Maliny - kiedy ruszają wiosną?
- Karolina-Kalina
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 mar 2012, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Maliny - kiedy ruszają wiosną?
Moje już mają listki. Te stare jak i nowo posadzone.
- romix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U moich posadzonych jesienią niektóre dopiero w czerwcu odbijały od korzenia. Na tych opóźnionych wcześniej na patyku nic się nie pokazało.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozwolę sobie dołączyć do grupy-wybaczcie proszę-Panikarzy 
Swoje maliny posadziłam na gliniasto-ilastej glebie jesienią 2010...w zeszłym roku doczekałam się roślinek wielkości kilku cm... maiły kilka mini-owocków...w czasie sadzenia miały maleńkie korzonki - wielkości 0,5mm... czy na karb tego właśnie składać to, ze były takie maleńkie? Wiem, że gleba nie sprzyja...a ja ich nie nawoziłam niczym...
W tym roku podsypałam je azofoską-małą garską na każdy krzaczek...czy ktoś ma jeszcze jakieś sugestie?
Czy po prostu uzbroić się w cierpliwość?

Swoje maliny posadziłam na gliniasto-ilastej glebie jesienią 2010...w zeszłym roku doczekałam się roślinek wielkości kilku cm... maiły kilka mini-owocków...w czasie sadzenia miały maleńkie korzonki - wielkości 0,5mm... czy na karb tego właśnie składać to, ze były takie maleńkie? Wiem, że gleba nie sprzyja...a ja ich nie nawoziłam niczym...
W tym roku podsypałam je azofoską-małą garską na każdy krzaczek...czy ktoś ma jeszcze jakieś sugestie?
Czy po prostu uzbroić się w cierpliwość?

-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 kwie 2016, o 08:05
Re: Maliny/jeżyny wątek WAKWAK-a
Witam, w maju posadziłam maliny Polana, Polka i Canberry. Sadzonki pochodzą ze szkółki. Nie wszystkie sadzonki puściły pędy, a te które puściły urosły na wysokość ok 25-30 cm. Niektóre mają zawiązki owoców. Wydaje mi się, że coś słabo one rosną. Ile cm powinien urosnąć pęd maliny? Niedaleko malin były mrówki, może to przez nie maliny nie rosną?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 kwie 2011, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!!
Na wiosnę sadziłem "Poranną Rosę". Pędy urosły już na wysokość ok 1m do 1,5m. Niektóre puściły pędy od korzenia. Były podsypane azofoską .
Na wiosnę sadziłem "Poranną Rosę". Pędy urosły już na wysokość ok 1m do 1,5m. Niektóre puściły pędy od korzenia. Były podsypane azofoską .
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 sie 2017, o 17:22
Maliny nie puszczają odrostów...
W tym roku, jakiś niecały miesiąc (przed świętami) temu kupiłem sadzonki malin jesiennych około 60 sztuk łącznie różnych odmian: Polka, Polana, Polesie.
Zasadziłem je, a następnie przykryłem agrowłókniną robiąc odpowiednio duże otwory - jak na zdjęciach poniżej. Zaczynam się martwić tym, że nie widać żadnego zielonego przyrostu i zastanawiam się czy jest jeszcze czas na te przyrosty, czy po prostu sadzonki się nie przyjęły... oczywiście maliny są podlewane, dodatkowo przy sadzeniu użyłem hydrożelu (ziemia była przeorana przed sadzeniem).
Kupione sadzonki były mocno zdrewniałe - nie było widać nic zielonego, praktycznie same "kikuty" z korzeniami

Zasadziłem je, a następnie przykryłem agrowłókniną robiąc odpowiednio duże otwory - jak na zdjęciach poniżej. Zaczynam się martwić tym, że nie widać żadnego zielonego przyrostu i zastanawiam się czy jest jeszcze czas na te przyrosty, czy po prostu sadzonki się nie przyjęły... oczywiście maliny są podlewane, dodatkowo przy sadzeniu użyłem hydrożelu (ziemia była przeorana przed sadzeniem).
Kupione sadzonki były mocno zdrewniałe - nie było widać nic zielonego, praktycznie same "kikuty" z korzeniami

-
- 100p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
Kiedy maliny powinny startować? Na jesieni sadziłam Polanę kupioną ze szkółki i wszystkie sadzonki nie puszczają pędów z ziemi. Na wiosnę została przycięta. Za to malina żółta już cała zielona i to na zeszłorocznym pędzie. Czy coś się stało z tymi malinami, kupić nowe?
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
Dajcie malinom czas. Czasami malina nie wybija z kikuta tylko od korzenia. Jak jest głęboko posadzona i dodatkowa susza to zanim przebije się na powierzchnię to minie trochę czasu.
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Można delikatnie rozgarnąć ziemię i zobaczyć czy coś wybija.
U mnie na agrowłokninie maliny letnie i jesienne odbijają drugi raz bo pierwsze małe odrosty mrozy upaliły. Plusem jest że zamiast 2-3 pędów wybijają dużo większą liczba odrostów.

