Hamak -jak zrobić i inne dyskusje
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 mar 2012, o 10:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hamak
Witam jestem nowa na forum nie bardzo jeszcze wiem gdzie pisać i szukać ,ale mam nadzieję ze sie odnajde. Mam pytanie czy może ktoś z robił domowym sposobem stelaż na hamak ? Może ktoś ma jakieś pomysły . Mieszkam od niedawna w miom domku i jeszcze mam maleńkie drzewka ,a marzy mi sie hamak
Beata

Re: Hamak
Najpierw hamak, kupić wymierzyć, narysować projekt stelaża, kilka rur i gotowe (może być problem z wygięciem rur). Drzew ci u mnie dużo, lecz zdecydowałem się na stojak, bo jest niezwykle praktyczny. Można sobie wędrować z hamakiem po całym ogrodzie kiedy i gdzie się chce. Tu na zdjęciu odwrucony stelaż po malowaniu 

-
- 10p - Początkujący
Bzrdzo dziekuje za pomysł
-
- 10p - Początkujący
Wiem ale mój mąż chciał stworzyć sam tylko nie bardzo jeszcze wie jak
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedyś jak robiliśmy taki stelaż, element wyginany napełniliśmy piaskiem, zaspawaliśmy, podgrzaliśmy palnikiem i wyginaliśmy na kręgu studziennym, a ostatnio kolega jak robił, nie wyginał tylko dospawał rurę pod kątem.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 10p - Początkujący
Dzięki serdeczne za rade myślę że się do lata tego hamaka doczekam 

Re: Hamak -jak zrobić?
Posiadam hamak ze stelażem i powiem że sprawuje się świetnie. Najważniejsze, że można z nim przemieszczać się po całej działce nie martwiąc się o miejsce do umocowania hamaka.
gdzie te materiały można nabyć?Bartnik pisze:Hamak można zrobić z płótna spadochronowego.Dobrze też się do tego nadaje plandeka.Jednak ja wole hamak brazylijski.Na allegrooo czasem można kupić w promocji.Nie ma nic przyjemniejszego niż poleżeć sobie na hamaku, polecam wszystkim taką formę relaksu i wypoczynku.Wspaniała rzecz.
Nie wiem gdzie można dostać płótno spadochronowe, ale polecam płótno leżakowe w sklepach z materiałami. Ja osobiście zakupiłem do leżaka szerokość 60 cm, ale było również 1 metrowe. Pozdrawiam.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 cze 2011, o 20:06
U mnie hamak juz jest
Tak jak mowilem to zrobilem. slupki drewniane 13x13 wkopane i zabetonowane i oczywiscie zabezpieczone. jak na razie (miesiac) wszystko okej. nawet dwie osoby na hamaku lezaly juz
Zdjecia wrzuce jak będę na dzialce i zrobie 

- __asiulka__
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 21:45
A ja zastanawiam się, jak najwygodniej i jak najestetyczniej przymocować hamak do drzew? Brakuje mi jakiegoś pomysłu, a niekoniecznie chciałabym kupować w sklepie oryginalne mocowanie. Proszę więc o pomoc jakiegoś znawcę tematu 

Użyj grubej liny ( 8-10mm) luźno obwiązanej wokół drzewa, tak żeby można obracać założoną pętlą wokół pnia. Pamiętaj żeby co jakiś czas zmienić położenie pętli w górę lub w dół pnia (2-3cm) chroniąc go przed przytarciem, można na linę założyć peszel (pianka na rury), załóż tzw karabińczyk do zamocowania hamaka i gotowe. Ale i tak polecam stojak z którym przemieszczam się gdzie chcę. Pozdrawiam. 

- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
a w tym wątku mamy stelaz drewniany....
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=72812
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=72812