Storczyki Efci

ODPOWIEDZ
efcia111
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Efci

Post »

A więc mogę zacząć fotorelację :)
Na dzień dzisiejszy mój parapet wygląda tak:
Obrazek
Stan obecny orchidei: 5 phaleonopsis w tym 3 kwitnące, oncidium i cambria.

A teraz po kolei :)

Pierwszy od lewej falek zaczął intensywną produkcję korzonków co mnie bardzo cieszy :) Jest pechowy, ponieważ z racji swoich masywnych liści po jednej stronie często się przewraca :( Ale widocznie za bardzo na szczęście mu to nie przeszkodziło ;)

Obrazek

Pomiędzy listkami znalazłam też małe pęknięcie, mam nadzieję, że to będzie pędzik i dowiem się jaki kolor mają kwiatki :tan Niestety mój aparat tego nie uchwyci

Kolejny to odratowany biedaczek. Długo o niego walczyłam ale na szczęście się udało :tan Rośnie sobie teraz pięknie wypuszczając calą masę korzonków. Niestety zauważyłam, że ostatni listek mu zżółkł, ale mam nadzieję, że to tylko z powodu starości.

Obrazek

Na oncidium pojawiła się nowa psb:
Obrazek
Cambria ma już dosyć dorodne bulwy więc ma nadzieję na jakieś jesienne kwitnienie :D

Kolejny to mój śliczny żółtasek woskowy który pięknie kwitnie i pachnie :D A oprócz tego jeszcze intensywnie i nieprzerwanie produkuje korzonki.

Obrazek

Moja duma - Księżniczka - różowy falek kwitnący na keikach i swoich pędach nieprzerwanie od 2 miesięcy:
Obrazek
Oprócz pięknego kwitnienia, produkcji korzonków i keików wypuszcza nowy listek:
Obrazek
Czyli taki full-serwis :tan ;:224

Keiki ma w 2 miejscach na starym pędzie kwiatowym. Ta poniżej moim zdaniem byłaby już gotowa do odcięcia:
Obrazek
Obrazek

Niestety druga znajdująca się powyżej ma 2 pięknie kwitnące łodygi kwiatowe i tylko 2 małe korzonki, więc jeszcze odcinanie jakiejkolwiek keiki odpada chyba.
Obrazek
Poza tym ma jeszcze 2 dodatkowe keiki? Pomóżcie mi rozpoznać... Czy to możliwe żeby w jednym miejscu rosły 3 keiki? Jeśli tak, to co z tym fantem zrobić?
Obrazek
A czy taki listek oznacza kolejne keiki?
Obrazek

Na koniec mój nowy nabytek:
Obrazek
Ma śliczny, delikatnie różowy kolorek i ciemne żyłki :) Mam nadzieję, że nie zblaknie, bo będzie identyczny z Księżniczką :)

Ohhh strasznie tego dużo wyszło, ale także przerwa była długa i nowości tyle, że chciałam się wszystkim pochwalić :D :oops: Mam nadzieję, że to zrozumiecie :roll:
Pozdrawiam, Ewa :)

Moje storczyki :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Tak, na tym jednym są 3 keiki w jednym miejscu, pewnie trzeba je będzie posadzić razem, ewentualnie podzielić, ale to zależeć będzie od ilości korzeni.
A to pojedyńcze listko na pędzie to nie keiki, ale zwykłe oczko przekształcone w listek, zwane czasami "chorągiewką", często się zdarza na pędach, które wyszły ze stożka wzrostu.
A nowy nabytek jest cudowny, lubię takie żyłkowane, ale mój kilka miesięcy temu zgnił, muszę sobie kupić drugiego, bo mi się bardzo podobał...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudnie u Ciebie po wakacjach ;)
Keików zazdroszczę ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Oszalała ta Księżniczka, rzeczywiście full servis, musi mieć interesujący zestaw genów... ;)
efcia111
200p
200p

Post »

Dziękuję wszystkim za pochwały ;:180

Storczykowa, to teraz mam czekać jak rozwiną się te 2 malutkie keiki? A jeżeli będzie tak, że tylko ta "główna" będzie miała korzenie, a te boczne nie, to mogę je odciąć od macierzystej rośliny? I tak jak mówisz posadzić je razem?

