darek p mam pytanie do Ciebie odnośnie lilii nr3 jaką nosi nazwę? Bardzo mi się z podobała
Co do zgodności lilii to powiem szczerze , że jest z tym różnie. Często bywa tak , że zdjęcia są specjalnie mocniej wy barwione tak by dały złudzenie intensywniejszego koloru.
Są też takie przypadki , że firma co roku wstawia do katalogów podobne zdjęcia dwóch lilii pod tą samą nazwą a potem zastanawiasz się skąd ona się wzięła w moim ogrodzie .
ultraviolet pisze:darek p mam pytanie do Ciebie odnośnie lilii nr3 jaką nosi nazwę? Bardzo mi się z podobała
Z tym mam problem.Tą kupiłem razem z 30 innymi dwa lata temu na lilie.com.Nazwy mam spisane,lecz trudno jest je zidentyfikować ze zdjęciami ze strony producenta.Właśnie dziś od rana próbuję lecz marnie to idzie.Muszę zacząć opisywać posadzone roślinki,chyba padnie na puszki od piwa i żaluzję.
Kupiłam w bricomarche jakiś czas temu dwie paczuszki z liliami... myślałam,że będą na przyszły rok a tu mnie jedna zaskoczyła :
Ma może z 10cm wzrostu ( była już w paczuszce wyciągnięta) i wygląda tak :
czy to jakaś odmiana czy mieszaniec? Druga pokażę o ile zakwitnie..ma być czerwona
Każda odmiana to mieszaniec.Nie są mieszańcami lilie botaniczne,takie,które występują w przyrodzie,na naturalnych stanowiskach.Wszystko co zmajstrowali ludzie,to mieszańce.
Rozanka ty masz przepiękny zakątek liliowy i jakie giganty, takie właśnie lubię:D Jutro może zrobię zdjęcia swoich, bo dzisiaj nieustannie leje deszcz. A przez ten deszcz mi szybciej przekwitają i opadają niestety:(