Mój kwiecisty zakątek.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój kwiecisty zakątek.

Post »

Witaj PATRONIE, piękne lilie pokazujesz, mam ich sporo w ogrodzie, ale tak pięknych kwiatów nigdy w ogrodzie nie za dużo.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Lilie są piękne i maja same zalety, wielkie kolorowe kwiaty, czasami pachnące . ;:108 I jedną , jedyną wadę - zbyt krótko kwitną.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tutaj też już zaglądałam Tadku, choć po cichutku.
Dzisiaj nadrabiam to, bo bardzo mnie ciekawi,
jak długo trzeba czekać, aż zakwitnie siewka liliowca.
Coś mi sie wydaje, że to zabawa dla cierpliwych :P .
I nie doczytałam, jak dużym ogrodem się zajmujesz?
Dojeżdżasz do niego, czy masz go "pod nosem"?
A może masz zdjęcia bardziej perspektywiczne?
Wiem, że zamierzasz robić w nim "rewolucję,
ale zdjęcia porównawcze są bardzo ciekawe, nie zapomnij o nich.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tadku :wit Zanim zdążyłam się zebrac do rewizyty to u Ciebie już 4 strony wątku powstały...idziesz jak burza :D
A ile pięknych roślinek u Ciebie...lilijki...moje ulubione...śliczniutkie ;:138
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładne kwiatki!!!!!!!!!! ;:138 Zajrzę jeszcze do Ciebie!
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witam :wit
Elsi Moja cała działeczka ma 800m. Niestety , muszę dojeżdżać 5 km. Około 200 to drzewka owocowe , i po równo warzywnik i mój zakątek. Teraz pewnie trochę powiększy się. Do tej pory nie zrobiłem wielu zdjęć całej działki. :oops: . Będzie jeszcze dużo zmian, na wiosnę postaram się odrobić zaległości. ;:108 Potrzeba cierpliwości do siewek liliowców. U mnie zakwitają w drugim roku. Mam 2 trzylatki , ładnie rozrośnięte , po 4 pędy i za nic nie chcą pokazać swoich kolorów. Może teraz :?:
FRAGOLA , Marpa. Dzięki za wizytę. Lilie to tez moje ,,księżniczki''. Wpadajcie , będą jeszcze. ;:112
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Witam
Pięknymi kolorami nas obdarowałeś na przywitanie :D Zwłaszcza podobały mi się lilie. Znasz ich nazwy?
Masz duże drzewa owocowe? Jakie?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Spora ta Twoja działeczka :) Z jednej strony człowiek się cieszy, że tyle miejsca, a z drugiej czasem nie wie, gdzie ręce włożyć. Przynajmniej ja tak mam :D Hodujesz może pienne porzeczki?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witam miłe Panie. :wit
Basiu Mam tyle lilii, że to przy mojej słabej pamięci nie sposób na bieżąco podać nazwy. Ale gdy potrzebuję odnależć , nie mam z tym większego problemu.Mam kilka dużych drzew. Wiśnia Lucyna , śliwa Ulena. brzoskwinia Iskra, grusza Faworytka i kilka nowych , z ubiegłego roku. Aha, i jeszcze morela, która uparła się i nie chce owocować , najwięcej ze 30 morelek.
Ewo. Mam tylko 2 krzaczaste, białą i czerwoną. Jest przy czym popracować , ale jak przyjemne jest zmęczenie po takim wysiłku. I jeżeli nie wymoknie , nie wyschnie , nie zmarznie , nie zjedzą nornice, możemy patrzeć na efekty naszego wysiłku. ;:7 ;:7 ;:7
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Uśmiałam się serdecznie-wszystko prawda. Tak na dobrą sprawę zajmuję się ogrodem głównie dla przyjemności i żałuję, że odkryłam tę przyjemność tak późno :)
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

WITAJ TADEUSZU w swiecie zielonozakręconych . Miło było podglądnąć Twoje osiągnięcia . Widzę ,że masz mnóstwo lilii i liliowców .Kwiaty w większych kępkach wyglądają ślicznie nawet te stokrotki w trawie . Powtórzę pytanie koleżanki jak długo czekałeś na siewkę liliowca wydaje mi sie ,że chyba minimum 3 lata a moze szybciej można osiągnąć takie kwitnienie . Nigdy się nie bawiłam takimi rzeczami a może czas zacząć . Kiedyś miałam nasiona piwonii ,ale jakoś nie chciało mi się jej wysiać
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Jadziu :wit Moje ,,zabawy'' z siewkami liliowców to amatorstwo. Po prostu zebrałem nasiona , które same się wytworzyły. Część zakwitła w drugim roku, dwie duże nie zakwitły nawet w trzecim. W tym sezonie może zbiorę się i spróbuję celowo zapylić liliowce. Mam też kilka wyhodowanych z sadzonek , które wyrastają na łodydze z kwiatami.To też tylko ,,zabawa'',ale mam nowe roślinki.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

tade k pisze:Witam :wit
Elsi Moja cała działeczka ma 800m. Niestety , muszę dojeżdżać 5 km. Około 200 to drzewka owocowe , i po równo warzywnik i mój zakątek. Teraz pewnie trochę powiększy się. Do tej pory nie zrobiłem wielu zdjęć całej działki. :oops: . Będzie jeszcze dużo zmian, na wiosnę postaram się odrobić zaległości. ;:108 Potrzeba cierpliwości do siewek liliowców. U mnie zakwitają w drugim roku. Mam 2 trzylatki , ładnie rozrośnięte , po 4 pędy i za nic nie chcą pokazać swoich kolorów. Może teraz :?:
Tadku - moje działka też ma ok 800m2 tylko ja mam do niej 58 km :cry:
Jestem bardzo ciekawa jak wygląda Twoja działka w całości. Więc niecierpliwie poczekam na obiecane zdjęcia...
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28

Post »

Witaj Tadku.Widzę że masz sporo liliowców i przymierzasz się do tworzenia krzyżówek, no to powodzenia.może pamiętasz jakie odmiany.Musisz wiedzieć jakie odmiany ze sobą chcesz krzyzować,Tetraploidy z tetraploidami a diploidy z diploidami inaczej nic z tego nie będzie.A lilie Tadek masz piekne.Pozdrawiam Tadeusz
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

AMBO, współczuję Ci. Dla Ciebie wyjazd na działkę to wyprawa ;:108 ;:108 ;:108 Fotki będą , jak obiecałem :!:
TADEO Mam już sporo , będzie jeszcze więcej. Większość odmian znam , nie wyrzucałem opakowań ze zdjęciami. Od J. Pajdy były bez fotek, ale są dobre opisy . Są to bardzo popularne odmiany i można znaleść fotki na necie.Miałem też takie ,,darowane''. Też kilka z nich oznaczyłem. Podstawowe wiadomości na temat krzyżowania liliowców mam. Ale nie wiem jaka pora dnia jest najlepsza do przenoszenia pyłku. Czy dobrym narzędziem do tego jest wacik. Może ktoś podpowie :?:
I jeszcze co muszę zrobić. Skatalogować wszystkie liliowce i lilie, zrobić fotki i dać na nich nazwy.Moja pamięć już nie ta ;:7 ;:7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”