Priam - Mój odległy zakątek

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Priam - Mój odległy zakątek

Post »

Witaj Przemku. :wit
Ciekawa jestem w tym roku twoich krokusowych zwierzaków.
Byłeś już może na działce ?
Bardzo ciekawi mnie też nowa rabata, jak będzie wyglądała po nowej odsłonie.
Też ogarnęło Cię szaleństwo zakupowe, bo gdzie nie wejdę to wszyscy coś zamawiają. :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale czarujesz nas tymi cebulowymi!! Mnie też naszła ochota na hiacynty, na razie mam jeden na parapecie :)
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też chętnie zobaczę Twoje cebulkkowe na wiosnę, tylko kiedy ta wiosna będzie? teraz znowu zapowiadają ochłodzenie... :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Przemku chciałoby się już oglądać takie widoki a tu zapowiadają
jeszcze w przyszłym tygodniu zimę.Ja krokusy u siebie w ogrodniczym
czasem kupuję nawet po 0,50gr to tylko drogo wychodzi jak się kupuje
na AL bo te przesyłki dobijają, chyba że się zdecydujesz na wielką ilość to
jeszcze można to znieść.Ale czasami też kupuję to już zamawiam czegoś więcej. :)
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Witam Wszystkich!
Sesja na studiach już prawie zakończona więc mogę spokojnie wrócić na Forum nie myśląc o nauce ;:132

Iwono - moje myśli także krążą wokół wiosny. Już chciałoby się spojrzeć na piękne zdjęcia budzących się roślin. Myślę, że pod koniec lutego ujrzymy już pierwsze zwiastuny wiosny przebiśniegi a może nawet ciemierniki.

Grażynko - ja również nie mogę doczekać się kiedy panda i ptak znowu się obudzą. Liczę na to, że w tym roku będą jeszcze piękniejsze niż rok temu. Natomiast rabata w półcieniu (w sąsiedztwie świerków) jest wielką niewiadomą. Nie wiem czego się po niej spodziewać. Czy odmiany będą zgodne z tymi zamówionymi :?: Czy wszystkie rośliny obudzą się po zimie :?: Czy ilość światła będzie odpowiednia dla tulipanów i krokusów :?: Liatra mi się tam nie udała i jesienią musiałem ją przesadzić na inne miejsce. Jak będzie z moimi jesiennymi nasadzeniami - pożyjemy zobaczymy...

aguskac - hiacynty na parapecie to świetna namiastka ogrodu. Osobiście nie miałem jeszcze ani jednego, ale zapewne to się zmieni. A chcąc zrobić hiacyntową rabatę to już chyba muszę zacząć zbierać fundusze na jesień :;230

Sure - moja wiosna będzie w marcu bo dopiero wtedy będzie ja widać w moim ogrodzie. Przed tym miesiącem jakoś nie czuję stu procentowej wiosny.

Skorpion - ważne aby ta powracająca zima była zawsze ze śniegiem bo dzięki temu nasze rośliny maja większe szanse na prawidłowy rozwój. A co do zakupów roślin na Allegro to jakoś nie jestem przekonany. Książki owszem ale rośliny raczej wolę kupować w sprawdzonych sklepach.

A oto moje subiektywne spojrzenie na sklepy internetowe z roślinami:

Obrazek
Florexpol - jest to pierwszy sklep internetowy z roślinami, w którym zrobiłem zakupy. Gdyby nie darmowy katalog pewnie bym na niego nie trafił. A teraz do rzeczy. Kolorowe obrazki w katalogu powodują, że mamy ochotę coś kupić - ze mną nie było inaczej. Wiosną 2009 roku przejrzałem ofertę i wybrałem sobie: lilię azjatycką Black Out, lilie wspaniałą Black Beauty, lilię orientalną Triumphator, dwie sasanki: biała i czerwoną, wisiterię Pink Ice, piwonię Sorbet, floksa szydlastego niebieskiego, zawilce De Caen, trytomę, tamaryszka czteropręcikowego i cyklamena dyskowatego. Paczka przyszła stosunkowo szybko. Gdy ją otworzyłem byłem połowicznie zadowolony. Owszem wszystko się zgadzało, ale niektóre rośliny wymagały szybkiej opieki. Ogromnym plusem jest fakt, że prawie wszystkie były w pojemnikach z ziemią, co spowodowało, że po kilku dniach wyglądały znacznie lepiej. Z perspektywy czasu wiem, że nie było źle. Do dzisiaj rosną wszystkie zakupione rośliny poza cyklamenem dyskowatym. Wydaje mi się, że jego bulwę dostałem za bardzo przesuszoną i dlatego nie przetrwała. Wszystkie odmiany roślin zgadzają się z tymi, które zamawiałem. Uważam, że jesienią nie warto tam robić zakupów bo mają mocno ograniczony wybór a ceny nie są kuszące.
Ogólna ocena: 7/10
Obrazek
Cebule.pl - na ten portal trafiłem dzięki reklamie w "Działkowcu" i bardzo się z tego powodu cieszę. Jesienią 2009 roku miałem w głowie pomysł na rabatkę ze zwierzętami. Z racji tego, że krokusy są moimi ulubionymi roślinami cebulowymi to wybór padł na nie. Oferta na http://www.cebule.pl była tak duża i interesująca, że zdecydowałem się na zakupy. Wybór padł na krokusy odmian Ard Schenk, Fuscotincus, Pickwick, Romance, Ruby Giant - większość zakupiona w gigapakach. Ponadto kupiłem tulipany: Canasta, Estella Rijnveld; narcyzy: Ice King i Tahiti;irysy Reticulata i puszkinię libańską. Wiosną mogłem zweryfikować zakupy i okazało się, że otrzymałem 100% zgodnych odmianowo roślin. Dzięki temu postanowiłem, że z kilkoma Forumowiczami płci pięknej zrobię zakupy także o tej porze roku. Zakupiłem dwie funkie: Brim Cup i Gold Standard - kłącza tej drugiej można było podzielić na dwa, pustynnika, obrazki włoskie, krwawnika Red Velvet. Wszystko poza pustynnikem "żyje" w moim ogrodzie. Jesienią 2010 zamówiłem zawilca greckiego, psi zęba, kamasję i narcyza Apricot Whirl. Uważam, że ta firma jest godna polecenia. Dodatkowo stali klienci otrzymują 7% rabatu. Jeśli ktoś chce to mam kod rabatowy na wiosenne zakupy i mogę komuś przekazać bo zakupy robiłem w innym sklepie. Minus za brak katalogu i nie do końca ostre zdjęcia (ale to niewiele zmienia).
Ocena ogólna: 8,5/10
Obrazek
Świat Cebul - sklep znalazłem jesienią zeszłego roku, dzięki konkursowi na zdjęcia tulipanów (który wygrała nasza Basia - basjak). Za udział otrzymałem 10% zniżki na wszystkie rośliny. To zachęciło mnie do zakupów, dzięki którym poszerzyłem nową rabatkę w półcieniu. Są to przebiśnieg Plenus, krokus Prins Claus i jesienny zontus (miał być różowy a wyszedł fioletowy C.specious), hiacynt wschodni "Woodstock"tulipany Kaufmanna Johann Strauss, klusjusza, Ollioules, Lingerie, Weber's Parrot, szachownica cesarska Rubra Maxima, zimowit Pleniflorum (okazał się zwykłym pojedyńczym), lilia orientalna Garden Party, mieczyk pospolity, cebulica syberyjska, kokorycz pusta i stenbergia. Na moje życzenie przesłano katalog mnie i mojej cioci. Ciekaw jestem jakie będą zgodności roślin kwitnących wiosną. Na kredyt zaufania zrobiłem zakupy również teraz. Jaki to rośliny napiszę następnym razem. Jeżeli ktoś potrzebuje katalogu to można spokojnie pisać do Pani Patrycji. Ogromnym plusem jest fakt, że do raz złożonego zamówienia można spokojnie dodawać kolejne rośliny. Wszystkie łączone są w jedną przesyłkę i nie trzeba kilka razy płacić za przesyłkę (o ile oczywiście zamówienie nie zostanie zrealizowane).
Ogólna ocena: 7,5/10
Obrazek
Starkl- bardzo dawno już u nich nie zamawiałem. Dawno temu dostawałem od nich katalogi, ale najwyraźniej przenieśli się na inny rynek. Dopiero w zeszłym roku ponownie natrafiłem na tą firmę dzięki reklamie w "Działkowcu". Przejrzałem wtedy ofertę i spodobała mi się jedna roślina. Była to Rudbekia ´Cherry Brandy´ http://www.starkl.pl/view/p-1026/Szczeg ... 388_053410 Z tego co kojarzę zamówił ja Adrian89. Nie będę oceniał tego sklepu bo nie mam współczesnych doświadczeń.
Obrazek
DutchGardens- niedawno otwierając skrzynkę znalazłem katalog tej firmy. Zaskoczyło mnie to bo nie zamawiałem takiego katalogu, ale z wielka chęcią go przejrzałem. Uważam, że firma ta zupełnie niedostosowała się do polskiego rynku. Ceny wywindowane w kosmos. Chociaż nie powiem, że nic mi się tam nie spodobało. Owszem jeżówka "Hot Papaya", bez pospolity "Sensation", paciorecznik "Pink Sunbrust", krwiowiec kanadyjski i żurawka "Caramel" są piękne ale nie mam na tyle pieniędzy, żeby wydawać na nowinki fortunę. Poczekam jeszcze rok. Może wtedy ceny spadną w dół, a może inne sklepy poszerzą swój asortyment o te roślinki. Podobnie jak w poprzednim przypadku nie będę oceniał sklepu nie mają z nim doświadczeń.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Przemku podyskutuje z tobą jeśli chodzi o firmę Cebule.pl.
Za pierwszym razem wszystko się zgadzało i było OK.
Za drugim na 6 pozycji tylko 2 się zgadzały.
Więc nie wystawiałabym aż tak pozytywnej oceny.
Zresztą nie tylko mnie się nie zgadzało, także innym forumowiczom - może się wypowiedzą.
W tej firmie już nie zamówię. ;:185
Zresztą zobacz ostatnie wpisy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witaj Przemku!
Dzięki za ocenę sklepów. Warto wiedzieć przed zakupem z kim ma się do czynienia.
Wspomnienia wiosenne chwytają za serce. Jestem ciekawa tegorocznej odsłony krokusowych zwierzaków. Chyba nie muszę ukrywać, że mam słabość do cebulowych kwitnących wiosną. Co roku dokupuję kolejne odmiany. Zachwyciły mnie Twoje krokusy w kolorze purpury na zdj. z 4 lutego. Co to za odmiana? Mają niesamowity kolor, są cudne! Jesienią posadziłam sporo tulipanów w takiej tonacji. Ciekawa jestem co wyjdzie z mego pomysłu.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko - ze sklepami internetowymi mamy różne doświadczenia. Dlatego też zanim zacząłem opisywać poszczególne sklepy napisałem, że jest to moja subiektywna opinia. Zdaję sobie sprawę z tego, że są ludzie mniej lub bardziej zadowoleni z cebule.pl W moim przypadku prawie wszystko było OK więc nie mam podstaw źle pisać o tym sklepie. Jeżeli jesienne zakupy okażą się niezgodne z moimi oczekiwania mi to ocena pójdzie w dół. Na ten moment zdecydowanie bardziej obawiam się jesiennych zakupów ze Świata Cebul, ale 10% zniżka była tak kusząca, że nie mogłem się powstrzymać.

