Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3

Post »

Olu, fotka jest zupełnie świeża - wczorajsza :roll: sama byłam zdumiona tym kwiatkiem nasturcji, ale -tak jak pisałam już wcześniej- oprócz niej kwitną prymulki, forsycje, pacioreczniki, ciemiernik, wiciokrzew...Wiosna, panie sierżancie :;230

Elżbietko, witam Cię serdecznie w moim nowym wątku :P Tak, białe kwiatki to odętki, rozrastają się niemożebnie i choć bardzo je lubię to muszę je trochę hamować, bo zarosłyby mi całą rabatkę :evil:
Jeśli kupiłaś cyklameny ogrodowe, to powinny Ci się rozrastać i kwitnąć późną jesienią...Warto wiedzieć, że one nie lubią wilgoci - u mnie rosną pod dużym drzewem, które stanowi naturalną ochronę przed deszczem.

Asiu, ten krzew to zimozielony suchodrzew pekiński; bardzo fajny krzewik, atrakcyjny przez cały rok, dosyć wrażliwy na zimno, ale jeśli troche przemarznie, odbija potem od korzenia...

Borówka i azalia -wczoraj
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No właśnie, jeśli coś jest zimozielone to musi być też wrażliwe na mróz... :( Borówka cudnie się przebarwiła, to czerwień wpadająca w róż... Azalia też niczego sobie :wink:
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przyznam się, że i ja tu bywam od dawna :-) Taki tu nastrój... A jaki piękny cień :-) Ja mam go tylko na tarasie :;230
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

:wit
Zauważyłem, że na kannę mówisz paciorecznik :) Wiesz skąd wzięła się taka nazwa? ;) Wystarczy spojrzeć na nasionka, wyglądają jak paciorki różańca i były kiedyś wykorzystywane przez niektórych do jego 'produkcji' :) Taka ciekawostka :D
Dygdy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 maja 2010, o 13:14

Post »

Witaj, Dalu
Po raz pierwszy piszę, choć stanowczo nie pierwszy raz do Ciebie zaglądam - jestem zachwycona Twoim ogrodem, jego bujną naturalnością, harmonią jaką udało Ci się osiągnąć. Pięknie! Stworzyłaś naprawdę urokliwe, piękne miejsce. Mam nadzieję, że i mnie się to kiedyś uda :D
Na razie podglądam, podczytuję, sycę oczy i staram się uczyć jak najwięcej. Jeśli pozwolisz, będę tu nadal zaglądać.

Jeśli mogę, mam pytanie - na 4 zdjęciu tego wątku pokazujesz 2 drzewa oplecione pięknie pnączami, pod jednym stoi stół z krzesłami. Powiedz proszę, co to za drzewa? Szukałam, ale albo mam dziurawe oko, ale nic o tym nie pisałaś. Dzięki z góry :D
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

dala pisze:...Zbyszku, oj, znam ja te nocne rajdy na Ślężę ;:224 .....14 zjazd klasowy? Mieliście chyba fajna klasę...
tak od czternastu lat, zawsze w ostatni weekend września, w piątek wieczorem spotykamy się i bawiąc się ;:136 ;:136 :tan :tan :tan i wędrując po górach a ostatnio już tylko górkach :oops:
x-d-a

Post »

Dygdy (a mogę prosić o imię :?: ), większość moich drzew to stare drzewa owocowe i te o które pytasz to wiekowa jabłoń, po której wspina się hortensja pnąca, a stół z krzesłami stoi pod śliwą oplecioną, a właściwie już zduszoną przez glicynię. Lubię duże drzewa w ogrodzie i uwielbiam pnacza, które sadzę wszędzie tam, gdzie jest jakakolwiek podpora. Mam jeszcze jabłonkę i gruszę, które otulają bluszcze i spore już tuje, na które niedawno puściłam powojniki.
Tak wyglada ta glicynia wiosną; ceną za ten piękny widok jest prawie całkowity brak śliwek węgierek :(
Obrazek

A tu hortensja na jabłonce - ma kilka lat, ale jeszcze słabo kwitnie...

Obrazek

Róża New Dawn oplata pień drzewa

Obrazek

Bluszczyk na innej jabłonce

Obrazek

Grzesiu, używam jakoś podświadomie chętniej tej ładnej nazwy polskiej (zamiast łacińskiej kanny), która rzeczywiście nawiązuje do nasionek tej roślinki, podobnych do paciorków, z których robiono niegdyś różańce :P

Siberio, cień piękny, tylko już zrobiło się go trochę za dużo i nie mam gdzie sadzić roślinek lubiących słoneczko... A w tym roku zachorowałam na trawy, które -w większości- lubią słońce i miałam problem, gdzie je posadzić. W końcu coś wymyśliłam...No, ale jeżeli w ogrodzie jest tyle drzew, to cień jest naturalnym tego następstwem, podobnie jak tony liści do zbierania jesienią ;:224

