Mój storczykowy świat :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój storczykowy świat :)

Post »

axel1 pisze:ostatnio liście zwisają chociaż są na razie są twarde pomóżcie zależy mi na tym kwiatku jak go uratować może macie jakąś receptę boję się że go tracę zastanawiam się nad mikoryzą dla storczyków ale czy to pomoże
najpierw musi odbudować korzenie żeby zastosować mikoryzę, ja reanimuję falki tak http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 14&start=0 miłej lektury , u mnie efekty są 100% jak an razie :)
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie :wit,
Przepraszam, że nie pisałam, ale nie ma o czym gdy nic nie kwitnie. No, więc co u mnie nowego? Kwitną mi w sumie te same storczyki co kwitły na początku gdy otworzyłam wątek... + jeszcze trzy :). Są też 4 nowości, no może nie takie znowu nowe są, bo trochę już je mam ;:138. No to zacznę od wstawienia zdjęć kwiatków, które już znacie:

Biała hybryda: mój pierworodny, moje drugie własne kwitnienie :)
Obrazek
Biał hybryda: mój drugi pierworodny, również moje drugie własne kwitnienie, ale niestety na przedłużeniu starego pędu. Miał całkiem nowy pęd, ale oczywiście musiałam go pałamać, skleiłam go taśmą, ale pączki opadły ;:223, tego również przedłuża, więc będzie miał na końcu 1 kwiatka :)
Obrazek
Biała hybryda troszkę żyłkowana, również kwitnie na przedłużeniu i również wypuściła nowy pęd, ale chyba wszystkie pączki opadły ;:223
Obrazek
No i chyba Wasze ulubione białe dendrobium, sprawiło mi taką niespodziankę w formie nowego przyrostu:
Obrazek
Mam nadzieję, że Wam się podobają. Moja kolekcja jest duuużo skromniejsza niż Wasze, ale każdy chyba tak zaczynał. Mam również nadzieję, że się nie pogniewacie, że te nowe kwitnienia zostawię na jutro :roll:. Widzę na podglądzie, że zdjęcia są trochę "zbyt" ostre, ale to kwestia tego, że były baaardzo zmniejszone. No i dopiero uczę się z Tatą robić takie ładne zdjęcia, więc jeszcze jest kilka rzeczy, które bym w nich zmieniła :roll:. No to reszta zdjęć na jutro ;:108
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Kasiu, zdjęcia śliczne, tak jak i kwiatuszki na nich. Każdy chyba zaczyna od zwykłych hybryd, a dopiero później decyduje czy idzie dalej, czy przy tym zostaje. Niektórzy się zakochują, inni podejmują wyzwanie, a jeszcze inni chcą mieć, bo inni mają [marny tu los roślin], pewnie są jeszcze inne powody. Ja nie zrozumiem nigdy, jak można kochać rasowca, nie kochając wcześniej kundelka.
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30

Post »

W pełni zgadzam się z lucynaf.....
U siebie w pracy wczoraj zaproponowałam koleżankom, że jeśli mają falki które "ledwo żyją" albo dostały je w prezencie i nie mają "ręki" do nich niech przyniosą je to założymy storczykowy szpital. A w pracy są świetne warunki do tego...pomieszczenie które było dawno temu oranżerią...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Kasiu -piękne kwitnienia ;) I nowy przyrosta na dendr. phal piękne ;)
Niech Ci nadal zdrowo rosną i kwitną ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Kasia01
200p
200p

Post »

Witajcie Dziewczyny :wit,
Dzięki za odwiedziny i miłe słowa :wink:. To teraz wstawiam II część kwitnących :):
1. Różowa hybryda, którą dostałam na święta, kwitła na trzech pędach, ale niestety jeden był ze stożka wzrostu, więc będzie to chyba pierwszy storczyk, na którym wypróbuję keiki paste :roll:
Obrazek
Obrazek
2. Storczyk, który ma już rok, ale kwitnie u mnie 1. raz. Wstyd się przyznać, ale nie pamiętałam jaki ma kolor kwiatuszków :oops:
Obrazek
Obrazek
Kwitnie mi jeszcze Phalaenopsis equestris. :tan Dziś zaczął rozwijać drugiego kwiatuszka, ale jeszcze nie miałam kiedy zrobić mu zdjęcia. Jutro jadę na wystawę do W-wy, więc już się nastawiłam na jakieś nowe storczykusie :roll:. Hmmm... co jeszcze... Postanowiłam, że już nie kupię Cambrii, bo to storczyki nie dla mnie... Nie żebym ją uśmierciła, ale nic mi nie chce nawet przyrastać...
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Śliczne kwiatuszki. Nie dokazuj na tej wystawie za bardzo :wink: .Wiesz już co będziesz kupować :D ?
Kasia01
200p
200p

