Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2

Post »

Moniko, ketmie nawożę tak jak pozostałe roślinki (z wyjątkiem kwasolubów) - polifoską, której 50 kg wór kupuję raz na dwa lata w ...gminnym ośrodku rolniczym. Dostają trochę jedzonka na start w marcu i drugi raz w czerwcu. Późną jesienią, tak jak większość moich kwiatów (róż, hortensji, pelargonii...) kopczykuję je kompostem.

Wiesiu, cieszę się, że wróciłaś "na łono" forum, bo bardzo nam Ciebie brakowało. Mam nadzieję, że podróż do Polski była udana :lol: Ciekawa jestem, czy spotkałaś się z kimś z forum :?:

Dzięki wszystkim za życzenia zdrówka!

Wczoraj wieczorem trochę popadało. Niedużo, ale dobre i to, bo przynajmniej trochę oczyściło atmosferę, powietrze jest bardziej rześkie i jest czym oddychać. Dzisiaj mój M. musi skosić trawę - odkładamy to koszenie już od paru dni, bo jednak wyższa trawa lepiej znosi upały, ale w końcu trzeba to zrobić. Ja specjalnie nie mogę nic robić w ogrodzie, bo jeszcze nie najlepiej się czuję, a antybiotyki i słońce to kiepski duet.
Sfotografowałam więc kilka zakątków, gdzie panuje miły chłodek:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daluniu piękne doniczkowe, różnorodne kompozycje, u mnie pelargonie, pelargonie i jeszcze raz pelargonie....i to wszystkie czerwone :roll: :lol:
Cieniste zakątki z hostami i hortensjami cudo, aż zapraszają do odpoczynku w ten niesamowity upał :D
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Bardzo lubię hortensje. W tym roku kupiłam też Anabelle. Cudem uratowałam ją przed ślimakami. Nie jest jeszcze tak piękna jak twoja - ma dopiero 2 kwiaty, ale zapowiada się dobrze. Pięknie wygląda wieczorem. Białe kwiaty widać w ciemnościach.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Dalu :!: Lubię nie tylko oglądać ale i czytać Twoje posty. Zresztą to mnie kiedyś przywiodło do Twojego wątku - trafne stwierdzenia i filozofia ogrodnicza ;:63
Drzewa i cień - to jest coś, czego mi brakuje i podziwiam u Ciebie. I sielski klimat. Super :!:
x-d-a

Post »

Agnieszko, czerwone pelargonie to chyba najpiękniejsze kwiaty jednoroczne, więc nie dziwię się, że masz ich dużo :P
A cień w ogrodzie - w takie upały można wytrzymać tylko w głębokim cieniu dużych drzew.

Igorku, ja też codziennie wieczorem biegam z konewkami i podlewam moje doniczkowce - a mam ich sporo ;:224
Hosty koniecznie muszą rosnąć, jeśli nie w cieniu, to chociaż w półcieniu...

Izo, Anabelkę też mam dopiero drugi sezon, ale u mnie ślimaki się nią kompletnie nie interesowały :roll: Może dlatego, że dookoła miały tyle host, języczek i innych smakołyków.

Jacku, witam i zapraszam częściej :D Miło mi, że moje opinie, twierdzenia i skromne rozważania na tematy ogrodnicze trafiają do Ciebie i lubisz oglądać fotki z mojego ogrodu :P

Dopiero niedawno wróciłam z ogrodu - jest wyjątkowo ciepły i ładny wieczór. W ciągu dnia raczej zostaję w domu, chociaż mieszkanie też już dość mocno się nagrzało.
M. skosił trawnik i wbrew moim obawom wcale nie ma wysuszonych plam i wygląda pięknie :D Jeszcze teraz go solidnie podlewam, więc może w dobrej kondycji przeżyje następne upalne dni. Podobnie zresztą jak inne roślinki....

Hosty nie lubią takiej pogody, ale staram się bidulki obficie podlewać:

Obrazek

Mój powój gwiezdny (śliczną nazwę ma to jednoroczne pnącze), który hoduję z nasionek, dopiero niedawno zaczął porządnie rosnąć i dość fajnie kwitnąć:

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dalu mam nadzieję że dziś już lepiej .

Twoje hosty całkiem ładnie wyglądają mimo tego upału .

Genia
x-d-a

Post »

Geniu, czuję się już lepiej - antybiotyki zaczęły działać, ale choroba plus słońce i upał to nie jest dobre połączenie :(
A hosty dostają codziennie swoją porcję wody...

Zakwitły kolejne lilie, w tym dość rzadka lilia nepalska:

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daluś, ale piękne lilie, szczególnie ta nepalska. Na zdjęciu jej kolor był bardziej zielonkawy, czy aparat przekłamał kolory czy jest rzeczywiście taka
bardziej cytrynowa?
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Wiedziałem że jak zakwitną lilie i liliowce to jestem zgubiony :;230
zresztą mnie to się już chyba wszystko podoba
piękna ta Nepalska
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

ładne lilie :wink:
Lalcia
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 13:54

Post »

Pierwszy raz jestem u ciebie zatrzymałam się na dłużej w cienistych zakątkach...U mnie w lubelskim mocno grzeje ,czekamy z tęsknotą na deszcz. :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Pięknie zaprojektowany ogród ;:63
I tylko 6 lat! <padła z wrażenia>
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
x-d-a

Post »

LaViol, witam w moim ogrodzie i dziękuję za miłe słowa :P

Lalciu, byłaś u mnie pierwszy raz, ale mam nadzieję, że nie ostatni!
U mnie jest już po burzy i pięknie pada deszczyk :lol:

Krzysztofie, dzięki ;:196

Grzesiu, ja Cię doskonale rozumiem, bo chyba nie ma kwiatów, które mi się nie podobają :D Jeśli nie w moim ogrodzie, to w cudzych ;:108

Wiesiu, chyba troszeczkę przekłamany kolor na zdjęciu, bo w rzeczywistości on jest taki limonkowy z brązową smugą. Na razie ta lilia nie jest zbyt wysoka i ma tylko jeden kwiatek, ale mam nadzieję, że za rok będzie okazalsza :P

Słuchajcie - od godz. 16.00 leje, pada, siąpi i co kto woli :heja
W każdym razie w końcu roślinki będą solidnie podlane i odżyją :!:

Moje rączniki i kanny w końcu ruszyły i bordowy szpaler, który sobie wymyśliłam zaczyna nabierać wyglądu:

Obrazek

...dojrzewają też winogronka:

Obrazek
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu, miałam parę dni przerwy, a tu tyle się dzieje. Nie najlepszy miałaś pomysł, by się o tej porze przeziębiać, ale super, że Ci
już lepiej. Jeżeli miałaś gorączkę przy tych upałach, to już chyba z trudem można wytrzymać. :(
Prześlicznie wyglądają Twoje róże, a także mnóstwo innych kwiatów ;:63 ;:63 .
Zgadzam się z Twoimi poglądami na wypasione ogrody, które nie należą do miłośników roślin. Swietna charakterystyka. :uszy
Niedaleko jest taki ogród, do którego przyjeżdza ekipa. Tak pięknie włókniną pookrywali rododendrony, że żaden nie zakwitł. :;230
Cieszę, że nam podlewa. ;:65
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

trochę się skryłam w Twoim ogrodzie, prześliczne zakątki, Daluś Anabell jak wyczytałam masz drugi rok ale czy to była duża sadzonka, ciekawa jestem jak szybko się rozkrzewia, czym ja karmisz i kiedy. Ja mam na dwóch pędach młodziutka ale zakwitła i mam dwie bulwy na pewno nie są takie okazałe, ale cieszą.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”