Funkia - kiedy pojawia się na wiosnę

Hosty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oczywiście pokażę :lol: - ale na to trzeba trochę poczekać - niektóre jeszcze nie wyszły dobrze z ziemi.:cry:

To co już wyszło,jest jeszcze małe:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
OLAmari
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2006, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za identyfikację :lol:
Ja też nie omieszkam wstawić zdjęcia w pełni rozwoju. Zobaczymy co nam wyszło.
Dzisiaj zaniosłam ją na działkę, ale na razie stoi w altance. Jest bardzo mokro, no i rozważam lokalizację. Chyba lepiej jej będzie w cieniu?

Przy okazji wstawiam zdjęcia innej hosty (też nie wiem co za okaz). Pierwsze zdjęcie zrobione około 20 kwietnia, a drugie dzisiaj. Trochę ją deszcz sponiewierał, no i rośnie w pełnym słońcu.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gosiaczek557
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 kwie 2007, o 12:30

No i rosną:)

Post »

Witam po przerwie:)

Tak sie martwiłam, że nie rosną... ślad po nich zaginął... ale ostatecznie okazało się, że SĄ i ROSNĄ:) Wszystkim, bardzo dziękuję za porady i podpowiedzi.

Po obejrzeniu Waszych zdjęć wiem, że z pewnością nie skończy się na tych trzech:)
Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam,
Gosia
Ada
200p
200p
Od: 12 maja 2007, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To jest mój klombik z hostami założony równo miesiąc temu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak wyglądał zaraz po posadzeniu roślin/jeszcze bez kory/
Obrazek
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Fajny klombik, ale będzie chyba na nim gęsto....
Zresztą podobnie jak u mnie.
Ada
200p
200p
Od: 12 maja 2007, o 18:52

Post »

Trzeba trochę poczekać zanim się zapełni cała powierzchnia,a potem mam gdzie przenieść.Mam bardzo dużo miejsca pod przeszło dwudziestoletnimi drzewami.Tam też sadzę hosty,ale na razie jest ich niewiele,bo koszty spore,a nie chcę za bardzo rozdrabniać tych funkii,które mam.Zamówiłam już 16 sztuk różnych odmian/po jednej/.Niby taniej niż na Allegro,tam niektóre ceny są powalające,ale jednak z przesyłką trochę to będzie kosztować.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Mam prosbę do wsztstkich znawców funkii : powiedzcie mi, czego oznaką są takie objawy
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na pierwszym zdjęciu trochę niewyraźnie widać. Chodzi mi o to, ze na spodniej stronie liścia widoczne są krople wody, ale one są pod "skórką", taką przeźroczystą błonką, która potem pęka. Czy to normalne? Zauważyłam to tylko na dwóch funkiach. Na tych samych widać jakby zmrozone końcówki liści. Czy to tylko skutki przymrozków, czy też może to być jakaś choroba?
Jeśli choroba, to jaka ?
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

chatte pisze:Czy to normalne? Zauważyłam to tylko na dwóch funkiach. Na tych samych widać jakby zmrozone końcówki liści. Czy to tylko skutki przymrozków, czy też może to być jakaś choroba?
Jeśli choroba, to jaka ?
Normalne to na pewno nie jest.
Nie spotkałem się z takimi objawami u naszych host, ale być może to spowodowały przymrozki.
Hostom u mnie jak dotychczas szkodziły jedynie zeszłoroczne upały, mszyca i nieliczne ślimaki. Jednak czasami można im zaszkodzić samemu - dla mojej hosty White Feather fatalnie zakończyło się jej rozdzielenie - dopiero teraz zaczyna dochodzić do siebie i ponownie wypuszcza listki (a wygląda fatalnie) :evil: Oceń sama :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Dzięki Paco, za odpowiedź, która jednak nie rozwiała moich wątpliwości :(
Twoja hosta faktycznie wygląda mizernie, ale na pewno się pozbiera ;) Jak wypuszcza młode listki, to do jesieni na pewno dojdzie do siebie :D
sylwekw

Post »

No ja się rozczytałem w tym wątku bo mam tylko jedną odmianę funkii a mi się bardzo podobają a tu ... ciach ... nagle w maju wszyscy przestali pisać o nich ... czyżbyście uznali, ze teraz w lecie to funkie nie są już ciekawe :-) ..... aha i jeszcze bardzo mi się podobają te wasze rabatki "funkiowe" z tabliczkami z nazwami odmian ... u mnie to by się nie udało, bo na epwno każdą jedną tabliczkę pies by wyciągnął :-)

Mam nadzieję, ze jeszcze gdzies na forum poczytam o funkiach i pooglądam zdjecia waszych funki .. :-)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Oj poczytasz i popatrzysz na piękne grządki z funkiami ----- w naszych ogrodach :D
Zapraszam ogladaj i podziwiaj. :D :D
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

sylwekw pisze:No ja się rozczytałem w tym wątku bo mam tylko jedną odmianę funkii a mi się bardzo podobają a tu ... ciach ... nagle w maju wszyscy przestali pisać o nich ... czyżbyście uznali, ze teraz w lecie to funkie nie są już ciekawe :-)
To skandaliczne zaniedbanie również i u mnie wywołuje nieustanne zdumienie. :shock: :lol:

No, jak tak można! Żeby w okresie najpiękniejszego rozłożenia liści i rozkwitu nie zamieszczać zdjęć pod właściwym ku temu tematem. Wobec tego sam zamieszczę swoją mini rabatkę, to tylko część moich funkii reszta jest na razie mało reprezentacyjna (za mała lub/i nie ułożona).

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Macie racje to ,bardzo naganne żeby tak stacić zainteesowanie-a funkie masz piękne Chwaściku :lol: :lol: :lol:
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Re: Funkia - kiedy pojawia się na wiosnę

Post »

paco pisze:
Gosiaczek557 pisze: W ubiegłym roku posadziłam 2 funkie. Niestety wiosną się nie pojawiły. Czy jest jeszcze za wcześnie?
Młode hosty posadzone jesienią wyjdą z ziemi nieco później niż już rosnące na stałym miejscu.
Na tym zdjęciu wykonanym w połowie kwietnia 2006r są tylko etykiety z nazwami i nie widać żadnych roślin. :?

Obrazek

Jednak nie ma zmartwienia, w połowie sierpnia wyglądały już tak. :lol:

Obrazek

Andrzej.
A skąd masz takie fajne tabliczki do opisywania roślin? wyglądają bardzo profesjonalnie...
pozdrawiam
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Andrzeju jeszcze jedno pytanie dotyczące funkii, bo zauważyłam, że bardzo je lubisz i posiadasz dużą wiedzę.
Jak na stronie czeskiego sprzedawcy mam przeczytać, że jest to odmiana na słoneczne stanowisko i czy takie w ogóle istnieją? Chciałabym jak najszybciej zrobić tam zakupy, bo śledząc ten wątek zauważyłam, że sprzedawca cieszy się dużą popularnością. Jaka powinna być ziemia pod funkie, bo ja mam raczej piach czy mam ją jakoś specjalnie przygotować? Obecnie mam 4 odmiany funkii ale nie wiem jakiej odmiany.
Pozdrawiam
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”