Post »

Nie mam jakichś konkretów. Bardzo bym chciała phal. tatraspisa C1, ale zobaczymy czy w ogóle będą, wszystko wyjaśni się w trakcie... Ostatnio przeglądałam allegro i był wystawiony "niebieski" storczyk :evil: Cena była 140 zł., ale było jeszcze trochę czasu do końca aukcji... Dziwię się tym ludziom, kupują kwiatka za prawie 150 zł., a nawet nie wiedzą nic o tym gatunku, bo jak by się interesowali to by wiedzieli, że to zwykły atrament... A tak poza tym, może ktoś będzie znał odpowiedź na to pytanie: czemu jest taka różnica między cenami tych samych storczyków na orchidgardenie a w orchidsklepiku??
Pozdrawiam,
Kasia =)
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Fajne kwitną... mam podobnego w kropeczki i tez teraz własnie kwitnie :) Ciekawa jestem Twoich wystawowych piękności... mam nadzieję na fajne fotki :D udanych zakupów
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Kasia01
200p
200p

Post »

Witaj Ewo :wit,
Fajne są te falki w kropki :) Nowości z wystawy są trzy ;:138 , ale jutro postaram się wstawić zdjęcia, bo dzisiaj już nie mam siły robić... I jutro może też wstawię kilka fotek z wystawy :wink:.
Pozdrawiam,
Kasia =)
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Kasiu, no trudno poczekamy do jutra, ale napisz chociaż jak było i co kupiłaś ;:65 ;:65 ;:65 .
Kasia01
200p
200p

Post »

Mam wrażenie, że było to trochę bardziej jak jakieś targi, bo wystawiane rośliny były w większości sprzedawców (można je było kupować). Były storczyki z Ogrodu Botanicznego jeszcze i były też takie ogrooomne Cattleye. Pokazane były też siewki in-vitro storczyków, ale chyba Tata nie zrobił im zdjęcia (ja przecież chodziłam i oglądałam :D), takie w słoiku i agarze. Storczyki może nie są jakieś wyjątkowe, ale niech to pozostanie tajemnicą do jutra :twisted:
Pozdrawiam,
Kasia =)
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

No dobrze Kasiu, pozwolę Ci się potrzymać w napięciu do jutra, ale pamiętaj obiecałaś ;:196 .
Kasia01
200p
200p

Post »

Witam :wit,
Zgodnie z obietnicą złożoną głównie Lucynce ;:196 przedstawiam Wam moje nowości z wystawy w Warszawie:

1. Te okrągłe listki mówią same za siebie 8-)-Phalaenopsis Bellina
Obrazek Obrazek

2. Czy te piegi mogą kłamać? Chyba nie ;:224- Phalaenopsis Mini Mark (dzisiaj zaczął rozwijać się drugi kwiatuszek)
Obrazek ObrazekObrazek

3. I moje marzenie- Phalaenopsis tetraspis C1 ;:167
Obrazek
I jeszcze kupiłam ziemię i nawóz do storczyków. Zdjęcia z wystawy pozwólcie, że wstawię kiedy indziej, bo musiałabym powybierać i to by mi zajęło trochę czasu, a jutro już idę do szkoły po feriach i jeszcze muszę się przygotować ;:223. Mam jeszcze takie pytanie: Na ziemi od Belliny zauważyłam jakieś narośla. Myślałam, że to pleśń, ale dałam Tacie a on to obejrzał i mówi, że to pachnie grzybami z lasu ta ziemia i to jest prawdopodobnie grzybnia (w dziurkach na dole jest jeden grzybek kapeluszowy). Czy ktoś miał taki przypadek? Nie wiem czy zmienić tą ziemię, bo generalnie storczyki żyją w symbiozie z grzybami... Postaram się w najbliższym czasie wstawić jakieś zdjęcie, ale może ktoś mógłby mi powiedzieć 'na już'. Generalnie korzonki są ładne, zielone jak widzę przez doniczkę, więc może jej to służy...
Ale się rozpisałam :lol:. To jeszcze tylko powiem, że teraz mogę niestety rzadziej uzupełniać mój wątek, bo jak pisałam wcześniej, znów zaczynam szkołę...
Pozdrawiam,
Kasia =)
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Cześć!
Ja miałam grzybki w storczyku takie szaro-ryżowo-fioletowe blaszkowe.Nić się nie działo z kwiatem.Nie martw się o gratisik w kwiatku.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”