Storczyki busybees:)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki busybees:)

Post »

Ładne Paphiopedilum, bellatulum ma chyba białe kwiaty z prawie czarnymi kropkami? A te plamy to nie wiem, może jakieś poparzenia słoneczne? Nie wiem za bardzo, jak wyglądają u Paphiopedilów, bo nie miałam za dużo do czynienia z tymi storczykami, ale bellatulum zawsze mi się bardzo podobały.
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p
Od: 21 lip 2010, o 10:22

Post »

Kasia01 pisze:Witam :wit
Masz ładne storczyki, szczególnie podoba mi się ten falek kropkowany :D Gratuluję nowości :) Przykro mi, ale niestety ja Ci nie pomogę z sabotkiem, bo po prostu nawet ich jeszcze nie mam.. :( Lecz na pewno ktoś bardziej doświadczony zaraz podpowie :)
Dziekuje bardzo w imieniu kwiatkow :)
AnnaL pisze:Beatko ja mam pytanie - czy te plamki są suche i jak pociągniesz palcem to coś Ci zostaje na palcu czy nic :?:
Wlasnie sprawdzilam je dokladnie, sa suche i nie zostawiaja nic na palcach, jak sie je potrze to biale zmienia sie w lekko srebrne.
Caly lisc w zdrowym miejscu jest jakby meszkowaty, natomiast w miejscu plamek tak jak by bylo wyzarte(za mocna odzywka i popalila?).
Nie mam pojecia co mu jest, korzenie wydaja sie zdrowe, choc z takimi doswiadczen nie mam(brazowe, wloskowate).
Martwiace jest jeszcze to ze dolne liscie przy nasadzie tak jakby usychaly, na ostatnim zdjeciu troche widac jak zbrazowialy :(
Storczykowa pisze:Ładne Paphiopedilum, bellatulum ma chyba białe kwiaty z prawie czarnymi kropkami? A te plamy to nie wiem, może jakieś poparzenia słoneczne? Nie wiem za bardzo, jak wyglądają u Paphiopedilów, bo nie miałam za dużo do czynienia z tymi storczykami, ale bellatulum zawsze mi się bardzo podobały.
Tak wlasnie powinien wygladac jak zakwitnie :)
Wydaje podobno tylko 1 kwiat, rzadko 2. Bialy z bordowymi kropkami.

Wczoraj na pocieszenie przytargalam do domu jeszcze jeden okaz (phalaenopsis) , fotka na biegu robiona wiec pozniej wstawie jeszcze jedna :)
Obrazek
Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p

Post »

nie wiem jak zrobic to samemu wiec prosze o wykasowanie tego posciku :)
Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Busybess, ładny Phalaenopsis :) Sabotek także wygląda na zdrowego, a te plamki mogą być osadem po po podlewaniu, ale nie wygląda to na nic groźnego.
Nie uważasz, że trochę się pospieszyłaś z zakupem tego sabotka? Zdarzało mi się czytać różne opracowania na jego temat i wynika z nich, że łatwy w uprawie to on nie jest, a wręcz przeciwnie. I, jeśli dobrze kojarzę, wymaga przechłodzenia w dość niskich temperaturach - chyba że masz taką możliwość.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phal. piękny... Co do Paphiopedilum, też słyszałam, że jest trudny i dlatego go nie mam w kolekcji, choć mi się podoba najbardziej ze wszystkich Paphiopedilów, bo ma te piękne, oryginalne kwiaty i liście w kratkę. Ale może tobie się uda jego uprawa... Jeśli chodzi o Paphiopedila, mam marne doświadczenie.
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Śliczny falek :). Bardzo mi się podobają takie intensywne kolory, zdjęcie pewnie nie ukazało dokładnego kolorku, ale staram się wyobrazić jak falek wygląda w rzeczywistości i jestem pewna, że jest cudny. ;:63
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p

Post »

Anusska pisze:Busybess, ładny Phalaenopsis
Nie uważasz, że trochę się pospieszyłaś z zakupem tego sabotka? Zdarzało mi się czytać różne opracowania na jego temat i wynika z nich, że łatwy w uprawie to on nie jest, a wręcz przeciwnie. I, jeśli dobrze kojarzę, wymaga przechłodzenia w dość niskich temperaturach - chyba że masz taką możliwość.
Kupilam go w zasadzie dlatego, ze uwielbiam wyzwania i podobno "mam reke" co oczywiscie sie okaze :)
Nie mam pojecia jak to tu z linkami wiec nie będę ryzykowac i wkleje sam tekst znaleziony w sieci
"Występuje w Tajlandii, południowo wschodnich Chinach i również w Indiach.
Synonim pod jakich jest znany to Cordula bellatula.
Storczyk jest łatwy w uprawie, bez specjalnych wymagań.
Temperatury zimą powinny wahać się w granicach 20 do 12 Stopni C, a latem 25 do 18 Stopni C.
Zimą przechodzi stan spoczynku kiedy to powinien być uprawiany w chłodniejszych i suchszych warunkach.
Rośnie dobrze zarówno na jasnym jak i ciemniejszym parapecie, więc doskonale nadaje się dla osób, które nie maja południowych okien.
Podlewać należy po lekkim podeschnięciu podłoża, a zimą wystarczy co 14 dni. Podczas podlewania należy bardzo uważać na to, aby woda nie dostała się do rozety storczyka. W takiej sytuacji roślina reaguje natychmiastowo gniciem stożka i jest bardzo ciężko ją uratować, najczęściej obumiera.
Bardzo ważne jest dodanie do podłoża kawałków potłuczonych muszelek albo skorupek od jajek ponieważ przyczynia to się do obfitego kwitnienia i dobrego wzrostu."
Wszystko to co tu napisane, jestem w stanie mu zapewnic. Temperatura na parterze w moim domu zimowa pora to ok 15 stopni w nocy, mam nadzieje, ze wystarczy :wink:
Storczykowa pisze:Phal. piękny... Co do Paphiopedilum, też słyszałam, że jest trudny i dlatego go nie mam w kolekcji, choć mi się podoba najbardziej ze wszystkich Paphiopedilów, bo ma te piękne, oryginalne kwiaty i liście w kratkę. Ale może tobie się uda jego uprawa... Jeśli chodzi o Paphiopedila, mam marne doświadczenie.
Szkoda ze sabotki cos nie chca z Toba wspolpracowac, widzialam Twoje kwiaty i musze przyznac- pieknosci :D
Moga tylko zalowac, ze nie maja takiego wlasciciela :wink:
Kasia01 pisze:Śliczny falek :). Bardzo mi się podobają takie intensywne kolory, zdjęcie pewnie nie ukazało dokładnego kolorku, ale staram się wyobrazić jak falek wygląda w rzeczywistości i jestem pewna, że jest cudny. ;:63
Niestety wszystkie paczki po przyniesieniu do domu odpadly :(
Generalnie w sklepie one wszystkie byly w slabej kondycji, pewnie to nie jego ostatnie kwitnienie wiec nie raz sie pochwale.

Dzis mialam piekny dzien, wpadlam do supermarketu i za grosze upolowalam sobie az 4 mini phalaenopsisy, trzy z nich to niespodzianki a czwarty ma 10 kwiatuszkow. Zdrowe liscie i korzenie a to najwazniejsze, jutro wstawie fotki.

A tak, co by nie bylo calkowicie bez zdjecia, pokaze Wam inne moje cudo.
dzbanecznik, 9 20 cm dzbankow.
Obrazek
Widzialam Grazko, ze tez jestes posiadaczka :D
Pozdrawiam i zapraszam
Beata.
efcia111
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 15:28

Post »

dorodne dzbanuszki, gratuluje :)
Pozdrawiam, Ewa :)

Moje storczyki :D
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Tak jestem posiadaczka dzbanecznikow :D ostatnio coś idą mi tylko w młode przyrostu ale chyba nie jest zle .Myśle ze warunki maja odpowiednie-wysoka wilgotnosc i dużo światła dziennego bo wiszą na dworze.
Co to Twojej nowości .Może ona po prostu jest na tyle stara ze będzie miała mieć nowe.U mnie jeden sabotek wyglądał podobnie, martwilam się ze pójdzie na kompostownik a on wypuścił dzidziusie. :D
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda ze sabotki coś nie chca z Toba wspolpracowac, widzialam Twoje kwiaty i musze przyznac- pieknosci
Moga tylko zalowac, ze nie maja takiego wlasciciela

No Paphiopedila niestety nigdy mi się jakoś specjalnie nie udawały, większość uschła szybko, jedno żylo 2 lata, ale ani razu nie zakwitło. Zdecydowanie najlepiej udają mi się Phalaenopsis i Vanda, innych to już nawet nie kupuję.
A dzbanecznik jest śliczny, też wiele lat temu miałam, ale nie mial tak dużych dzbanków. Miałam też kiedyś dzbanecznika miniaturkę, który miał malenkie dzbanuszki wielkości niecałe 2 cm i cały był maleńki. A ten twój juz u ciebie puścił tak wielgachne dzbanki?
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Bardziej chodziło mi może nie tyle o utrzymanie sabotka żywego, a o doprowadzenie do kwitnienia :wink: Bo chyba o to chodzi w uprawie storczyków. Ale jeśli uważasz, że dasz radę z tym Paph., to nie mam nic przeciwko.
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p

Post »

Storczykowa pisze:

A ten twój już u ciebie puścił tak wielgachne dzbanki?
Niestety nie, dostalam go miesiac temu na urodziny :lol:
Co do trzymania go na dworze to balabym sie, Grazko a czy deszcze i tem ok 13 stopni mu nie zaszkodzi?
Co z nim zrobic w nocy, do domu czy tez go zostawic?
U mnie wisi w kuchni pod sufitem i mam nadzieje, ze mu tam dobrze :)

Wracajac do storczykow to dzis kilka obiecanych fotek (chyba szarpne sie na lepszy aparat :wink: )

Obrazek Bordowy zakupiony 2 sierpnia, stracil wszystkie paczki :(

Obrazek Wczorajsze 3 niespodzianki, podobno miniaturki

Jeden z nich ma fajne nakrapiane listki, moze ktos wie jaki bedzie jak zakwitnie?
Obrazek

Wczorajszy mini z kwiatkami :)
Obrazek Obrazek

Na koniec jeszcze wstawilam zdjecia moich Rhynchostylisow, dostaly takie same mieszkanka jak u Trzynastki.
Na dole tych wielkich szklanek wlalam ok cm wody aby parowala, w szkle siedza po sam czubek :)
Oczywiscie wszystko to do czasu jak nie beda silniejsze.
Obrazek

Teraz ide pobiegac po Waszych galeriach, zobaczyc Wasze pieknosci :)
Pozdrawiam i zapraszam
Beata.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne! A ten z liścmi w kropki to na 99% Phal. philadelphia :).
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Na razie nic się nie dzieje.Jeszcze trochę pójdą z powrotem to mojego małego green house a potem do domciu razem z kaktusami.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Beatko, ale nowości ;:138
Paphiopedilum, mam nadzieję, że dojdzie do siebie, storczyk na pocieszenie piękny kolor kwiatów ma :)
Miniaturki przesłodkie, ta z nakrapianymi liśćimi faktycznie wygląda jak Phal. 'Philadelphia' ;:108

A dzbanecznik cudo :shock: ;:138
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”