Identyfikacja - IGLAKI
-
- 50p
- Od: 22 kwie 2010, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikacja - IGLAKI
Mirku, dziękuję! Już pooglądałam zdjęcia proponowanych przez Ciebie tujek i są piękne. Podziwiam Twoją wiedzę znasz nawet ostatnie nowości które dopiero wchodzą na rynek! Tylko zmartwiliscie mnie tym polowaniem......
Ale postaram się bardzo ! Zależy mi już na podrośniętych egzemplarzach ok 1m.
Pozdrawiam
Beata
Ale postaram się bardzo ! Zależy mi już na podrośniętych egzemplarzach ok 1m.
Pozdrawiam
Beata
Myślę że pierwsza odpowiedź Mirka była prawidłowa co do jałowca - bo to raczej na pewno J. sabina Blue Danube
Pozdrawiam Janusz
Widzę, że Beato jesteś "spod Warszawy", to jeśli ten "spód" oznacz północ, to w szkółce p. Szmita w Pęchcinie pojawiły się w ofercie tujki Filips Magic Moment.
Tak z pokroju niby wygląda... ale druga fota? silnie niebieski... W realu by się człowiek nie zastanawiał. By wiedział 

- Anku
- 100p
- Od: 15 lip 2006, o 16:22
Ten jałowiec (drugie zdjęcie), to Jałowiec wirginijski 'Hetz' (Juniperus virginiana 'Hetz'). Taka jest teraz jego nazwa
.
..

..
No wiem....ale się przyzwyczailem
Nie bądź......

Nie bądź......

- Anku
- 100p
Nie jestem..... 
Pewnie od przyszłego roku "uczone" znów pozmieniają nazwy :P .
Ja też nie nadążam
sprawdzać i zmieniać w katalogu.
..

Pewnie od przyszłego roku "uczone" znów pozmieniają nazwy :P .
Ja też nie nadążam

..
Tak podglądając Waszą dyskusję chciałbym spytać się, czy znacie może jakiegoś linka, gdzie byłyby zgromadzone synonimy nazw poszczególnych odmian iglaków? Co lepsi szkółkarze starają się trzymać aktualnie obowiązującego nazewnictwa, ale oczywiście nie wszędzie tak jest
Taka mała ściąga bardzo ułatwiłaby życie.
Mam na myśli coś takiego:
picea sitchensis Tenas = picea sitchensis Midget

Mam na myśli coś takiego:
picea sitchensis Tenas = picea sitchensis Midget
- Anku
- 100p
Ja posiadam listę nazw roślin drzewiastych (LIST OF NAMES OF WOODY PLANTS) w wydaniu książkowym (około 900 stron
) . Nowe wydania listy nazw pojawiają się co pięć lat. Ostatnio było wydanie w 2005 roku. Następne będzie jeszcze w tym roku lub przyszłym.
Zmiany w nazewnictwie roślin wprowadzone w 2005 roku znajdują się tutaj: http://www.internationalplantnames.com/ ... ex_eng.htm
Natomiast listy zmian z poprzednich lat znajdują się w wydaniach książkowych (nie wiem czy są w internecie).
Podstawowym celem publikowanych list jest osiągnięcie na całym świecie jednolitości nomenklatury roślin.
W naszym katalogu drzew i krzewów ozdobnych (patrz w stopce) staramy posługiwać się aktualnym nazewnictwem roślin.
Niestety wiele osób w tym także zajmujących się produkcją oraz handlem materiałem szkółkarskim posługuje się nieprawidłowymi (starymi i błędnymi) nazwami. Spotkałem się nawet z przypadkami, że szkółki oferują tę samą odmianę pod różnymi nazwami (starą i nową), jakoby to były dwie różne odmiany roślin
. Czasami roślinę pod nową (zmienioną) nazwą traktują nawet jako "nowość" :P
..

Zmiany w nazewnictwie roślin wprowadzone w 2005 roku znajdują się tutaj: http://www.internationalplantnames.com/ ... ex_eng.htm
Natomiast listy zmian z poprzednich lat znajdują się w wydaniach książkowych (nie wiem czy są w internecie).
Podstawowym celem publikowanych list jest osiągnięcie na całym świecie jednolitości nomenklatury roślin.
W naszym katalogu drzew i krzewów ozdobnych (patrz w stopce) staramy posługiwać się aktualnym nazewnictwem roślin.
Niestety wiele osób w tym także zajmujących się produkcją oraz handlem materiałem szkółkarskim posługuje się nieprawidłowymi (starymi i błędnymi) nazwami. Spotkałem się nawet z przypadkami, że szkółki oferują tę samą odmianę pod różnymi nazwami (starą i nową), jakoby to były dwie różne odmiany roślin