Asiu, kolorki w tym roku są w ogrodzie powalające - ale jesień jest wyjatkowo ciepła i długa. Hortensje dębolistne rosnące w dość głębokim cieniu, dopiero teraz zaczynają przybierać ten -charakterystyczny dla nich - kolorek bordowy. Mam nadzieję, że jeszcze Wam to pokażę, bo widok jest fajny ;:108
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Daluś wszystkie zakątki w Twoim ogrodzie są przepiękne, ale ten z przepięknym stolikiem chwyta za serce :D
Aż nie do wiary, że u Ciebie jeszcze na borówce i azalii takie piękne przebarwione listki, u mnie dawno już gołe badylki :(
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ach, Dalu, pal sześć śliwki! Gdyby u mnie glicynia chciała tak rosnąć, odżałowałabym te owoce!
Niestety, sadziłam już glicynie 3 razy - wymarzają u mnie. A może coś źle robiłam...

Piękny był dziś dzionek ;:63
Pozdrówki - Ula
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Daluś piękny założyłaś nowy wątek, lubię zaglądać do Ciebie, ale ostatnio mnie nie było i trochę się pogubiłam , ale nadrabiam .Piękny ciemiernik Ci kwitnie ,czy on nie pomylił pór roku :D :D
ale na forum mówią , że już niebawem wiosna więc może już wiosennie :D :D
U nas dzisiaj było ;:3 ;:3 i temperatura + 17 stopni , fajnie aż miło :D :D
pozdrawiam serdecznie :wit :wit
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Daluniu ;:167 cudnie wyglądają drzewa obrośnięte pnączami ;:138 ;:138 ;:138
Też, coś takiego próbuję stworzyć w moim ogrodzie, zaczęłam dopiero od tego roku, więc trochę to potrwa zanim będę podziwiała u siebie takie efekty :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Dygdy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 maja 2010, o 13:14

Post »

Dalu, bardzo Ci dziękuję za te zdjęcia i odpowiedź na moje pytanie. ŚWIETNIE wyglądają te pnącza, dodają trzeci wymiar na dużych drzewach. Bardzo mi się to podoba.
I pozwolę sobie powtórzyć za Ursulką: Pal sześć śliwki!

A na imię mam Dagmara lub Daga :D
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Witaj Dalu w nowym wątku ja jak zawsze gdzieś się zagapię i nie mam czasu na odpisy a u ciebie tłumy , ale wcale się nie dziwię bo cudnie u ciebie i jesteś przemiła ;:108 ;:108
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witaj Dalu
zainteresowały mnie pnącza na starych drzewach owocowych. Widzę że drzewom nie staje się krzywda, wszystko pięknie rośnie. Na mojej starej śliwie pnie się trzmielina. Trochę obawiałam się o zdrowie śliwy. Po wizycie w Twoim ogrodzie jestem uspokojona.
Pozdrawiam i życzę nadal pięknego słonecznego dnia.
Pozdrawiam, Elżbieta
x-d-a

Post »

Elu, wszystko jednak zależy od tego JAKIE pnacze puścisz po drzewie. Bluszcz, trzmielina, róże, powojniki -O'K, ale n.p. z glicynią trzeba bardzo uważać, jej pędy drewnieją i są w stanie zdusić nawet największe drzewo. Spójrz:
Obrazek
Co nie zmienia faktu, że drzewa oplecione pnączami zyskują "trzeci wymiar" jak to ciekawie określiła Dagmara :P

Marysiu, ja wiem, że przy tylu wątkach ciężko jest wszędzie się pojawić i jeszcze coś napisać...Tym bardziej się cieszę, że do mnie wpadłaś :lol:

Dagmaro, ogrodnictwo to moja pasja, więc zawsze chętnie sobie rozmawiam na tematy "roślinkowe" i okołoogrodnicze :D

Halinko, to prawda -pnącza rosną dosyć wolno, chyba, że jednoroczne :P Ale na pewno w ogrodzie są niezbędne...

Bożenko, witaj :wit U mnie też od kilku dni jest piękna pogoda, więc jeszcze korzystam z ogrodu...

Urszulko, glicynia rośnie i to aż za bardzo! Gdybyśmy nad nią nie panowali, to oplotłaby tymi swoimi mackami chyba cały ogród :evil: Z kwitnieniem jakby troche gorzej, ale ja wiem dlaczego - glicynia, żeby obficie kwitła musi być w sierpniu mocno cięta, a ja mogę to robić w ograniczonym stopniu ze względu na jej rozmiary.

Agnieszko, u mnie jeszcze w ogrodzie sporo kolorków, ale nadal jest bardzo ciepło! Miło, że podoba Ci się mój stoliczek....

Listopadowe widoczki - perukowiec i ostatnie jabłuszka na drzewie...
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”