Mój ogródek - KarolinaL

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
neferett
50p
50p
Od: 25 mar 2007, o 20:33

Post »

Karolinko, mieszkam w okolicy Swarzędza, więc jednak kawałek od Poznania, a z glebą jest różnie...u mnie jest piaskowo-pylasta (na głębokości ok. pół metra jest już normalny , żółty piach) a 3 km. od mojego domu jest "kopalnia" torfu :shock:
Z drugiej strony wolę mieć piach niż gline, moi rodzice mieli kiedyś "gliniastą" działke i bardzo nażekali.

Z podagrycznikiem nie jest łatwo, najgorzej jeśli jest na rabatach z bylinami, dlatego tez nanosiłam pędzelkiem.
Natomiast na końcu działki mam prawdziwe łany podagrycznika, tam będę pryskać , na szczeście przeniosłam z tamtąd większośc roślin, bo ma być tam letnia zagroda dla psów.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oj, Karolino, w Poznaniu jest wiele miejsc z piaszczystą ziemią- u mnie też sam piach, który ciągle trzeba nawozić i podlewać...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

To już może glina lepsza, sama nie wiem... Niedaleko mojego domu są (lub były) całe pokłady gliny, była tam kiedyś cegielnia, a pozostały stawy, glinianki. Myślałam więc nawet, że cały ten obszar ma podobną budowę geologiczną. A może się powymieniamy, ja Wam wywrotkę gliny, Wy mi wywrotkę piasku i wyjdzie całkiem przyzwoita gleba, co? :wink: :D
Awatar użytkownika
neferett
50p
50p
Od: 25 mar 2007, o 20:33

Post »

Piachem mogę sie podzielić , ale za glinę dziękuję , nie chcę :wink:
Karolina , wstawiłam w swoim watku , zdjęcie podagrycznika potraktowanego Roudupem, juz widać efekty :D
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

O, to zaraz sobie zerknę, dzięki!
Dopiero przed chwilą wróciłam z ogrodu. przedtem byłam w sklepie ogrodniczym, gdzie jak zwyklę dostaję oczopląsu i tracę umiar :D Kupiłam sobie śliczną azalię Gibraltar (może chociaż raz zapamiętam odmianę :wink: ) o pomarańczowych kwiatach. Na kartce jest napisane, że wymaga cięcia, ale kiedy? Wiadomo, że nie teraz, ale co, po przekwitnięciu, czy na jesień, na wiosnę? :?:
Kupiłam też języczkę i z dawna planowaną tawułkę ;:1 Wszystko już siedzi grzecznie w ziemii. Mam straszną ochotę na klon palmowy ale chyba już nie mam na niego miejsca :cry: Ale jeszcze pomyślę, może znajdę jakiś skrawek.
Przesadziłam też całą masę doniczkowych (lepiej późno niż wcale...) i tak się zmęczyłam, że...nie zrobiłam już żadnych fotek :) Ale to przyjemne zmęczenie, prawda? :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Karolino, azalie nie wymagają cięcia. Tnie się je w wyjątkowych sytuacjach, np. żeby zagęścić , ale wówczas można mieć sezon bez kwiatów... :( Jeśli masz kształtny krzew to raczej daj mu spokój.
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Na razie wygląda bardzo ładnie, ciekawe czy zakwitnie :)
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Karolino, czy nadal nie masz dostępu do netu ? Czy może na dłużej wyjechałaś ?
Jak wrócisz, to zajrzyj na pw.

Pozdrawiam i dziękuję również tutaj :D :D :D
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witajcie moi kochani! Ledwo sie rozkrecilam na forum, a juz operator nawala i od dluzszego czasu nie mam internetu. Operator (ktorego nazwy nie wymienie, bo mnie moze zmoderuja...) najwyrazniej przyzwyczail sie do bycia monopolista :wink: i nie uwaza, ze "klient nasz pan". Nie, klient musi skruszec i troche spokorniec. W kazdym razie nigdy wiecej neo... oj, przepraszam.
I bardzo tesknie za forum :cry: :cry:
W ogrodzie sporo sie dzieje, co sie da to fotografuje, ale wysylanie zdjec z kafejki internetowej przekracza noje skromne mozliwosci komputerowe, wiec na razie musze poczekac. Jestem znow po zakupach, Poznaniacy, znacie ten sklep na Jana Pawla II? Niedawno tam bylam po raz pierwszy i nie moglam wyjsc :shock: Oczywiscie znow zaszalalam, a to na pewno jeszcze nie koniec, hi hi :wink:
A jutro wybieram sie w pewne piekne miejsce w sam raz dla nas, jeśli tylko pogoda dopisze to obfotkuje co sie da.
No coz, czas mi sie konczy, pozdrawiam wszystkich!

P.S. Przepraszam za brak polskich liter, na tym komputerze to juz na pewno ich nie ma.
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Oj Ty biedna jesteś jak nie masz komputera Ja szału dostaje nawet jak mi myszka nie chce chodzić.Czekamy na ciekawe zdjecia :D :D
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Znów z kawiarenki internetowej...
Moje zdjęcia już się zupelnie zdezaktualizują, ale przyślę je i tak. A ponadto zaproszę Was wkrótce na przechadzkę po ogrodzie botanicznym w Berlinie, zrobiłam tam ponad sto zdjęć, które niestety i tak nie oddają uroku tego miejsca. Jakbyście tam zawitali, to ogród botaniczny gorąco polecam!!!
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Karolinko ! Aktualne czy nie - lubimy wszystkie zdjęcia ogródkowe ! Nie przejmuj się - czekamy z niecierpliwością , szczególnie na ten ogród botaniczny ! :D
Awatar użytkownika
Andzio
200p
200p
Od: 5 maja 2007, o 19:23

Post »

Witaj!Ładnie jest u Ciebie,ale na pewno będzie jeszcze piękniej!Połowa maja wszystko ruszy z kopyta!Życzę ;:2 dużo ;:2 Pozdrawiam1
Kocham moje Kochane Robaczki-tak słodko mówię o mojej kochanej rodzince!
Zapraszam do mnie
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Karolino,masz piękny ogród,super gości i cudnego pieska.Moja Nesa jest również urocza i zazwyczaj towarzyszy mi w ogrodzie i przy komputerze.Siedzi obok na krześle, które muszę jej podstawiać.Wiesz, ja mam również te same objawy co Ty.Wyjdzie listek-cudo,zakwitnie kwiatek-brak słów.Te same chorobowe objawy.Ale całkiem dobrze się z tym czuję.Żałuje tylko,że zachorowałam jakieś 2-3 lata temu.Nie mogłam wcześniej!!
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziekuje Wam za odwiedziny i mile slowa! ;:79 Faktycznie wszystko ruszylo z kopyta i rosnie jak szalone ku mojej wielkiej radosci, a ja dogladam, dosadzam, przesadzam kiedy tylko moge. Fotografuje wszystko w miare na biezaco, ale nadal nie moge tych zdjec zamiescic, czuje sie forumowym wyrzutkiem i niedlugo chyba wpadne w depresje ;:110 ;:145
Niestety przegapilam rododendrony w pelnym rozkwicie, czekalam az beda jak najladniejsze, a jak juz prawie byly, to przyszla wichura, ulewa... i po kwiatach.
Mam nadzieje, ze niedlugo wroce do Was na dobre.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”