300 m2 frajdy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: 300 m2 frajdy

Post »

Kolejna osoba która przeprowadza zmiany na działce ROD. ;:180
Niestety nie mam zdjęć sprzed "rewolucji".U mnie jest skarpa na której rósł śliwowy gąszcz. :shock:
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chyba dziś, kto żyw odwiedzał swoje ogrody. Ja też. Ot pozgrabiać liście, posiedzieć w słoneczku....a było go dziś pod dostatkiem ;:3 ;:3 ;:3
No i co zastałam... :shock:
Wszystkie kopczyki rozgarnięte, roślinki gołe a wokół ślady małych nóżek zwierzęcych. Zastanawiam się kto tak mi rozrabia

Obrazek

Obrazek

Zakopczykowałam wszystko raz jeszcze, powtykałam dokoła kopców świerkowe gałązki. Zobaczymy.
Jesień to liście, wszechobecne liście. Wyglądają ślicznie :D

Obrazek

A to moja sosna - Sonia. Dziś paliłam igły, zapachniało żywicą i tak mi się zrobiło miło, poczułam lato :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po raz kolejny zrobiłam ostatni najazd na działkę. Kupiłam 400 l ziemi ( jak to niewiele :shock: ) do zakopcowania roślin.
Użyłam ziemi, liści, gałęzi z kłującymi igłami - może to wszystko zniechęci "współwłaścicieli" na czterech łapkach do grzebania

Moja rabata różana Numero uno

Obrazek

Rabata z Hebe, Azalią i jedną różyczką. Ściółka z liści okrywa cebulki wczesnowiosennych

Obrazek

A to moje pnące róże. Też w otulince. Otulone też eksperymenty różane ( na razie dają radę - odpukać)

Obrazek

Obrazek

Otulone też wiciokrzewy zasadzone we wrześniu ( puściły listki czyli też dają radę :tan )

Obrazek

A tu rabata przygotowana na zioła i przyprawowe ( maleńka bo nawet nie mam pomysłu na jakie :oops: )

Obrazek

Dąbrówka pokryła się białym nalotem. Podejrzewam "opad poogniskowy" no bo co innego :?: :roll: Zobaczymy po deszczu.

Obrazek
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Mariola! No co Ty ? Już kopczyki? Nie boisz się, że roślinki zmarzną?
Przecież będziesz jeszcze zagladała, prawda?
Moje 120 szt jeszcze czeka (ziemia, obornik i trociny w pogotowiu)

Imer u nas woda nadal leci, więc można jeszcze dobrze roślinki podlać przed zimą.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

Witaj Mariolu :wit
Nie zostawiam za każdym swojego śladu ale wiernie Ci kibicuję :lol: Jeżeli uda Ci się utrzymać takie tempo robót, to w przyszłym będziesz miała w pełni zagospodarowaną działkę. Gratuluję ;:138
Ja jeszcze nie zabezpieczam roślinek, mało tego mam nie wykopane dalie i kanny. Opóźniam jak mogę, bo nie bardzo mam gdzie przechowywać kłącza.
Na dokładkę mam plany sadzeniowe na najbliższy tydzień :?
Chyba muszę włączyć turbodoładowanie :lol:
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09

Post »

Jak ja się cieszę, że mamy taka piękną jesień i tyle jeszcze dzieje się na działeczkach.
U Ciebie coraz przyjemniej, no i tyle rabat przekopanych. Najbardziej zazdroszczę Ci tej sosny wielgachnej :oops:
(bo to sosna, nie? :shock: )
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Mariolu, przykro mi, ale na dąbrówce to z pewnością nie opad ogniskowy tylko mączniak. Koniecznie musisz przy oprysku innych roślin na mączniaka opryskiwać również dąbrówkę.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Mariolu, widzę, że już pełne przygotowanie do zimy. Musisz mieć w pobliżu jakieś zwierzaki, które rozgrzebały kopczyki szukając jedzenia. Sosenkę masz ładną, ja mam u siebie jednego starego świerka w samym rogu. A i liści mnóstwo z sąsiedzkich brzóz i czarnego bzu.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zwkwiat i co będzie ? szlag ją trafi ? A zainfekuje inne rośliny ( mam obok hortensje) ? Może wyrwać ? Odbije podwójnie - jestem pewna. Koszę na trawniku jak trawę i odrasta

Empuzko jak to - zmarzną :shock: Właśnie zakopczykowałam posadzone jesienią po to, żeby nie zmarzły zimą. Źle zrobiłam ;:223 ?

Helenko czy kanny dają radę przezimować w glebie ? Nie mam szans na przechowywanie czegokolwiek ( w domu gorąc, w garażu +16 zimą. Trzymam kciuki za Twoją końcówkę.

Remi jest cudnie. Powtarzam - dla mnie może tak być do wiosny :D Nie wierzę w żadne wymrażanie robactwa. W cieplejszych krajach w ogóle nie ma zimy i dają radę. W Wielkanoc mają drugi zbiór cebuli ( widziałam )

Osterku tak, to sosna - Sonia. Cudo co ? ( szkoda, że nie pospolita ale dwie pospolite zasadziłam na terenie zielonym pod blokiem - dają radę :tan )
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć, Mariolko. Miło poznać Sonię. W sam raz do pary dla mojego Czesława :D
A wiesz, że ja grabiąc liście, także poczułam się tak, jakby już była wiosna i zaraz zaczną z ziemi wychodzić krokuski. Dziwne uczucie, prawda?
Ciekawa jestem, co za paskudy kręciły się koło twoich zabezpieczeń zimowych. Jeśli chodzi o róże, to może byś po prostu położyła tam kilka niedużych kamieni. Wtedy to "coś" zostałoby zniechęcone do grzebania.
Przypomniałaś mi, żeby poprzykrywać młode wiciokrzewy. Krzątałąm się koło swoich róż, ale o wiciokrzewach całkiem zapomniałam. Zaraz idę je przysypać liśćmi.
Ale mamy pogodę, co? Nie pamiętam takiego listopada :D
Awatar użytkownika
jacekbielsko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2011, o 21:53

Post »

Witaj Mariolko :wit

Śliczna działeczka, i się rozwija ;:138

Roślinki małe to cieszą i człowiek sadzi i sadzi jak najwięcej, ale jak wiem po sobie ciągle mało i mało :D taki nałóg :D

A co do tego miejsca co w wątku ZKMRE, to miejsce to Kozia Górka http://www.koziagora.republika.pl/
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

budowaliście z synem gril . Czy impreski przy nim są udane ? ogródek bardzo fajny . A pomysły macie super
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sangwinario grill...tak, z synem. Dzięki za dobre słowo - miło nam :D
Imprezki, jak to imprezki - dużo mięska z grilla, piwa, śmiechu....
Samo budowanie - hmmm, interesujące doświadczenie. Dużą pomoc miałam tu na forum. ;:14
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Bardzo urokliwy ogródeczek , niby 300 m2 ale jest co oglądać i podziwiać . ;:138

Ja mam takich małych rozrabiaków co korę i wszystko czym przykrywam agrowłókninę wydrapują . :;230

No cóż trzeba im wybaczyć . ;:65
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Jatra. Miło, że wpadłaś. Jasne, że trzeba im wybaczyć, zwłaszcza, że nie wiem nawet, kto to tak rozrabia. Koty, psy. Na naszym ROD zdecydowanie rządzą wrony, kruki itp. Dziobią wszystko, co im w dzioby wpadnie. Widziałam plastykowe worki ziemi wyglądające, jak sito. Nie ma wyjścia - trzeba ukrywać albo oddać co uważają za ich własność :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”