tu.ja - ocena sklepów każdemu się przyda ;) dlatego cieszę, że i Ty znalazłaś chwilkę na przeczytanie mojej subiektywnej opinii. Sam lubię wiedzieć, gdzie warto kupować. Dzięki takim informacjom dowiedziałem się o Lilypol-u. Mam już katalog, ale zakupów wiosennych w tym nie będę już robił w sklepach internetowych. Wolę pojechać na targi kwiatów w Chorzowie. Do maja zostało dużo czasu a więc i możliwości finansowe wzrosną.
Jeżeli chodzi o krokusy to ta intensywnie fioletowa odmiana to Ruby Giant zamówiona w http://www.cebule.pl w gigapakach.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Co do Lilypolu to mam mieszane uczucia. W zeszłym roku skusiłam się na lilie u nich (pod wpływem Forum - oczywiście ) i trochę mnie rozczarowali :( Cebule były wyjątkowo małe i były pomyłki w odmianach. Dałam im jednak jeszcze jedną szansę i znów złożyłam zamówienie wspólnie z kilkoma forumkami. Zobaczymy jak tym razem się popiszą.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Z Lilypol-em jest tak samo jak z każdym innym sklepem internetowym. Nigdy nie wiemy co dostaniemy. Nie winę w pełni sprzedającego bo oni też nie mają pewności czy materiał roślinny, który dostają jest zgodny z odmianami które zakupili. Ważne jest jednak aby każdy z nas miał świadomość takiego faktu. Nie należy skreślać sklepu za jeden błąd. Zarówno Ty jak i ja daliśmy dwóm różnym sklepom taki sam kredyt zaufania ;)
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Przemku wynika z tego że są firmy rzetelne i nie koniecznie :roll: , ale i w tych sprawdzonych może trafić się pomyłka. Ja zawsze szczerze polecam Lilypol kupowałem już tam teraz piąty raz i zawsze wszystko było super, się zgadzało w 100% jeszcze gratisik był :wink: lilie OT które kupowałem też cebule były ładne i zawsze kwitły w pierwszym roku, ale okazuje sie że są osoby które robiąc zakupy w tej firmie miały mniej szczęścia :(
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przemku - dlatego też uważam że warto dawać formą druga szansę. Na pewno nie jest przyjemnie kiedy wydajemy ciężko zarobione pieniądze na rośliny, które później okazują się nie tymi co trzeba. W Lillypol-u jeszcze nie kupowałem ale już sam fakt otrzymania fajnego katalogu daje pozytywny obraz firmy. Niestety żadna z firm nie posiada jagodowca :( :( :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Priam pisze:Margo2 - mnie też troszkę przeszkadza próżnia. Ciągle coś zmieniam i przesadzam. Jeśli stworzę taki rogalik jesienią to zapewne później obsadzę do moimi ulubionymi, jednorocznymi szałwiami: Ramoną albo Czardasz. Ale skąd ja wezmę tyle hiacyntów ;:223

