Parch drzew owocowych - czym i jak zwalczać
- julcia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 maja 2011, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Parch i zgnilizna w starym sadzie, jak ocalić drzewa?
Niestety mam tak samo, po opadach gradu uszkodzone owoce gniją przed dojrzeniem 

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie grad oszczędził drzewa ale wszystko leci. Jak w czerwcu zawiązki zaczęły opadać to tak już pozostało. Zanim wjadę kosiarką pół godziny grabienia i wybierania drobiazgów z trawy.
Dobrze, że mam wykopy przy budowie domu- bo tam lądują spady. Ciekawe co mąż powie jak się zorientuje
Dobrze, że mam wykopy przy budowie domu- bo tam lądują spady. Ciekawe co mąż powie jak się zorientuje

- Margo_margo
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Nie, nie
Drzewo rośnie, kora pęka. To nie żadne uszkodzenia, spokojnie.

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na pierwszym widzę gumę. Pomaluj pęknięcie Miedzianem 350SC, bez rozcieńczania.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- Margo_margo
ERNRUD pisze:Nie, nie![]()
Jeśli to prawda, to jest to druga w tym sezonie dobra wiadomość

-- 11 sie 2014, o 20:58 --
Ja wycieków raczej nie dostrzegłam ale może Twoje oko sprawniejsze.maryann pisze:Na pierwszym widzę gumę. Pomaluj pęknięcie Miedzianem 350SC, bez rozcieńczania.
Przeglądnę tą ranę jeszcze raz. Miedzian zapewne nie zaszkodzi tym bardziej, że mam na tej renklodzie brunatną zgniliznę a i liście też wykazują jakąś chorobę (dziurkowatość?).
Czy opryskać także całe drzewo miedzianem? Zapowiadają temp. poniżej 20 stopni.
- ERNRUD
Miedzian nigdy nie zaszkodzi, ale nie widzę tam nic niepokojącego.
Natomiast nie widzę sensu oprysku miedzianem w tym momencie. Na dziurkowatość i brunatną zgniliznę możesz pryskać, ale podczas kwitnienia miedzianem lub topsinem.
Natomiast nie widzę sensu oprysku miedzianem w tym momencie. Na dziurkowatość i brunatną zgniliznę możesz pryskać, ale podczas kwitnienia miedzianem lub topsinem.
- Margo_margo
To dobra wiadomość. Dzięki 
Dam jej w takim razie spokój w tym roku. Mszyc już nie ma- złotooki wykonują zabiegi pielęgnacyjne.
Jesienią robię oprysk mocznikiem na jabłoniach więc i renklodzie się dostanie. A na wiosnę.... boszhe cały sezon z opryskiwaczem na ramieniu
Jeszcze raz dziękuję

Dam jej w takim razie spokój w tym roku. Mszyc już nie ma- złotooki wykonują zabiegi pielęgnacyjne.
Jesienią robię oprysk mocznikiem na jabłoniach więc i renklodzie się dostanie. A na wiosnę.... boszhe cały sezon z opryskiwaczem na ramieniu

Jeszcze raz dziękuję

- Margo_margo
Mam znów pytanie.
Na dwóch gałęziach jabłoni pojawiły się kwiaty. Zostawić czy usunąć?
Renkloda została totalnie łysa a gałęzie wyglądają.... jak w zimie- takie jakieś kruche, bez koloru jakby drzewo już przygotowane do zimy. Nie za wcześnie?
Na dwóch gałęziach jabłoni pojawiły się kwiaty. Zostawić czy usunąć?
Renkloda została totalnie łysa a gałęzie wyglądają.... jak w zimie- takie jakieś kruche, bez koloru jakby drzewo już przygotowane do zimy. Nie za wcześnie?
- ERNRUD
Pewnie, że za wcześnie. Pewno miała silną dziurkowatość.
Kwiatki możesz zerwać, bez różnicy. Dojrzeć nie dojrzeją. Ale jak nie zerwiesz to też nic.
Kwiatki możesz zerwać, bez różnicy. Dojrzeć nie dojrzeją. Ale jak nie zerwiesz to też nic.
- Margo_margo
Dziurkowatość faktycznie była spora- na wiosnę muszę się za tą śliwę porządnie zabrać. Owoców miała ogrom (dwie gałęzie złamane, 2 podparte wytrzymały) ale prawie wszystkie choroby i robactwo na niej było. Swoje przeszła w tym sezonie.
Na wiosnę (pękanie pąków, kwitnienie) planuję oprysk miedzianem. Mam nadzieję, że załatwi to sprawę zgnilizny i innych grzybowych na starcie. Dodatkowo muszę opryskać na owocnice i to chyba też w porze kwitnienia.
Kiedy zrobić kolejne opryski na zgniliznę i dziurkowatość? Myślę o topsinie ....
Zadanie na już- kupić porządny, gruby notes żeby zapisywać co, kiedy, czym, na co, po co i dlaczego
Na wiosnę (pękanie pąków, kwitnienie) planuję oprysk miedzianem. Mam nadzieję, że załatwi to sprawę zgnilizny i innych grzybowych na starcie. Dodatkowo muszę opryskać na owocnice i to chyba też w porze kwitnienia.
Kiedy zrobić kolejne opryski na zgniliznę i dziurkowatość? Myślę o topsinie ....
Zadanie na już- kupić porządny, gruby notes żeby zapisywać co, kiedy, czym, na co, po co i dlaczego

-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najgorsze jest utrzymanie jakiegos porządku przy opryskach w małym ogrodzie z kilkoma (kilkunastoma) róznym drzewkami owocowymi (śliwa, jabłoń, czereśnia, wiśnia, grusza, brzoskwinia)
- Margo_margo
No to prawda.
Ja mam 6 jabłoni, śliwa renkloda, węgierka, porzeczkę czarną, czerwoną, agrest, borówki, pigwowiec, poziomki, truskawki, maliny i do tego jeszcze zachciało mi się pomidorów które co rusz muszę czymś potraktować. No i oczywiście różne ozdobne.
Miałam teraz notesik do notowania ale to zdecydowanie za mało
Jak nie zacznę dobrze planować to znów się pogubię i nie pojem
Ja mam 6 jabłoni, śliwa renkloda, węgierka, porzeczkę czarną, czerwoną, agrest, borówki, pigwowiec, poziomki, truskawki, maliny i do tego jeszcze zachciało mi się pomidorów które co rusz muszę czymś potraktować. No i oczywiście różne ozdobne.
Miałam teraz notesik do notowania ale to zdecydowanie za mało

Jak nie zacznę dobrze planować to znów się pogubię i nie pojem

- ERNRUD
No ja mam już na lodówce przypiętą rozpiskę oprysków na kolejny sezon. A co do dziurkowatości będę leciał na śliwach Syllitem wspólnie z drobną plamistością na wiśniach i czereśni. 3 opryski/sezon.
- Margo_margo
Szukałam idealnego ŚOR dla większości moich upraw i wyszło mi, że najbardziej uniwersalny jest miedziowy Kocide 101 WP ale póki co w żadnym sklepie internetowym nie znalazłam. Heh... kolejne środki trzeba będzie kupić żeby zapanować nad grzybowymi. Może choć pogoda będzie nam sprzyjać w przyszłym sezonie?