Maliny które były przesadzone w inne miejsce jesienią (sadzone rok wcześniej jesienią 2018r ale miejscówka okazała się nieodpowiednia)" a wiosną podsypane obornikiem końskim i ziemią żeby nie przemarzły korzenie (musiały przebić się przez dodatkowe 7-10cm) też już są na powierzchni ale są dwa razy mniejsze niż te na czarnej agro.
PS. W tamtym roku też czekałem długo na pokazanie się malin jesiennych. Wyrosły tak późno że nie zdążyły dojżeć.
U mnie na agrowłokninie maliny letnie i jesienne odbijają drugi raz bo pierwsze małe odrosty mrozy upaliły. Plusem jest że zamiast 2-3 pędów wybijają dużo większą liczba odrostów.

Maliny które były przesadzone w inne miejsce jesienią (sadzone rok wcześniej jesienią 2018r ale miejscówka okazała się nieodpowiednia)" a wiosną podsypane obornikiem końskim i ziemią żeby nie przemarzły korzenie (musiały przebić się przez dodatkowe 7-10cm) też już są na powierzchni ale są dwa razy mniejsze niż te na czarnej agro.
PS. W tamtym roku też czekałem długo na pokazanie się malin jesiennych. Wyrosły tak późno że nie zdążyły dojżeć.
Pozdrawiam Paweł
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
Posadzona z gołym korzeniem ruszy trochę później niż już ukorzeniona albo sadzona z doniczki
-
- 100p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
Wszystkie sadzonki były doniczkowane. Wszystkie rosną w jednym rzędzie i są tak samo podlewane. Malina żółta wybiła nowe pędy z ziemi i puściła pąki na pędzie z zeszłego roku jest już cała zielona. Malina polana została przycięta bo zeszłoroczne pędy na czubku były zeschnięte, do tej pory nie wypuszcza pąków i nowych pędów. Chyba rozgarnie ziemię i sprawdzę co się dzieje.
-
Ja część malin miałem sadzone z małych doniczek i niektóre odmiany po upaleniu przez przymrozki odbiły i mają 5cm a inne dopiero minimalnie pokazały liście.
Żółte odmiany są zdecydowanie największe (mam ich 3 rodzaje)
Żółte odmiany są zdecydowanie największe (mam ich 3 rodzaje)
Pozdrawiam Paweł
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
Dwa lata temu sadziłem maliny z gołym korzeniem na jesieni i potem na wiosnę ruszyło zaledwie 3 z dziesięciu posadzonych. Zalecano mi czekać ale w końcu wykopałem sadzonki i okazało się że z 7 które nie ruszyły tyylko jedna miała żywe korzenie - ta wróciła do ziemi. Dosadziłem potem kilkanaście nowych z gołym korzeniem na wiosnę i chyba tylko 1 czy 2 się nie przyjęły. Potem uznałem ze jak na moje ogrodowe potrzeby przerzucam się na doniczkowane i dosadzanie różnych interesujących odmian. Z doniczkowych nie zdarzyło mi się aby coś się nie przyjęło.
-
Też w tamtym roku sadziłem doniczkowane tym bardziej że pod koniec pazdziernika były przecenione z 15zł na 1,5zł. Dzięki temu mam 18 różnych odmian letnich i jesiennych.
U mnie wszystkie maliny się przyjmowały, nawet te z gołym korzeniem.
W miejscu z którego wykopałem maliny aby przesadzić je w inne miejsce teraz na wisnę wyrastają gdzieniegdzie młode maliny (zostały pewnie jakieś małe korzonki).
U mnie wszystkie maliny się przyjmowały, nawet te z gołym korzeniem.
W miejscu z którego wykopałem maliny aby przesadzić je w inne miejsce teraz na wisnę wyrastają gdzieniegdzie młode maliny (zostały pewnie jakieś małe korzonki).
Pozdrawiam Paweł