Justus ja właśnie nie wiem co sądzić o tym szaleństwie z keikami... Bo niby roślina puszcza keiki jak ma umierać... Ale księżniczce chyba się na to nie zbiera, przynajmniej tak mi się zdaje skoro tak intensywnie rośnie..

Uni sama nie mogę się nadziwić jak ona to robi :D Ale fajnie, że będę miała tyle dzieci po niej skoro takie ma super geny :tan

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa, to teraz mam czekać jak rozwiną się te 2 malutkie keiki? A jeżeli będzie tak, że tylko ta "główna" będzie miała korzenie, a te boczne nie, to mogę je odciąć od macierzystej rośliny? I tak jak mówisz posadzić je razem?
Przez jakiś czas mogą być razem, jak puszczą korzonki, możesz oddzielić, ale nie musisz, ale najlepiej poczekać, az wszystkie puszczą korzonki jeszcze na roślinie.
efcia111
200p
200p

Post »

Dziękuję, więc tak zrobię :)

Teraz chciałabym Was prosić o pomoc... Już wcześniej pisałam, że na kwiatku zauważyłam takie oto plamki:
Obrazek

A na nowym nabytku jeden listek wygląda tak:
Obrazek
Jak myslicie, czy to jest tylko uszkodzenie mechaniczne? I co z tym zrobić? Odciąć cały liść? Kurcze postawiłam go razem z pozostałymi i teraz nie wiem czy dobrze zrobiłam, bo poczytałam posty o chorobach grzybicznych i innych dziadostwach :(

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Plamki na kwiatku mogą być od pryskania, a to na listku to zwykłe uszkodzenia.
efcia111
200p
200p

Post »

Witam wszystkich :wit

Dzisiaj przytargałam do domu zabiedzona miniaturkę:
Obrazek

Okazało się, że korzenie są w opłakanym stanie. Po wyjęciu z doniczki w środku oczywiście pełno spagnum i innego świństwa... Korzenie zgniłe.
Po odcięciu wszystkiego co się nie nadawało do niczego biedakowi zostało raptem kilka korzonków:
Obrazek
Obrazek

Mini dostał nowy domek w postaci misy szklanej i żwirku. Reanimacja rozpoczęta. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Obrazek

Pocieszające jest to, że znalazłam 2 pękniecia na stożku zwiastujące nowe korzenie. Więc to dobra wróżba :D

Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Powodzenia w ratowaniu falka ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
efcia111
200p
200p

Post »

muszę się jeszcze pochwalić, że mój maluch, którego już wczoeśniej uratowałam będzie miał pędzika :D :heja :tan :heja :tan

gejzerka

Post »

Witaj Ewuniu :-)
Storczykowe pogotowie reanimacyjne ;:16 pojawiło się dla storczyka w dobrym czasie. Teraz czekać na rezultat reanimacji. Na pewno wyzdrowieje przy tak troskliwym serduszku i łapkach ;:108
Życzę powodzenia :D
efcia111
200p
200p

Post »

Oby tak było jak mówicie, dziewczyny ;)

Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Życzę udanej reanimacji :) na pewno się uda, powodzenia :wit
efcia111
200p
200p

Post »

Muszę się pochwalić nowym nabytkiem :tan

Dzisiaj po drodze do domku wstapiłam do Obi... No co zrobić, że jest po drodze... A tam obniżki :D Oncidia, Cambrie, Miltonie i inne w nizszych niz zazwyczaj cenach ;)

Ja zakochałam się w pięknej cambrii chyba (?), bo nie podpisana jest... Zielonkawa w bordo kropki i na dodatek pachnie :D no śliczna jest, ma dużo psb, ale już kilka przekwitniętych pędów na większości. Ale także dużo pączków, dlatego wzięłam :D
Obrazek
Obrazek

Martwią mnie tylko jej listki... Ma takie brązowe na końcach, na tym takie czarne kropki jakby. Trochę ma takich listków, jeden był cały taki i z łatwością odleciał już w sklepie. Błagam powiedzcie, że to nie jest jakaś choroba...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”