Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) - uprawa
Czy ma ktoś jakiś pomysł na podpórkę, podwieszenie lub inne podtrzymanie mojej monstery?
Im jest większa, tym bardziej wygina mi się do tyłu.
Chciałabym ją jakoś podtrzymać, ale nie mam pomysłu.
Widziałam w sklepie drabinki z bambusa, ale nie bardzo jak byłoby coś takiego zamontować mojemu kwiatuszkowi, poza tym są chyba za delikatne.
Wstawiam zdjęcie

Co prawda nie bardzo widać na nim to że sie wygina i teraz jest już większa, ale jak na razie innego nie mam.
Proszę o pomoc, a najlepiej jakieś fotki i z góry dziękuję za wszystkie pomysły
Im jest większa, tym bardziej wygina mi się do tyłu.
Chciałabym ją jakoś podtrzymać, ale nie mam pomysłu.
Widziałam w sklepie drabinki z bambusa, ale nie bardzo jak byłoby coś takiego zamontować mojemu kwiatuszkowi, poza tym są chyba za delikatne.
Wstawiam zdjęcie

Co prawda nie bardzo widać na nim to że sie wygina i teraz jest już większa, ale jak na razie innego nie mam.
Proszę o pomoc, a najlepiej jakieś fotki i z góry dziękuję za wszystkie pomysły

"Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia!" Wilhelm Raabe, pseud. Jakob Corvinus
Monstera osiąga znaczne rozmiary i drabinka bambusowa to bardzo tymczasowe rozwiązanie, to musi być coś solidniejszego. Są w sprzedaży paliki owinięte czymś (brąz), to wygląda solidnie). Moja monstera ma 21 lat i rośnie przy drewnianym paliku, ale niestety to nie jest dobre rozwiązanie, bo drewno w ziemi psuje się. Pozdrawiam, Dorota :P
- Antooosia
- 1000p
- Od: 8 sty 2008, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Renka zajrzyj tu:http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=48
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Na skraju lasu jest mały domek...
Dzięki za pomysł, tylko czy uda mi się znaleźć gdzieś taki palik...
I tak na mnie już dziwnie patrzą w sklepach ogrodniczych, że ciągle wymyślam nowe cuda, a mąż się ze mną wstydzi u nich pokazywać

I tak na mnie już dziwnie patrzą w sklepach ogrodniczych, że ciągle wymyślam nowe cuda, a mąż się ze mną wstydzi u nich pokazywać

"Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia!" Wilhelm Raabe, pseud. Jakob Corvinus