Co to może być za odmiana gruszy?

Drzewa owocowe
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co to może być za odmiana gruszy?

Post »

dominikams pisze:Isskaa, Konferencję na pewno jadłaś, to jedna z częściej sprzedawanych gruszek...
...co oczywiście nie oznacza automatycznie, że musi być smaczna (vide Idared :wink: ). Tu jednak tak jest faktycznie - słodka, soczysta i lekko aromatyczna - czyli wszystko co potrzebuje dobra odmiana. Należy tylko pamiętać o odpowiednim terminie zbioru i choć dostatecznych warunkach przechowywania.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ha ha, faktycznie Piotrze, masz rację z Idaredem :lol: Gniot jakich mało.
Ale Konferencja jak najbardziej udana :uszy
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja może wystawię swoją do diagnozy;)
Pomologu: na zdjęciu poniżej od lewej - w pełni dojrzała, niezupełnie dojrzała ale już dobra do jedzenia, i taka w stadium między jednym a drugim.
Miąższ jest słodki, biały, soczysty, lubię je bardziej jak są w tych zielonkawych/zielonych stadiach, są bardziej chrupiące, ale nigdy nie robią się papowate. Zrobiłam z nich kiedyś przetwory i kawałki owoców nie miały tendencji do rozgotowywania się - kurczyły się tylko nieco. Drzewo nie rośnie w stożek tylko raczej w pieczarkę ;) Zrzuciła sporo wadliwych zawiązków, no i teraz wygląda na to że dojrzewanie w pełni, czyli przypadałoby na koniec sierpnia i początek września. W razie czego mogę podesłać owoc do degustacji:P

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Czy to będzie red bonkreta wiliamsa?
Jeszcze twarda, powierzchnia lekko guzowata, tyle na razie mogę o niej powiedzieć, pierwszy rok owocowania, więc smaku jeszcze nie znam:

Obrazek
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 15:32
Kontakt:

Post »

pomolog pisze:
dominikams pisze:Isskaa, Konferencję na pewno jadłaś, to jedna z częściej sprzedawanych gruszek...
...co oczywiście nie oznacza automatycznie, że musi być smaczna (vide Idared :wink: ). Tu jednak tak jest faktycznie - słodka, soczysta i lekko aromatyczna - czyli wszystko co potrzebuje dobra odmiana. Należy tylko pamiętać o odpowiednim terminie zbioru i choć dostatecznych warunkach przechowywania.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
A dokladniej?
Niestety nie mam miejsca na przechowywanie i myslalam,ze jak juz skoncza sie pomidory w szklarni to tam je dam.
W UK zimy sa lagodne,myslicie,ze nic im sie nie stanie w zamknietej szklarni??
Gruszki juz spadaja wiec juz musze je zaczac zbierac,po ostatniej wichurze 1/4 wszystkich gruszek znalazla sie juz na ziemi..Musze juz cos z nimi zrobic.
I jak zbierac??
Zrywac czy czekac az same beda spadac z drzewa??
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Gruszki nie powinny dojrzewać całkiem na drzewie. Powinny być zerwane wcześniej i schłodzone.

Jak poznać że do zerwania? Wziąć owoc w rękę i delikatnie unieść do góry, do poziomu - jak sie ogonek odłamie od gałęzi, znaczy że do zbioru :) Szarpać nie należy...

Najbardziej papiesko - zbiera się nie całkiem dojrzałe, gdy tylko zaczynają się żółcić. Tzn. skórka zaczyna zmieniać podstawową barwę z zielonej w stronę żółtej, rumieńce i ordzawienia nie liczą się ;). Ciekawe jak to ocenić z nowoczesnymi czerwonymi mutantami :?
Odkłada się na trochę (tydzień) do chłodu, a potem pozwala dojrzeć w cieplejszym miejscu. Tak wychodzą najsmaczniejsze, słodkie i mało "kamieniste". Akurat Konferencja jest nieco kamienista, więc rzecz jest istotna (ja tam nie uważam jej za szczególnie smaczną, są lepsze).

Do przechowania na dłużej - podobnie, zebrać gdy tylko zaczyna zmieniać barwę, przechowywać w chłodni, duża wilgotność i stopień-dwa poniżej zera. About 30 degrees F ! 8-)
Niska temperatura jest istotna: Konferencję miałem kiedyś, przechowywana nawet w temp. blisko zera masowo się lęgła od wewnątrz już w listopadzie. Inne odmiany lepiej się trzymały. Natomiast, o ile wiem, w chłodni leży długo.

