Pochrzyn słoniowy, roślina żółw (Dioscorea elephantipes) - uprawa
Re: Roślina żółw. Czy to możliwe ?
A mój "żółw" z nasionka był w stanie spoczynku jakiś miesiąc temu miał jeden listek i usechł obudził się z 3 listkami:D
Byłoby miło, gdyby mój też zrobił taką niespodziankę 

No niestety nie ma tak dobrze wypuścił 5 listków i znowu usechł;/
Może troszkę przelałem teraz poczekam zobaczę co się stanie mam nadzieję że wypuści znowu:D
Może troszkę przelałem teraz poczekam zobaczę co się stanie mam nadzieję że wypuści znowu:D
Re: Jak się opiekować rośliną-żółw?
Co zrobić, żeby roślina szybciej "przybierała masę"? Moja tworzy dość zgrabny pancerzyk, ale jest wklęśnięta od spodu - wygląda to jak połówka pustej skorupy orzecha 

- like_speed
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2011, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam "żółwia" z nasionka zakupionego na all**. Dokładnie kupiłam sztuk 3 wykiełkowało jedno jak się okazało potem takie są statystyki ze na 3 nasiona jedno wschodzi. Roślina ma koło roku, bulwka jest wielkości powiedzmy paznokcia na kciuku. Miała 3 gałązki oblepione listkami długości 30cm mniej więcej, które straciła w listopadzie i do dziś czekam aż wypuści nowe zielone pędy. Martwa nie jest w każdym razie. Chętnie bym wstawiła foto gdybym tylko potrafiła... ;)
"Bo każdy upada jednakowo, a wstaje własnym sposobem, bo dla jednego dno trampoliną a dla drugiego grobem..."
Anielska Przystań
Anielska Przystań
- eikoden
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja w czerwcu będzie miała roczek i wygląda tak

Dokładnie tak jak u Ciebie like_speed, straciła listki koło listopada i do dziś cisza
Dokładnie tak jak u Ciebie like_speed, straciła listki koło listopada i do dziś cisza

-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 maja 2012, o 16:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam. Jak Wasze żółwie? Mojego zasadziłam pół roku temu, wyszły 3 na? Nie pamiętam ile
Aktualnie jeden stracił wszystkie listki, łodyżki mu uschły i odpadły - tak wygląda ten okres spoczynku? Czy łodyżki powinny zostać?
Dwie pozostałe mają się całkiem dobrze, jednak u mnie wygląda to trochę inaczej. Bulwy są dość małe za to mają z 40 listków "wylewających" się z doniczki. Powinnam je przycinać?
pozdrawiam!

regulamin
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Nie przycinaj, niech rosną do momentu zasypiania, wtedy i tak powoli zaczną żółknąć.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 maja 2012, o 16:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Przy okazji robienia fotek Delonix. Moje żółwiki, doniczka chyba mało dostosowana do tego typu rośliki, planuję przesadzić, aby widać było bulwę, choć też ma swój urok.

regulamin
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Czy ktoś eksperymentował z podłożem dla żółwia?
Dotarła dzis do mnie taka roslinka, chyba trzeba by ją przesadzić, bo siedzi oczywiście w torfie.
Podpowiedzcie coś - ruszać, czy nie ruszać?
Dotarła dzis do mnie taka roslinka, chyba trzeba by ją przesadzić, bo siedzi oczywiście w torfie.
Podpowiedzcie coś - ruszać, czy nie ruszać?
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Powinno być lekkie i przepuszczalne.
Ale moja przez rok stała w tym samym,w którym dostałam i całkiem dobrze się czuła.
Ale moja przez rok stała w tym samym,w którym dostałam i całkiem dobrze się czuła.
Moja Dioscore Elefhantipes obecnie ma podłoże bardzo przepuszczalne: ziemia do kaktusów+piasek akwarystyczny+ żwirek akwarystyczny.
I to się u niej sprawdza.
Podlewam tylko wtedy,gdy się bardzo pomarszczy.
Mam pytanie do osób, u których Dioscorea przechodzi okres spoczynku.
Czy z podlewaniem należy poczekać aż zacznie wypuszczać nowe pędy?

I to się u niej sprawdza.
Podlewam tylko wtedy,gdy się bardzo pomarszczy.
Mam pytanie do osób, u których Dioscorea przechodzi okres spoczynku.
Czy z podlewaniem należy poczekać aż zacznie wypuszczać nowe pędy?

- onectica
Takie informacje mam za jang
Podlewanie - ziemia nigdy nie może całkowicie przeschnąć bo roślinka ma bardzo delikatne korzonki i po prostu pozasychają i ... Nawet w okresie spoczynku mieszanka nie może przeschnąć.
Przy okazji doczytałam o tym, że bulwa nie powinna byc narażona na słońce.
Rzeczywiście ją jakoś chronisz, Ola?
I jak podlewasz - tylko przez podsiąkanie, czy od góry też?
Ja właśnie nabyłam droga kupną taką roślinkę i bardzo nie chciałabym jej zaszkodzić.
Dzisiaj chciałam ją 'podsiąknąć' trochę, ale siedzi w czymś takim, że ni hu-hu nie naciąga wody!
Chyba trzeba przesadzić, tylko nie wiem, czy już, czy dać jej więcej czasu na zaaklimatyzowanie...
Podlewanie - ziemia nigdy nie może całkowicie przeschnąć bo roślinka ma bardzo delikatne korzonki i po prostu pozasychają i ... Nawet w okresie spoczynku mieszanka nie może przeschnąć.
Przy okazji doczytałam o tym, że bulwa nie powinna byc narażona na słońce.
Rzeczywiście ją jakoś chronisz, Ola?
I jak podlewasz - tylko przez podsiąkanie, czy od góry też?
Ja właśnie nabyłam droga kupną taką roślinkę i bardzo nie chciałabym jej zaszkodzić.
Dzisiaj chciałam ją 'podsiąknąć' trochę, ale siedzi w czymś takim, że ni hu-hu nie naciąga wody!
Chyba trzeba przesadzić, tylko nie wiem, czy już, czy dać jej więcej czasu na zaaklimatyzowanie...
Ja się nie do końca zgodzę z tym co cytujesz od Jasia. ( Jasiu wybacz
)
Dioscorea to roślina,która magazynuje wodę w bulwie. Swoją podlewałam raz na 2-3 miesiące i żadne korzonki jej nie poschły.
Wręcz przeciwnie,rosła pieknie i okazale do czasu kiedy nie poszła spać
Jeżeli substrat jest nieodpowiedni, myślę,że spokojnie możesz przesadzić swoją w prawidłową mieszankę. Postaraj się tylko delikatnie obczyścić korzonki aby ich zbytnio nie uszkodzić.
Podlewanie oczywiście przez podsiąkanie aby nie zamoczyć kaudeksu

Dioscorea to roślina,która magazynuje wodę w bulwie. Swoją podlewałam raz na 2-3 miesiące i żadne korzonki jej nie poschły.
Wręcz przeciwnie,rosła pieknie i okazale do czasu kiedy nie poszła spać

Jeżeli substrat jest nieodpowiedni, myślę,że spokojnie możesz przesadzić swoją w prawidłową mieszankę. Postaraj się tylko delikatnie obczyścić korzonki aby ich zbytnio nie uszkodzić.
Podlewanie oczywiście przez podsiąkanie aby nie zamoczyć kaudeksu

- onectica
No a co z tym słońcem?