Rzodkiewka biała. ( (Raphanus sativus)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2012, o 09:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Biała rzodkiewka.
Moje rzodkiewki za to mają duże liśćie, a warzywo małe jak kulki do gry no i tak co rok jaka tego może być przyczyna?
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Mogą być różne, zbyt późny wysiew, zbyt gęsty.
Większość odmian rzodkiewek służy do wysiewu bardzo wczesną wiosną lub późnym latem.
Moje już zjedzone a te co zostały wyrwałam bo i tak nic z nich już nie będzie, jest za ciepło.
Większość odmian rzodkiewek służy do wysiewu bardzo wczesną wiosną lub późnym latem.
Moje już zjedzone a te co zostały wyrwałam bo i tak nic z nich już nie będzie, jest za ciepło.
A próbowaliście już może z białą rzodkiewką Tondo bianco
? U mnie wyrosła piękna! Robaki jej nie jedzą (przynajmniej do tej pory tego nie zauważyłam), nie wybija też w kwiat (przynajmniej przy siewie wiosennym). Jest łagodna i jak dla mnie jedna z lepszych. 

Pozdrawiam! Tereska 

Czytając niektóre posty zauważyłem ,że część z Was nie odróżnia rzodkiewki od rzodkwi ,poniżej linki opisujące poszczególne rośliny i spotykane odmiany, stąd chyba niektóre pytania co do grubości rzodkiewki Sopel lodu:
Rzodkiewka w tym na końcu pokazana biała Sopel lodu podobna do rzodkwi
http://www.pnos.pl/?d=of&c=nas_warz&g=98
Rzodkiew
http://www.pnos.pl/?d=of&c=nas_warz&g=117
Może teraz nie będzie nieporozumień, co do grubości rzodkiewki Sopel lodu,jak i mylenia jej z rzodkwią.
Rzodkiewka w tym na końcu pokazana biała Sopel lodu podobna do rzodkwi
http://www.pnos.pl/?d=of&c=nas_warz&g=98
Rzodkiew
http://www.pnos.pl/?d=of&c=nas_warz&g=117
Może teraz nie będzie nieporozumień, co do grubości rzodkiewki Sopel lodu,jak i mylenia jej z rzodkwią.
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
No i wreszcie ktoś ruszył temat, ja się osobiście nie mogę doprosić ekspertów o konkretną odpowiedź w pytaniu czym się różni rzodkiew od rzodkiewki!! janhel41 masz u mnie bro.
Może dysponujesz informacją ogólnie jaka jest różnica między tym a tym nie wchodząc w szczegóły gatunkowe jak "sopel lodu"? 
Z podanych linków wyczytałem tylko, że zasadniczą różnicą jest zawartość warzywa. Rzodkiewki np. mają więcej witamin a rzodkiew więcej białka. Da się zcharakteryzować te warzywa bardziej? Hmm... dać się da na pewno tylko czy ktoś to zrobi?

Z podanych linków wyczytałem tylko, że zasadniczą różnicą jest zawartość warzywa. Rzodkiewki np. mają więcej witamin a rzodkiew więcej białka. Da się zcharakteryzować te warzywa bardziej? Hmm... dać się da na pewno tylko czy ktoś to zrobi?
Przeczytałem ten temat bo pare dni temu kupiłem dokładnie taką odmianę

Czy jeśli ją zasieje teraz, to będzie można coś zebrać?

Czy jeśli ją zasieje teraz, to będzie można coś zebrać?
Na opakowaniu napisane jest że do siewu wiosennego i jesiennego 
Zastanawiam się nad wysianiem ponieważ pogoda taka bardziej wiosenna się utrzymuje.
Co ewentualnie proponujecie zasiać w warzywniaku o tej porze, zostało mi troszkę miejsca
bo nie wszystko powschodziło

Zastanawiam się nad wysianiem ponieważ pogoda taka bardziej wiosenna się utrzymuje.
Co ewentualnie proponujecie zasiać w warzywniaku o tej porze, zostało mi troszkę miejsca
bo nie wszystko powschodziło

- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Tu nie chodzi tak do końca o temperaturę tylko długość dnia. Wiosna i jesień mają krótszy dzień od lata. Ja bym spróbował, co masz do stracenia ;)
Okazów raczej wielkich nie doczekasz ale nie jest powiedziane że nie wrzucisz coś na ząb. ;) Ja takich nie uprawiałem ale wypowiadam się bo uprawiam inne gatunki. Z reguły przez lato słabe są zbiory więc to odpuściłem, daje coś co się nadaje na lato a ewentualnie na jesień wracam do tego co plonuje lepiej niż latem.
Co proponujemy? Ja posiałem niedawno różne gatunki fasolek. Początkiem czerwca ładnie potem owocują.
Od czerwca do sierpnia możne różne inne gatunki rzodkiewek i rzodkwi.
Możesz coś z dyniowatych spróbować jeszcze, choć ciut późno to niektórym wychodzą i o tej porze.
To co można sadzić z rozsady prponuje mocna namoczyć aż wykiełkuje i do gruntu. Przyśpieszysz wtedy
Okazów raczej wielkich nie doczekasz ale nie jest powiedziane że nie wrzucisz coś na ząb. ;) Ja takich nie uprawiałem ale wypowiadam się bo uprawiam inne gatunki. Z reguły przez lato słabe są zbiory więc to odpuściłem, daje coś co się nadaje na lato a ewentualnie na jesień wracam do tego co plonuje lepiej niż latem.

Co proponujemy? Ja posiałem niedawno różne gatunki fasolek. Początkiem czerwca ładnie potem owocują.
Od czerwca do sierpnia możne różne inne gatunki rzodkiewek i rzodkwi.
Możesz coś z dyniowatych spróbować jeszcze, choć ciut późno to niektórym wychodzą i o tej porze.
To co można sadzić z rozsady prponuje mocna namoczyć aż wykiełkuje i do gruntu. Przyśpieszysz wtedy

Wuju84
Myślę że możesz wysiać,choć z reguły rzodkiewkę wysiewa się wiosną i jesienią,gdyż są to rośliny krótkiego dnia,ale przecież jest jeszcze wiosna kalendarzowa!!
Myślę że możesz wysiać,choć z reguły rzodkiewkę wysiewa się wiosną i jesienią,gdyż są to rośliny krótkiego dnia,ale przecież jest jeszcze wiosna kalendarzowa!!
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja proponuję "Agatę" ...siejemy ją przez cały rok, i tak też mamy cały sezon pyszną i dużą rzodkiew
Może wieczorem wrzucę jakieś fotki 

pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może tak troche poza tematem.
Zamierzam uprawiać rzodkiew białą japońską Minowase Summer Cross, bo z małożonką bardzo nam podpasowała.
Ale okazy jakie wczoraj zobaczyliśmy w markecie wsprawiły nas w niezłe osłupienie.
Dwie sztuki miały łącznie ponad 3,5kg
Jedna taka starczy na michę surówki
Zamierzam uprawiać rzodkiew białą japońską Minowase Summer Cross, bo z małożonką bardzo nam podpasowała.
Ale okazy jakie wczoraj zobaczyliśmy w markecie wsprawiły nas w niezłe osłupienie.
Dwie sztuki miały łącznie ponad 3,5kg

Jedna taka starczy na michę surówki

Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
No właśnie to jest rzodkiew a nie rzodkiewka :P
A skoro już w tym wątku o niej wspomniano, to czy sieje się nią latem? Czy te z marketu nie są czasem z importu? W Polce też takie duże myślisz da się wychodować? Próbował ktoś?
Jaka jest w smaku?
A skoro już w tym wątku o niej wspomniano, to czy sieje się nią latem? Czy te z marketu nie są czasem z importu? W Polce też takie duże myślisz da się wychodować? Próbował ktoś?
Jaka jest w smaku?
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nazywa się ją również rzodkiew letnia, więc uprawa musi być prowadzona przy ciepłych nocach.
A czy jest z importu ? Podejrzewam, że tak. Co do smaku wypowiem się wieczorkiem po kolacji
A czy jest z importu ? Podejrzewam, że tak. Co do smaku wypowiem się wieczorkiem po kolacji

Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.