mój mały kawałek zieleni

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: mój mały kawałek zieleni

Post »

Witaj Ulu, wiosną po zakupie działki również ustawiałam na parapecie doniczki z posianymi roślinkami. A teraz już tego nie robię. Zniszczyłam sobie parapety a moje rozsady zjadły ślimaki. Obecnie kupuję gotowe i tylko tyle ile mogę posadzić do dużych, ozdobnych donic. Mam za daleko na działkę abym mogła je (ślimory) upilnować. Pozdrawiam
ulikmi
500p
500p
Od: 1 lut 2011, o 15:03
Kontakt:

Post »

Dziękuje za odwiedziny :wit
Miałam nadzieję ,że weekend będzie dość ładny i będę mogła pobyć trochę na działeczce i przy okazji zrobię kilka nowych fotek ale niestety - śnieg wszystko przysypał :cry: . i było bardzo zimno
Więc tylko wpadłam zobaczyć czy wszytko ok i szybko uciekłam .
Mam nadzieję ,że to już ostatnie podrygi zimowej pogody.
Dobrze ,że chociaż na parapecie moje roślinki mają się dość dobrze i powolutku rosną ;:65 ;:65
Niedługo będę bawić się w pikowanie. :heja
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
ulikmi
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich w piątkowe przedpołudnie :wit
U mnie dzisiaj pięknie świeci słonko , niebo jest błękitne - zapowiada się całkiem przyjemny dzień ;:138 ;:138
Mam nadzieję ,że codziennie będzie już tylko coraz cieplej.
A to moje parapetowe przedszkole :tan

Obrazek
dalia biała wysadzona do doniczki rośnie jak szalona - różowe mają jeszcze leniucha zimowego i rosną znacznie wolniej

Obrazek
drzewko odstraszające komary - zobaczymy może uda się sprawdzić :roll:

Obrazek Obrazek
poziomki i dalie . I tak mniej więcej to u mnie wygląda na parapetach ,a miałam wysiać tylko takie co nieco :;230 -
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Ulka
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23

Post »

Jaki ten parapet wiosenny:) uwielbiam patrzec jak przyroda po zimie budzi się do życia. Jadąc droga zwalniam, obserwując jak łyse po zimie drzewa pamału zaczynają sie zielenić, tworząc piękne aleje.... WIOSNA!!! chodź no już ;:3
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Patrząc na Twoje parapetowe przedszkole trochę Ci pozazdrościłam. I wymyśliłam sposób na ocalenie swoich parapetów a jednocześnie zrobienie rozsadów. Spróbuję posiać coś w doniczkach w swoim nieukończonym domu. Zimno tam jest w tej chwili ale jak w nocy nie będzie już mrozów to mogę tam coś posiać i będzie to jak w zimnym inspekcie. Kupiłam już kilka astrów i może jeszcze coś dokupię. Nie wiem tylko jak rozwiązać problem z podlewaniem. Czy raz w tygodniu wystarczy?
ulikmi
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witajcie . :wit
Bardzo dziękuje za odwiedziny.
To mój pierwszy rok z parapetowym szaleństwem ale bardzo mi się to podoba i na pewno za rok powtórzę . ;:65 ;:65
Uwielbiam patrzeć na te maluch jak rosną i się rozwijają :heja ;. Każdy dzień zaczynam od podlania i pooglądania ogródeczka.
Lusiu - z podlewaniem raz w tygodniu może być problem - nie wiem czy to nie za mało .Chociaż jeżeli masz w domku chłodno.
Ja w mieszkaniu mam bardzo ciepło i maluchy stoją nad kaloryferem i w słonecznym miejscu więc tak naprawdę zraszam je dwa razy dziennie .Do wiosny już tylko 13 dni :tan :tan
A w weekend ma być u nas 11 stopni i ;:3 - tak mogłoby już zostać.
Pozdrawiam i zyczę miłego dnia i tygodnia :wit
Pozdrawiam, Ulka
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23

Post »

11 stopni??? Ja tez tak chcę, ciekawe ile bedzie u nas :evil:

Poniedziałkowe pozdrowionka
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p
Od: 20 lis 2009, o 18:05

Post »

Ula mniej wiecej w tym samym czasie zaczełyśmy przygodę z ogródkami. Ja odebrałam mieszkanie we wrześniu i w pażdzierniku zaczełam sadzić , dlatego niestety efektu jeszcze nie ma. Ale z wiosną wszystko na pewno zacznie rosnąć. Ja też posiadam tylko 350 metrów, i juz się boję że mi zabraknie ;:108
Pozdrawiam Magda

