Truskawki amatorska uprawa - cz.1
Re: truskawki amatorska uprawa i .
suzana
Przeczytaj , bo nie zaszkodzi :
http://www.e-ogrody.com/a-838-choroby-truskawek.html
Jedna uwaga. Nie stosuj Topsinu, bo zmienia smak truskawek.
Pozdrawiam
Przeczytaj , bo nie zaszkodzi :
http://www.e-ogrody.com/a-838-choroby-truskawek.html
Jedna uwaga. Nie stosuj Topsinu, bo zmienia smak truskawek.
Pozdrawiam
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam 
Wczoraj posadziłam 60 sadzonek truskawek. Poletko przykryłam agrowłókniną i.. do roboty.
Wiało jak diabli, ciekawa jestem czy w byle jakiej glebie truskawki sobie poradzą. Na dno każdego dołka wsypywałam odkwaszony torf, mała garstkę kurzego granulowanego obornika i znowu obsypywałam sadzonkę torfem. Na wierzch gleba - czyli piach. ;)
Wszystko podlałam dwukrotnie. Cała agrowłóknina została przez wiatr posypana piachem
zobaczymy co będzie...

Wczoraj posadziłam 60 sadzonek truskawek. Poletko przykryłam agrowłókniną i.. do roboty.
Wiało jak diabli, ciekawa jestem czy w byle jakiej glebie truskawki sobie poradzą. Na dno każdego dołka wsypywałam odkwaszony torf, mała garstkę kurzego granulowanego obornika i znowu obsypywałam sadzonkę torfem. Na wierzch gleba - czyli piach. ;)
Wszystko podlałam dwukrotnie. Cała agrowłóknina została przez wiatr posypana piachem

grazka100
Wszystko pięknie z wyjatkiem jednego. Truskawki nie lubia świeżego obornika. No. ale moze Ci sie uda, czego Ci życzę
Pozdrawiam
Wszystko pięknie z wyjatkiem jednego. Truskawki nie lubia świeżego obornika. No. ale moze Ci sie uda, czego Ci życzę
Pozdrawiam
- grazka100
- 500p
forumowicz, to nie był świeży obornik tylko granulowany suchy
to też źle??

Nie ma znaczenia. Akurat o wodę w tym nawozie najmniej chodzi. Obawiam się, że mogą być kłopoty z przyjęciem się sadzonek. No , ale może na obawach się tylko skończy.

- grazka100
- 500p
Melduję się po tygodniu od posadzenia 60 truskaweczek.
Ale miałam stracha po wpisie forumowicz
Poddałam szczegółowej obserwacji moją mikro-plantację. Co prawda sama tam nie byłam, ale mój małżonek codziennie zaglądał i obserwował kilka razy w ciągu dnia (z bliska i z daleka).
Za to ja byłam przedwczoraj i wczoraj.
Truskawusie pięknie rosną. Wypuszczają nowe świeżuchne liście. Mam nadzieję, że jak już te świeże listki się pokazują i są coraz większe, jędrne i sterczące, to maleństwa się przyjęły...
Ale miałam stracha po wpisie forumowicz

Poddałam szczegółowej obserwacji moją mikro-plantację. Co prawda sama tam nie byłam, ale mój małżonek codziennie zaglądał i obserwował kilka razy w ciągu dnia (z bliska i z daleka).
Za to ja byłam przedwczoraj i wczoraj.
Truskawusie pięknie rosną. Wypuszczają nowe świeżuchne liście. Mam nadzieję, że jak już te świeże listki się pokazują i są coraz większe, jędrne i sterczące, to maleństwa się przyjęły...
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wg mnie truskawki to niezły chwast i twoje obawy były niepotrzebne.
- przemo1413
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Może i chwast ale z chwastami jest tak że jak się ich nie chce to są a jak się chce to ich nie ma 

- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Przemo 1413, sadzisz truskawki na tych samych polach z roczna przerwa, a co z wertycylioza, czerwona zgnilizna korzenia i innymi chorobami?
brak polskich znaków
- grazka100
- 500p