..
Dziękuję bardzo za linki. Szukając znalazłem coś takiego:
http://www.zahradnictviholata.com/rostliny.htm
Na ile ta lista jest prawdziwa?
- Anku
- 100p
Na pierwszy rzut oka zauważyłem, że są tam błędne nazwy niektórych roślin, np. na podstronie: http://www.zahradnictviholata.com/r_thuja_new.html :rispetto pisze:Dziękuję bardzo za linki. Szukając znalazłem coś takiego:
Kiedyś tak nazywano żywotniki wschodnie.
Thuja orientalis ´Aurea´
Thuja orientalis ´Zlaté Moravce´
Obecnie nazwy te powinny brzmieć następująco:
Platycladus orientalis 'Aurea'
Platycladus orientalis 'Zlate Moravce'
..
A same nazwy odmian? Mi jako amatorowi ciężko jest zweryfikować zdecydowaną większość z nich, a proceder tworzenia nazw "nowości" jest dokładnie taki jak mówisz. Problem w tym, że będąc w jakiejś szkółce nie jestem w stanie powiedzieć ze 100% pewnością, że mam identyczną roślinę (albo nie) biorąc pod uwagę tylko jej wygląd. Bardziej jednak pamiętam nazwy i dlatego też taka lista bardzo by mię przydała
Wrócę jeszcze do Twojego poprzedniego posta. Wspomniałeś, że w tym roku ma ukazać się LIST OF NAMES OF WOODY PLANTS. Gdzie takie wydawnictwo można zamówić?

Wrócę jeszcze do Twojego poprzedniego posta. Wspomniałeś, że w tym roku ma ukazać się LIST OF NAMES OF WOODY PLANTS. Gdzie takie wydawnictwo można zamówić?
- Anku
- 100p
Wybacz ale nie mam czasu ani ochoty weryfikować poprawności wszystkich nazw odmian na wskazanej przez Ciebie stronie.rispetto pisze:A same nazwy odmian?
-----------------------------------------------------------
Na podanej przeze mnie wcześniej stronie ( http://www.internationalplantnames.com/ ... ex_eng.htm ) jest informacja gdzie można zamówić LIST OF NAMES OF WOODY PLANTS. Kliknij tam na link Ordering Books (po prawej stronie, drugi od góry).
..
Nie prosiłem o wszystkie
Dziękuję za namiary na zamówienie książki.

Dziękuję za namiary na zamówienie książki.
-
- 50p
- Od: 22 kwie 2010, o 10:43
Rispetto, dzięki za podpowiedź dotyczącą zakupu tujek.
Mieszkam dosłownie 200m od granicy Warszawy od strony Marek więc do proponowanej szkółki mam dość daleko ale mam znajomych którzy mają rodzinę w Ciechanowie i obiecali kupić. A tymczasem znalazłam właśnie Filips Magic Moment w ogrodniczym niedaleko mnie. Niestety są dość małe ok 50 cm i kosztowały 49 zł ale kupiłam i jak znajdę gdzieś większe to wtedy te maluchy przesadzę. Są ładne ale jak dla mnie na zdjęciu są jeszcze inne bo te zdjęciowe mają lekko poskręcane gałązki - ciekawi mnie co to dokładnie jest i może zapytam właściciekę strony ze zdjęciami ogrodów . Była kiedyś u mnie bo podobają mi się jej projekty i chciałam się zorientować jaki jest koszt projektu i wykonania ogrodu ale jak dla mnie za dużo i muszę robić sama.
Pozdrawiam
Beata
Mieszkam dosłownie 200m od granicy Warszawy od strony Marek więc do proponowanej szkółki mam dość daleko ale mam znajomych którzy mają rodzinę w Ciechanowie i obiecali kupić. A tymczasem znalazłam właśnie Filips Magic Moment w ogrodniczym niedaleko mnie. Niestety są dość małe ok 50 cm i kosztowały 49 zł ale kupiłam i jak znajdę gdzieś większe to wtedy te maluchy przesadzę. Są ładne ale jak dla mnie na zdjęciu są jeszcze inne bo te zdjęciowe mają lekko poskręcane gałązki - ciekawi mnie co to dokładnie jest i może zapytam właściciekę strony ze zdjęciami ogrodów . Była kiedyś u mnie bo podobają mi się jej projekty i chciałam się zorientować jaki jest koszt projektu i wykonania ogrodu ale jak dla mnie za dużo i muszę robić sama.
Pozdrawiam
Beata