Szklarnia? Nie wiem jak tam Twój klimat, ale zera w szklarni chyba nie masz?

Zresztą, ileż będę stukał: :D
Knowing when to harvest pears is confusing to many gardeners. Pears do not ripen with good quality if left on the tree. They often develop stone or grit cells, or a mealy texture that makes the fruit less desirable. Tree ripened fruits may also have soft, brown centers, and a reduced shelf life. For good flavor and texture, pears must be ripened after harvest. 

Harvest pears while they are still quite firm (hard) but the skin color, or 'ground color', has lightened to a pale green or greenish-yellow color. Ground color is the color of a pear's skin, disregarding any areas that have become red. Don't allow pears to become fully yellow on the tree before harvesting. Additional indications that pears are ready to harvest are when the fruit stem easily separates from the branch with an upward twist of the fruit and when the lenticels (spots on fruit surface), which are white or green on immature fruits, become brown. 

After harvest, pears should be held at 60 to 65°F for 1 to 3 weeks, depending on the type of pear. During this time the pears will ripen and soften. High temperatures (75°F and higher) after picking will cause the fruit to break down without ripening. After ripening, pears should be canned or preserved. 

To keep pears longer in storage, do not allow them to ripen after harvest. Sort the immature pears for defects, discarding any with bruises, mechanical damage or insect damage, then place them into cold storage at 29-31°F and 90% humidity. Perforated plastic bags can be used to store small groups of fruit, and maintain high humidity. Regularly inspect stored fruits for mold, and fruit breakdown. Pears in a good storage environment should last 2-4 months. 

:wit
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 15:32
Kontakt:

Post »

Rossynant,bardzo,ale to bardzo dziekuje za tak rzeczowa odpowiedz.I to nawet w dwoch jezykach :wink:
Bardzo mi to pomoglo,juz wiem co powinnam zrobic.
Dziekuje i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05

Post »

Jurek - chyba tak , daj dokładniejsze zdjęcie owocu.Ale z drugiej strony , jeżeli ktoś nie wstawił Michałki do chłodni to już jest zjedzona.
kolekcjoner smaków
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

loeb pisze:To ja może wystawię swoją do diagnozy;)
Wpisz w wyszukiwarkę go..e "grusza erika" i porównaj - może to ta?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To na pewno nie Erika, bo ona jest młoda odmianą, a moje drzewo ma co najmniej 50 lat jak nie lepiej:)
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Post »

Rossynant, dzięki za doskonały sposób na sprawdzanie gotowości gruszek do zerwania. ;:180 ;:180
Rossynant

Post »

loeb pisze:To na pewno nie Erika, bo ona jest młoda odmianą, a moje drzewo ma co najmniej 50 lat jak nie lepiej:)
Bera Hardego to nie jest? Trochę ogonek za długi i mało ordzawiona wygląda, ale one takie grube przy ogonku i w ogóle różne kształty na jednym drzewie...
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A o tym nie pomyślałam, ona jest dość w miarę ordzewiona zależy jaki owoc się trafi, co poniektóre prawie całkiem, większość przeważnie od dołu. Owocowanie ostatni tydzień sierpnia dwa pierwsze września w tym roku. Jest to jakiś trop. :)
Rossynant

Post »

Powinna mmieć mocno ordzawioną skórkę, ale nie całkowicie, suchą, a od słońca rumieniec, niedużo ale taki brązowy. Teraz dojrzewa, więc by się zgadzało. Popularna była, bo smaczna, ale że to niekształtne to niehandlowe... Pewnie ona. Gałęzie powinny być poziome, wręcz płaczące, inaczej niz większość grusz.
I lepsza niż Konferencja... :tan
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skórka jest sucha, bez tego tłuszczu/wosku z wierzchu, na bardzo nielicznych owocach jest malusi rumieniec, taki czerwonawy. Pisałam że rośnie w kulkę w nie w choinkę;) Gałęzie lubią się przewieszać w dół, oprócz najmłodszych oczywiście. A lepsza jest faktycznie;)
Szkoda, że tak mało dałam rade oberwać w tym roku, chyba ją sobie na czymś niższym zaszczepię.. Mam taką ulęgałkę jedną, spokojnie mogę ją poświęcić. Mam jeszcze malutką Lipcówkę Kolorową i Maryliatę, jestem ich bardzo ciekawa, nachętniej bym z nich krzak zrobiła, niestety sarny nie przepadają za niskopiennymi;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”