasować do ilości i obszaru, który chcesz doświetlać. Istotne jest też to, że LEDy mogą wisieć niżej, niż np. świetlówka. Najlepiej, jak napiszesz do mkawy, ma raczej większe doświadczenie i na pewno udzieli dokładniejszych wskazówek. W każdym razie wydaje się, że jest to skuteczne doświetlanie.
A jak chcesz więcej niezależnych opinii, to poszukaj na necie, jest trochę wątków w tym temacie na innych forach.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeśli możesz To wyslij mi na Pw linki do tych stron :) co do tych żarówek to Ja zbytnio się nie znam na nich dlatego też pytam :D One jakoś na tych zdjęciach mi nie pasują. Ty masz identyczną? Bo dla mnie ledy mają takie kwadraciki, a tu widzę jakieś diody :? Doprawdy zielony jestem :D
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

mkwawa widzę że zajrzałaś w wątek o odpowiedniej porze :wink: :wit Jak aktualnie czują się Twoje roślinki pod tymi żarówkami??
mkwawa
50p
50p
Od: 20 cze 2012, o 09:52

Post »

Trzy lata temu roślinki doświetlałam świetlówkami do roślin. Od dwóch lat tylko LEDAMI . Doświetlam cytrusy i hibiskusy . Nawet hibiskusy variegata są ładnie wybarwione pod Ledami.
Zmoderowano, za taką reklamę to my dziękujemy./Iwona
Pozdrawiam Małgorzata
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A możesz podać specyfikacje chociażby tej najmniejszej żarówki? Najlepiej zdjęcie z pudełka :)
mkwawa
50p
50p
Od: 20 cze 2012, o 09:52

Post »

Tylko takie dane są podane :
Input Voltage:AC 220-245V
LED Color : RED and Blue
LED Wavelength: Red:660nm Blue:445nm
Base Type : E27 Screw Socket
LEDS:38leds/60leds/80leds
Output power : 2.2W (Red:28;Blue:10)
3W(Red:45;Blue:15)
4.5W(Red:60;Blue:20)
Low heat, no UV or IR light radiation
Low power consumption
Mercury Free
Greenhouse Lighting
Indoor Plant grow light
Pozdrawiam Małgorzata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”