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
Czy Waszym zdaniem te 3 tygodniowe sadzonki są w dobrej formie??
Nie mają za mało liści?
Na niektórych listkach (niestety nie zrobiłam zdjęcia) sa ciemne kropki. Czy to jakaś choroba??
Pozdrawiam serdecznie, Grażka
Ładnie kwitnie. O ilość liści się nie martw, ponieważ one tak mają. Kiedy zakończy kwitnąć zacznie wypuszczać nowe liście. Przy sadzonkach niektóre / zazwyczaj najstarszy/ liście maja ślady plamistości. Przy przygotowywaniu rozsady do wysadzenia, po pobraniu jej z ziemi w pobliżu roślin matecznych, należy usuwać najstarszy liść. Zdrowotność sadzonek poznaje się po kolorze korzeni. Im bielsze, tym zdrowsza sadzonka.
Pozdrawiam
PS Na zdjęciu nr 2, na przykład, tego liścia najbliżej ziemi nie powinno być. Powinien być usunięty przed sadzeniem.
Pozdrawiam
PS Na zdjęciu nr 2, na przykład, tego liścia najbliżej ziemi nie powinno być. Powinien być usunięty przed sadzeniem.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Ja uważam , że nic im nie brakuje, cała siła teraz poszła na kwitnienie a nie w liście.
Dlaczego czarną włókninę tak przysypałaś piaskiem? Ona ma chronić przed zapiaszczeniem owoce.
Dlaczego czarną włókninę tak przysypałaś piaskiem? Ona ma chronić przed zapiaszczeniem owoce.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grazka , ładne to są truskawy
, pewnie sadzonki były doniczkowane , albo frigo. Listków mają mało , ale tak to jest , że najpierw kwitną a potem jeszcze pojawi się 1-2 liście do owocowania . Zasadniczo jest tylko jedno ALE ... W pierwszym roku ( uprawa w gruncie , gleba niższej klasy ) nie powinno się pozostawiać kwiatostanów , rośliny powinny skupić siły na ukorzenianiu i wzmacnianiu . Plon wydadzą , z nawiązką , w latach następnych ... Ale wiadomo jak to jest , nikt nie chce czekać . Mimo wszystko zalecam aby oberwać kwiaty z chociaż 10-15 sadzonek . Te rośliny ładnie się wzmocnią i juz po kilku tyg, zaczną wypuszczać rozłogi , z których zrobisz sobie z kilkadziesiąt nowych sadzonek . Majs już w innym wątku to zalecał , aby podzielić swą truskawkową plantację na trzy części : roczna , dwuletnia i trzyletnia . I na bieżąco utrzymywać ten stan poprzez coroczne dosadzenia i likwidację najstarszych - i to jest słuszna koncepcja ! Co do czarnych kropek , jeśli są na młodych liściach to powód do niepokoju , jeśli na starych - nie ma co się marwić . Aha , zapowiadają przymrozki , warto narzucic agrowłókninę !

- grazka100
- 500p
Ha ha ha
Tam tak wieje. Non stop !! Nic nie przysypywałam. Poza tym "gleba" taka "wspaniała" mam nadzieję, że chociaz dla siebie zbiorę z tego mini poletka. Mam 60 sadzoneczek 
Pozdrawiam cieplutko
Franciku, dziękuję. Masz rację. Oberwę kwiatki z 1/3 sadzonek. Kupiłam je w małych doniczkach. Mam 3 gatunki i tak sobie myślę, żeby z każdego gatunku tak oberwać kwiatki. Powinnam uszczknąć kwiatostan u jegfo nasady?
Dobrze, że jesteście. Rady zawsze sa potrzebne.

Pozdrawiam cieplutko

Franciku, dziękuję. Masz rację. Oberwę kwiatki z 1/3 sadzonek. Kupiłam je w małych doniczkach. Mam 3 gatunki i tak sobie myślę, żeby z każdego gatunku tak oberwać kwiatki. Powinnam uszczknąć kwiatostan u jegfo nasady?
Dobrze, że jesteście. Rady zawsze sa potrzebne.

-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 maja 2010, o 13:37
Czy można jeszcze potraktować truskawki nawozem?
Już zaczynają kwitnąć. Nie za późno?
Sadzone były w tamtym roku. I ja głupia
po przekopaniu trawnika nic nie dodałam do ziemi.
Jak można to czym najlepiej? Mineralnym czy może obornikiem, czy kurzakiem??
Już zaczynają kwitnąć. Nie za późno?
Sadzone były w tamtym roku. I ja głupia

Jak można to czym najlepiej? Mineralnym czy może obornikiem, czy kurzakiem??