Żagwin ogrodowy Aubrieta cultorum
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Żagwin ogrodowy Aubrieta cultorum
Też jestem ciekawa, jak prawidłowo trzeba siać żagwin 

A ja to się nadziwić nie mogę... mój kwitł jeszcze w grudniu. (wtedy przyglądałam mu się ostatni raz) Dzisiaj się przeszłam ogrodem, a on nabrzmiałe fioletowe pąki.. To normalne? Mam go pierwszy raz. I nie wiedziałam, że mam takie cudo
Nasionka kupiłam w jakimś markecie za grosze.. a tu taki szok. W dodatku zimą jest zielony cały czas.
Czy dobrze jest podzielić te kępy?

Nasionka kupiłam w jakimś markecie za grosze.. a tu taki szok. W dodatku zimą jest zielony cały czas.
Czy dobrze jest podzielić te kępy?
Mam i ja nasiona żagwina i posieję go na wiosnę . Moim zdaniem jest to ładna wieloletnia bylina.
Ja swoje żagwinki uzyskałam w tamtym roku z rozsady. Już spisałam je na straty bo wyszło tylko kilka sztuk i to takie maluszki, że jak wsadziłam do gruntu to potem nie wiedziałam gdzie podlewać
Ale odbiły, oczywiście nie zakwitły, ale przetrwały i to jest najważniejsze. Mam nadzieję, że w tym roku zobaczę kwiatki na własne oczy, bo na zdjęciach są super i zazdroszczę 

Ja też podobnie. Kiepsko mi wzeszedł (w zeszłym roku jeszcze nie mieszkałam tutaj, więc tak z dobiegu), te miernoty wsadziłam na skalniak.
I jakie moje zaskoczenie. Jestem bardzo zadowolona. Widziałam, że nasionka są w Kauflandzie są o ile się nie mylę to po 0,69 zł. Sama się zastanawiam, czy jeszcze nie kupić. 

- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Właśnie przypadkiem kupiłam nasiona żagwina za całe 69 gr i dopiero w domu doczytałam, że kwitnie na drugi rok. Ale po lekturze tego wątku wiem już, że udaje się uzyskać kwiaty tego samego roku, jeśli posieje się odpowiednio wcześnie. Dziś zatem posieję jakąś niewielką ilość na próbę. Chcę go uprawiać w doniczkach na balkonie a na zimę przechowywać na chłodnym oknie. Da radę?
Żagwin zdecydowanie lepiej przezimuje na balkonie. Jedynie trzeba pilnować aby ziemia nie wyschła całkiem. Jeżeli nie będzie śniegu na roślince można przykryć stroiszem z gałązek świerka lub włókniną, aby zapobiec wysychaniu listków.
- Magdallena
- 1000p
Ok, zanim go przezimuję, muszę się go najpierw doczekać. Czy on długo kiełkuje? Posiałam go jakiś tydzień temu i nic.
To zależy od warunków. Im cieplej, tym szybciej. Trzeba pilnować wilgotności gleby, aby nie było za mokro. Jeżeli zasiew przykrywasz folią, to wietrz. W ten sposób uchronisz młode siewki przed zgorzelami powschodowymi.
Powodzenia!
Powodzenia!
- Magdallena
- 1000p
Dzięki za rady. Nic mi nie wykiełkowało wiec tydzień temu posiałam ponownie. I znowu lipa.... Nie chcę go siać później, bo chciałabym doczekać się kwiatków w lecie a nie na drugi rok. Na moim balkonie na pewno nie uda mi się go przezimować. Jest opcja zimowania w mieszkaniu na chłodnym parapecie ale wolę zarezerwować miejsce dla sundavilli, passiflory czy tulipanów.
Mam posiany żagwin w doniczce, jeszcze nie pikowany. Ma już kilka cm, czy należy go uszczkną, żeby się rozkrzewił, czy teżnie? A tak w ogóle to czy się go pikuje?
Kasia
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lepiej rośnie przepikowany. Uszczykiwać też warto, bez uszczykiwania wyrasta pojedynczy, pokładający się pęd, długi na 30 cm z jednym kwiatkiem na czubku.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Żagwin jeśli kwitnie drugi raz, to zwykle pod koniec lata i już nie tak obficie jak wiosną. Raz nawet pokusiłam się o ścięcie wszystkich przekwitłych wiosną kwiatuszków, żeby powtórzyły kwitnienie ale daremny to był trud. W zeszłym roku siałam na początku maja, to parę kwiatuszków było. Obsadziłam nim kilkumetrową rabatę wzdłuż ścieżki do domu i mam nadzieję, że będzie na wiosnę fioletowo 

Pozdrawiam, Agnieszka
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
W tamtym sezonie wysiała pierwszy raz nasiona żagwinu z biedronki. Wysiałam wprost do gruntu. Urosły mi wspaniałe szarozielone poduchy, które późną jesienią zakwitły w tym samym roku siania.
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !