Storczyki busybees:)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki busybees:)
Ładne Paphiopedilum, bellatulum ma chyba białe kwiaty z prawie czarnymi kropkami? A te plamy to nie wiem, może jakieś poparzenia słoneczne? Nie wiem za bardzo, jak wyglądają u Paphiopedilów, bo nie miałam za dużo do czynienia z tymi storczykami, ale bellatulum zawsze mi się bardzo podobały.
- busybees
- 100p
- Od: 21 lip 2010, o 10:22
Dziekuje bardzo w imieniu kwiatkowKasia01 pisze:Witam![]()
Masz ładne storczyki, szczególnie podoba mi się ten falek kropkowanyGratuluję nowości
Przykro mi, ale niestety ja Ci nie pomogę z sabotkiem, bo po prostu nawet ich jeszcze nie mam..
Lecz na pewno ktoś bardziej doświadczony zaraz podpowie

Wlasnie sprawdzilam je dokladnie, sa suche i nie zostawiaja nic na palcach, jak sie je potrze to biale zmienia sie w lekko srebrne.AnnaL pisze:Beatko ja mam pytanie - czy te plamki są suche i jak pociągniesz palcem to coś Ci zostaje na palcu czy nic
Caly lisc w zdrowym miejscu jest jakby meszkowaty, natomiast w miejscu plamek tak jak by bylo wyzarte(za mocna odzywka i popalila?).
Nie mam pojecia co mu jest, korzenie wydaja sie zdrowe, choc z takimi doswiadczen nie mam(brazowe, wloskowate).
Martwiace jest jeszcze to ze dolne liscie przy nasadzie tak jakby usychaly, na ostatnim zdjeciu troche widac jak zbrazowialy

Tak wlasnie powinien wygladac jak zakwitnieStorczykowa pisze:Ładne Paphiopedilum, bellatulum ma chyba białe kwiaty z prawie czarnymi kropkami? A te plamy to nie wiem, może jakieś poparzenia słoneczne? Nie wiem za bardzo, jak wyglądają u Paphiopedilów, bo nie miałam za dużo do czynienia z tymi storczykami, ale bellatulum zawsze mi się bardzo podobały.

Wydaje podobno tylko 1 kwiat, rzadko 2. Bialy z bordowymi kropkami.
Wczoraj na pocieszenie przytargalam do domu jeszcze jeden okaz (phalaenopsis) , fotka na biegu robiona wiec pozniej wstawie jeszcze jedna

Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
- busybees
- 100p
nie wiem jak zrobic to samemu wiec prosze o wykasowanie tego posciku 

Pozdrawiam i zapraszam
Beata.
Beata.
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Busybess, ładny Phalaenopsis
Sabotek także wygląda na zdrowego, a te plamki mogą być osadem po po podlewaniu, ale nie wygląda to na nic groźnego.
Nie uważasz, że trochę się pospieszyłaś z zakupem tego sabotka? Zdarzało mi się czytać różne opracowania na jego temat i wynika z nich, że łatwy w uprawie to on nie jest, a wręcz przeciwnie. I, jeśli dobrze kojarzę, wymaga przechłodzenia w dość niskich temperaturach - chyba że masz taką możliwość.

Nie uważasz, że trochę się pospieszyłaś z zakupem tego sabotka? Zdarzało mi się czytać różne opracowania na jego temat i wynika z nich, że łatwy w uprawie to on nie jest, a wręcz przeciwnie. I, jeśli dobrze kojarzę, wymaga przechłodzenia w dość niskich temperaturach - chyba że masz taką możliwość.
- Storczykowa
Phal. piękny... Co do Paphiopedilum, też słyszałam, że jest trudny i dlatego go nie mam w kolekcji, choć mi się podoba najbardziej ze wszystkich Paphiopedilów, bo ma te piękne, oryginalne kwiaty i liście w kratkę. Ale może tobie się uda jego uprawa... Jeśli chodzi o Paphiopedila, mam marne doświadczenie.
Śliczny falek
. Bardzo mi się podobają takie intensywne kolory, zdjęcie pewnie nie ukazało dokładnego kolorku, ale staram się wyobrazić jak falek wygląda w rzeczywistości i jestem pewna, że jest cudny. 

Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
- busybees
- 100p
Kupilam go w zasadzie dlatego, ze uwielbiam wyzwania i podobno "mam reke" co oczywiscie sie okazeAnusska pisze:Busybess, ładny Phalaenopsis

Nie mam pojecia jak to tu z linkami wiec nie będę ryzykowac i wkleje sam tekst znaleziony w sieci
"Występuje w Tajlandii, południowo wschodnich Chinach i również w Indiach.
Synonim pod jakich jest znany to Cordula bellatula.
Storczyk jest łatwy w uprawie, bez specjalnych wymagań.
Temperatury zimą powinny wahać się w granicach 20 do 12 Stopni C, a latem 25 do 18 Stopni C.
Zimą przechodzi stan spoczynku kiedy to powinien być uprawiany w chłodniejszych i suchszych warunkach.
Rośnie dobrze zarówno na jasnym jak i ciemniejszym parapecie, więc doskonale nadaje się dla osób, które nie maja południowych okien.
Podlewać należy po lekkim podeschnięciu podłoża, a zimą wystarczy co 14 dni. Podczas podlewania należy bardzo uważać na to, aby woda nie dostała się do rozety storczyka. W takiej sytuacji roślina reaguje natychmiastowo gniciem stożka i jest bardzo ciężko ją uratować, najczęściej obumiera.
Bardzo ważne jest dodanie do podłoża kawałków potłuczonych muszelek albo skorupek od jajek ponieważ przyczynia to się do obfitego kwitnienia i dobrego wzrostu."
Wszystko to co tu napisane, jestem w stanie mu zapewnic. Temperatura na parterze w moim domu zimowa pora to ok 15 stopni w nocy, mam nadzieje, ze wystarczy

Szkoda ze sabotki cos nie chca z Toba wspolpracowac, widzialam Twoje kwiaty i musze przyznac- pieknosciStorczykowa pisze:Phal. piękny... Co do Paphiopedilum, też słyszałam, że jest trudny i dlatego go nie mam w kolekcji, choć mi się podoba najbardziej ze wszystkich Paphiopedilów, bo ma te piękne, oryginalne kwiaty i liście w kratkę. Ale może tobie się uda jego uprawa... Jeśli chodzi o Paphiopedila, mam marne doświadczenie.

Moga tylko zalowac, ze nie maja takiego wlasciciela

Niestety wszystkie paczki po przyniesieniu do domu odpadlyKasia01 pisze:Śliczny falek. Bardzo mi się podobają takie intensywne kolory, zdjęcie pewnie nie ukazało dokładnego kolorku, ale staram się wyobrazić jak falek wygląda w rzeczywistości i jestem pewna, że jest cudny.

Generalnie w sklepie one wszystkie byly w slabej kondycji, pewnie to nie jego ostatnie kwitnienie wiec nie raz sie pochwale.
Dzis mialam piekny dzien, wpadlam do supermarketu i za grosze upolowalam sobie az 4 mini phalaenopsisy, trzy z nich to niespodzianki a czwarty ma 10 kwiatuszkow. Zdrowe liscie i korzenie a to najwazniejsze, jutro wstawie fotki.
A tak, co by nie bylo calkowicie bez zdjecia, pokaze Wam inne moje cudo.
dzbanecznik, 9 20 cm dzbankow.