Pierwsze kroki w ogrodzie
ulikmi
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witaj Madziu :wit
Widzę ,że mamy te same problemy.(co do metrażu naszych działek :;230 )
Nasiałam już tyle kwiatów ,że na parapetach nie mam już miejsc.
Czekam też na zamówione cebule i byliny.
Jak zliczyłam jaką ilość zamówiłam ;:223 to trochę się przeraziłam na ale będę miała co robić .Już pierwsze plany nasadzeń są. :tan
W tej chwili powinnam mieć zakaz wchodzenia do sklepów gdzie są jakiekolwiek roślinki.
Pozdrawiam w piękny słoneczny środowy poranek :wit
Pozdrawiam, Ulka
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ulka, czy podpędzałąś już kiedyś tak wcześnie dalie?
Ja mam ogród dopiero 2 lata i nie mam za dużego doświadczenia,ale w ubiegłym roku 15 marca wsadzałam dalie kupione w biedronce do doniczek i one rosły mi nieciekawie i krótko kwitły,a karpy,które dostałam od koleżanki i chyba na początku maja wsadziłąm do gruntu rosły wielkie i kwitły do przymrozków.Może to też zależ od odmiany.Teraz kupiłam sporo nowych odmian dalii,ale leżą w garażu.Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie i podpowie nam?
ulikmi
500p
500p
Kontakt:

Post »

Gosiu, to mój pierwszy rok działkowy ,więc wszystko jest dla mnie nowością.
Ale w programie Rok w ogrodzie mówili żeby wsadzić pod koniec lutego dalie które chcemy ,żeby wcześniej kwitły.
A w Moim pięknym ogrodzie pokazali jak zrobić nowe sadzonki z wypuszczonych młodych liści dalii , więc ja eksperymentuję zobaczymy co z tego będzie.
Miłego dnia .
;:7
Pozdrawiam, Ulka
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To w takim razie może część wysadzę,bo te podpędzone w ubiegłym roku były w dużych donicach na tarasie,może w ziemi lepiej by rosły?
ulikmi
500p
500p
Kontakt:

Post »

Moje dalie są z tych niskich odmian.
Pięknie wypuściły liście i kiedy miały ok 10 cm , uszczyknęłam je i wsadziłam do doniczki z ziemią i nakryłam workiem foliowym.
Miejsca uszczyknięte posmarowałam węglem drzewnym. Teraz dalie już wypuszczają nowe listeczki , a te uszyknięte też dość dobrze się trzymają - prawdopodobni po jakiś dwóch tygodniach ukorzenią się - zobaczymy :)
Ja wsadziłam dalie do małych doniczek i cały czas trzymam w domu na parapetach.
Pozdrawiam, Ulka
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p
Od: 20 lis 2009, o 18:05

Post »

Ula jak ty piszesz o tych daliach to w ogóle nie widać że jestś nowicjusz :shock: :shock: Smarowałaś węglem drzewnym :?: :shock: Ja nie wiedziałam że tak w ogóle się robi. No ale wróćmy do prawdziwych nowicjuszy... Ja posiałam sobie rzodkiewke w doniczkach i już wiem, dzięki forum, że rzodkiewke to zobaczę ... jak ją sobie kupię na bazarze. :;230 :;230 Podobno tak nikomu nie wyrosła. aha i podsypałam mimozę nawozem z azotu którego ona nie toleruje, no ale sypałam wszystkim i jakoś tam mi sie sypneło... Ale pomówmy o przyjemniejszych sprawach. Czy juz się zabrałaś za prace na działce? Ja tak i to dość ostro, jeśli wygląd ogrodu będzie wprost proporcjonalny do bólu moich biednych mięsni to bedzie piknie!! ;:138
Pozdrawiam Magda

Pierwsze kroki w ogrodzie
ulikmi
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witaj Madziu :wit
Przepraszam ,że dopiero dzisiaj Ci odpisuję - wczoraj nie zaglądałam na FO - bo miałam pracowity dzień - dzień urlopu.
Moja córcia zdawała na prawko i pojechałam z nią na egzamin ( niestety nie zdała :( i musimy jechać jeszcze raz).
Popołudniu jak wróciłam oczywiście musiałam pójść na działeczkę bo była piękna słoneczna pogoda.
Niestety ja jeszcze dużo nie narobię na działce po ziemia jeszcze zmarznięta - wczoraj sprawdzałam to tylko jakieś 5 cm jest miękko a głębiej zamarznięte.Kilka dni ;:3 i będę mogła działać.
Co do moich informacji na tematy działkowo-kwiatowe to staram się dużo czytać zarówno na forum jak i kupuję gazetki -Działkowiec i Mój Piękny ogród - znajduję w nich mnóstwo ciekawych rzeczy.
A to moje wczorajsze niespodzianki działkowe :tan

Obrazek

Moja psiunia też lubi kwiatki
Obrazek
Pozdrawiam i życzę miłego dnia :wit
Pozdrawiam, Ulka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”