Przemku- oj nawet nie wiesz jak bardzo bym chciał to zrealizować. W końcu jeden hiacynt kosztuje minimum 1,5-2 zł ;:224

Myslę, że z czasem uda Ci sie kupić tyle hiacyntów. Przecież tak naprawdę kupujesz przede wszystkim cebulaki. Nie są aż tak drogie. Więc wszystko mozliwe.
A co do pustostanów, to bardzo fajny pomysł z tymi szałwiami.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Margo - potrzebuję 100 hiacyntów. Ostatnio kupowałem odmianę Hiacynta wschodniego "Woodstock". Jego cena na http://www.swiatcebul.pl wynosiła 6.05zł za 5 szt.( 1.21zł za 1 szt.) po 10% zniżce. Więc jeśli takie ceny się utrzymają do przyszłego roku to 136 zł powinno mi się udać wygospodarować ;) Zakupy pojedynczych sztuk u mnie w pobliskiej kwiaciarni są w stosunku do sklepu internetowego niekorzystne- 1 szt = 2,50 zł.
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

U mnie kwitnie kilkadziesiąt hiacyntów tego samego koloru pod płotem... i powiem Ci, że ludzie jak przechodzą to oczu nie moga oderwac :lol: ;:138 . A ja się cieszę :wink: . I zapach i widok jest świetny. Niestety moje to jakieś bezgatunkowe, odziedziczone w spadku. Nie dają tak po oczach jak Twoje. na pewno warto w nie zainwestowac :wink:

Pozdrawiam

Iwona
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”