Widzialam Grazko, ze tez jestes posiadaczka

Pozdrawiam i zapraszam
Beata.
Beata.
- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Tak jestem posiadaczka dzbanecznikow
ostatnio coś idą mi tylko w młode przyrostu ale chyba nie jest zle .Myśle ze warunki maja odpowiednie-wysoka wilgotnosc i dużo światła dziennego bo wiszą na dworze.
Co to Twojej nowości .Może ona po prostu jest na tyle stara ze będzie miała mieć nowe.U mnie jeden sabotek wyglądał podobnie, martwilam się ze pójdzie na kompostownik a on wypuścił dzidziusie.

Co to Twojej nowości .Może ona po prostu jest na tyle stara ze będzie miała mieć nowe.U mnie jeden sabotek wyglądał podobnie, martwilam się ze pójdzie na kompostownik a on wypuścił dzidziusie.

doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- Storczykowa
Szkoda ze sabotki coś nie chca z Toba wspolpracowac, widzialam Twoje kwiaty i musze przyznac- pieknosci
Moga tylko zalowac, ze nie maja takiego wlasciciela
No Paphiopedila niestety nigdy mi się jakoś specjalnie nie udawały, większość uschła szybko, jedno żylo 2 lata, ale ani razu nie zakwitło. Zdecydowanie najlepiej udają mi się Phalaenopsis i Vanda, innych to już nawet nie kupuję.
A dzbanecznik jest śliczny, też wiele lat temu miałam, ale nie mial tak dużych dzbanków. Miałam też kiedyś dzbanecznika miniaturkę, który miał malenkie dzbanuszki wielkości niecałe 2 cm i cały był maleńki. A ten twój juz u ciebie puścił tak wielgachne dzbanki?
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Bardziej chodziło mi może nie tyle o utrzymanie sabotka żywego, a o doprowadzenie do kwitnienia
Bo chyba o to chodzi w uprawie storczyków. Ale jeśli uważasz, że dasz radę z tym Paph., to nie mam nic przeciwko.

- busybees
- 100p
Niestety nie, dostalam go miesiac temu na urodzinyStorczykowa pisze:
A ten twój już u ciebie puścił tak wielgachne dzbanki?

Co do trzymania go na dworze to balabym sie, Grazko a czy deszcze i tem ok 13 stopni mu nie zaszkodzi?
Co z nim zrobic w nocy, do domu czy tez go zostawic?
U mnie wisi w kuchni pod sufitem i mam nadzieje, ze mu tam dobrze

Wracajac do storczykow to dzis kilka obiecanych fotek (chyba szarpne sie na lepszy aparat

Jeden z nich ma fajne nakrapiane listki, moze ktos wie jaki bedzie jak zakwitnie?

Wczorajszy mini z kwiatkami

Na koniec jeszcze wstawilam zdjecia moich Rhynchostylisow, dostaly takie same mieszkanka jak u Trzynastki.
Na dole tych wielkich szklanek wlalam ok cm wody aby parowala, w szkle siedza po sam czubek

Oczywiscie wszystko to do czasu jak nie beda silniejsze.

Teraz ide pobiegac po Waszych galeriach, zobaczyc Wasze pieknosci

Pozdrawiam i zapraszam
Beata.
Beata.
- Storczykowa
Piękne! A ten z liścmi w kropki to na 99% Phal. philadelphia
.

- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Na razie nic się nie dzieje.Jeszcze trochę pójdą z powrotem to mojego małego green house a potem do domciu razem z kaktusami.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
- Haim
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Beatko, ale nowości
Paphiopedilum, mam nadzieję, że dojdzie do siebie, storczyk na pocieszenie piękny kolor kwiatów ma
Miniaturki przesłodkie, ta z nakrapianymi liśćimi faktycznie wygląda jak Phal. 'Philadelphia'
A dzbanecznik cudo

Paphiopedilum, mam nadzieję, że dojdzie do siebie, storczyk na pocieszenie piękny kolor kwiatów ma

Miniaturki przesłodkie, ta z nakrapianymi liśćimi faktycznie wygląda jak Phal. 'Philadelphia'

A dzbanecznik cudo