Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Krysiu, cieszy mnie to, że ludzie tu zaglądają :)
Też sugerowano mi, że może to być 'Crown White' ale na innych zdjęciach bardziej przypominał mi 'White Stars'. Trop dobry 8-)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to pozwól rosnąć maluszkom.
Chętnych będzie sporo..... :wink: :lol:
Co do anafalisa to masz rację.
Chociaż mnie przemarzł.
Teraz dwa korzonki z odzysku rosną w zakopanej donicy w miejscu bardziej suchym, więc może przezimuje bez szwanku.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

O rety ... Anafalis perłowy może przemarzać ... to Ci niespodzianka ... :;230
Ja go traktuje jako roślinę niezniszczalną i nigdy niczym nie zabezpieczałam.Oczywiście przycięty prawie do ziemi aby bawełna nie snuła się po grządkach.
Co do Wrotycza to cześć odmian jest jednoroczna i tak ogólnie to wielkie zamieszanie z odmianami więc trudno coś konkretnego i pewnego znależć.
Nawet te traktowane jako byliny lepiej odnawiać bo najobficiej kwinta w drugim roku uprawy.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ano jak widać w warunkach podgórskich może.
Przez wiele lat rósł sobie jak chciał aż tu nagle ..... nie ma.
Ale pewno stał w miejscu zbyt mokrym, które w normalnych latach nie przejawiało nadmiaru wody.
I to widocznie zdecydowało o tym, że tej zimy wymarzł.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu, wrotycz po łacinie nazywa się tanacetum ale synonimem jest chrysanthemum więc można go uznać za bliską krewniaczkę chryzantemy 8-)

Moniko, miło mi to czytać :)

Grażynko, wyjątkowo nie wyrywałem wrotycza, gdy się zorientowałem, z jakim mam do czynienia i widzę, że siewek całkiem sporo 8-)
Anafalis przemarza :?: Jestem totalnie zaskoczony :shock:

Krysiu, też się zdziwiłem tym, co napisała Grażynka o anafalisie. Jak dotąd sprawiał tylko problemy z ekspansywnością ale z wymarzaniem :?: :shock:
Wrotycze to rośliny krótkowieczne więc odmładzanie jak najbardziej wskazane. Ale one to robią same z siebie rozsiewając się wszędzie wokół więc nie zamierzam zaprzątać sobie nimi głowy 8-)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku może u Ciebie rozsiewa sie Anafalis i nie tylko on ale ... tam nie ma mojego męża bo on tak dokładnie piele ,ze raczej niewiele siewek ma szanse.
No chyba,że wcześniej je zauważę i dobrze oznaczę.
Muszę dla niego znależć ciekawe i dosadne określenie bo prezes naszych działek na ostatnim dorocznym spotkaniu zakańczającym sezon powiedział o swej żonie w żartach "babopiel" i ze jest to najlepszy, najnowocześniejszy i do tego ekologiczny środek na chwasty ... :;230
Ich działka została wyróżniona za dbałość i utrzymanie czystości stąd wyszedł temat.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, siewek anafalisa nigdy nie zauważyłem. Wystarczy, że ma moc odrostów 8-) Babopiel, to niemal jak nick naszej forumowej koleżanki :lol:
Też skrupulatnie pielę ale tylko to, co trzeba :lol:

Ogniste barwy jesieni:
dopiero jesienią doceniam piękno stuletnich grabów
Obrazek

Obrazek

kolorów nie zmieniła ale cud, że w ogóle przezimowała ta delikatna mahonia
Obrazek

kwiaty u neilii niepozorne, za to rekompensuje ładnie wybarwionymi liśćmi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nad tym berberysem szczególnie się pochylam, bo to samosiejka i widzę, że inna od moich
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Piękna jesień wręcz kiczowata . Najładniejsza mahonia z przebarwionymi kiściami , u mojej tylko niektóre się mocno przebarwiają .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Olku :!: Mahonia tym bardziej ładna, bo zimozielona a raczej zimobordowa :lol:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mimo późnej pory nadal nasze oczy szukają kolorów w ogrodzie.
Dzięki liściom na drzewach i krzewach nadal mamy co oglądać i podziwiać bo liście mienia się wszystkimi odcieniami czerwieni, różu, pomarańczowego i brązu też jest sporo.
Widzę u Ciebie ciekawe i mniej spotykane krzewy - interesują mnie bo planuje powiększyć ilość krzewów na działce.
Abelia mosaneńska i Neillia tybetańska - oba lubią wilgotne podłoże więc są na liście.
Mamy troszkę podobne warunki - napisz jak się sprawują i czy dość szybko się rozrastają ?
Berberys siewka bardzo podobny do tych które rosną u mnie - cudnie sie przebarwiają i długo jesienią utrzymuje liście. Kolorystyka zależna od stanowiska i warunków atmosferycznych.
Dawałam do identyfikacji i wszystkie szczegóły wskazują na Berberis thunbergii f. atropurpurea
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, pokazałem tym razem liście, co nie znaczy że nic już nie kwitnie :lol: Ale nie będę w kółko pokazywał chryzantem czy astrów :lol:
Moja neilia to neilia podobna (affinis). Ten i abelia to tegoroczne krzewy więc trudno mi coś więcej na ich temat powiedzieć. Neilia miała zaledwie parę kwiatuszków ale za to powiększyła swą objętość dwukrotnie. Obydwa krzewy okopczykuję, okryję gałązkami i zobaczymy, jak poradzą sobie zimą. Na razie mają piękne listki.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku w tym roku barwy jesieni są wyjątkowo piękne, u ciebie również różne odcienie złota i czerwieni wspaniale się prezentują. Zachwyciła mnie bordowa mahonia, szczególnie, że koloru nie zmienia, miło mieć w ogrodzie taki rarytasik. ;:138
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Jacku u mnie tylko pod jednym berberysem pojawiły się w tym roku samosiejki...Berberys bordowy z białymi brzegami(kupiłam bez nazwy i nadal tak ma) a samosiejki w większości całe bordowe,ale jedna żółciutka się trafiła...jak dla mnie to ciekawe.
Bordowe już mają innego właściciela...tylko jedną sobie zostawiłam...i żółciutką oczywiście też.A teraz się zastanawiam czy takie maleństwa sobie z zimą poradzą :?:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacek możne podesłał byś mi na PW adres gdzie je kupowałeś bo zimą muszę znależć dobrą szkółkę aby wcześnie złozyc zamówienie.
Szukam takiej gdzie jak najwięcej znajdę w jednym miejscu - chodzi o zminimalizowanie kosztów przesyłki.
FRAGOLA od lat mam siewki i nigdy ich nie zabezpieczam.
Kilka dni temu swoje ze 4 sztuki wyjęłam z ziemi bo mi przeszkadzały - posadziłam wszystkie razem do doniczki i zadołowałam do wiosny.
x-d-a

Post »

Jacku, przez cały sezon zachwycamy się głównie kwiatami w ogrodzie...A teraz liście mają w końcu swoje pięć minut :P
W tym roku przebarwiają się wyjątkowo pięknie, co widać na Twoich zdjęciach :lol:
Zwłaszcza, że masz sporo ciekawych, rzadkich gatunków i odmian ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”