Problem z czereśniami, uszkodzenia kory i problemy z przyjęc

Drzewa owocowe
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Problem z czereśniami, uszkodzenia kory i problemy z przyjęc

Post »

Oj, przykro, przykro - szczególnie jak za drzewkiem było trzeba się nachodzić, najeździć, naszukać... a potem jeszcze popracować...
latem powiadasz... ja zawsze twierdziłem, że najlepiej przyjmują się drzewka z zimowego szczepienia w ręku, wsadzane do pojemników i sadzone na stałe miejsce w... sierpniu :D A już w szczególności brzoskwinie ;) Tylko szkopuł w tym, że zaledwie kilku szkółkarzy-pasjonatów tak "się bawi". Raz duże ryzyko niepowodzenia, dwa - wyższe koszty produkcji, trzy - masa pracy...
Pozdrawiam serdecznie :wink:
noyek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2011, o 21:55

Post »

Obrazek

wklejam zdjecie nie wiem czy wyraznie widac w calosci nie ujolem zrobilem tylko to co sie przyjelo
piotrek147
50p
50p
Od: 30 maja 2010, o 18:19

Post »

Ok, już wiem troszeczkę więcej o drzewkach...

Odnośnie tych czereśni Kordii z tego roku, to oczywiście pędy są wyraźnie powyżej szczepionego (wszystkie pędy)

Ale rok temu byłem jeszcze całkiem zielony, drzewka Rivan i Vega puszczały pędy od dołu to je urywałem aby sok poszedł do góry ;:138

W rezultacie dopiero na początku czerwca postanowiłem zostawić te pędy w spokoju, tylko niestety drzewko już nie puszczało powyżej szczepionego, tylko tak na granicy, i teraz mam takie pytanie, miejsce szczepienia tych drzewek Rivan i Vega nie są dokońca martwe, tzn. w miejscu szlachetnym tkwi jeszcze życie, czy może to sugerować odmianę szlachetną czy nie ma to nic wspólnego, gdyż pęd poszedł z dziczka, a miejsce szczepienia nie jest całkiem zdrewniałe, ponieważ blisko znajduje się zdrowa gałązka (pień) ??

Bo jednak śliwka Ulena ma całkowicie zdrewniałą korę od miejsca szczepionego. Poniżej jest ok. Więc tu nie ma wątpliwości, a tamte Rivan i Vega to trudno stwierdzić.

Obrazek

Obrazek

Dodałem zdjęcia z zaznaczeniem ów wyżej wspomnianych miejsc. Pierwszy obrazek to Vega ? drugi Rivan ?

Oby nie 2 dziczki :roll:
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

noyek pisze: wklejam zdjecie nie wiem czy wyraznie widac w calosci nie ujolem zrobilem tylko to co sie przyjelo
To podkładka.
Pozdrawiam :wink:
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piotrek - stawiam na odmianę, pędy wybiły od właściwej strony. Dopóki odmiana żyje, podkładka raczej nie odbija z rejonu zrostu, jeżeli to wyraźnie niżej. Gdybyś nie zamalował, byłoby widać, a tak - sprawdź sam: jest tam linia zrostu (blizna) po skosie; w trójwymiarze i na dotyk ją znajdziesz. Gdy ustalisz jej przebieg będziesz wiedział z czego pędy wyrosły.
piotrek147
50p
50p

Post »

Osłonki :shock:
Zrobiłem osłonki na korę, to przyszła sarna i całkowicie mi obgryzła jedną czereśnie, (Vega) ta co rośnie na granicy szczepionego, było 5 długich gałązek i nie ma ani jednej, same konce zostały ;:223 , stoi już tydzień i nie chce się opuścić.

Poza tym ładnie rośnie Lapinis, tylko nie wiem akurat czy ta czereśnia będzie dobra w smaku i kiedy dojrzewają owoce na niej :tan

Sarna obżarła jeszcze 3 jabłonki, prawie do zera, jak było 8 gałązek po 4-6cm, to została 1 lub 2.
Poza tym śliw węgierek mam coś z 5 a śliw na nich też będzie po 5 :;230
Na listkach takie czerwone kropki, "cycki" się pojawiły. ;:180

Brzoskwinie RedHave dalej nie może wystartować ze wzrostem, Iskrę zaczyna brać kędzierzawość.
Jabłek też raczej mało, a czereśnia przed domem, jak w zeszłym roku rosła kapitalnie choć czereśnie nie było do zjedzenia :;230 Liście miała ogromne, to w tym roku kilka gałązek uschło, jakby zaraza ogniowa. A w tym roku poraz pierwszy ją pryskałem :tan Czereśni mało co zostało na niej, ale jeszcze są zielone, ale zazwyczaj co roku czernieją w połowie czerwca, więc czy moje pryskanie coś dało to dopiero się ujawni. Jabłoni szczepiłem coś z 15 zrazów, przyjęło się 0 ;:223
Zawsze mogło by być gorzej, na jesień znowu trzeba będzie kupić z 10 drzewek, i liczyć że będą rosły ze 2 :;230
Nie poddaje się, i walczę dalej.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zacznij więc nie od zakupu drzewek - a porządnego ogrodzenia ;)
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Witam ja mam pytanie, właśnie błąd zrobiliśmy bo posadziliśmy czereśnie na jesieni to już wiem ale chodzi o to że cała łodyga jest goła nie ma ani jednego liścia natomiast wypuściła liście na samym dole czy to może być dzikie czy takie przyrosty są normalne bo nie wiem czy coś z tego będzie :?:
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Przyrosty są normalne - wybija poniżej tego co zmarzło, ze zdrowej części.
Czy dzikie czy nie - zależy z którego miejsca. Znajdź miejsce szczepienia (widać jak się przyjrzeć), co powyżej to odmiana szlachetna. Nawet rosnące wprost w punkcie szczepienia najczęściej są szlachetne. Było o tym powyżej, poczytaj.
Na razie zaczekać, nie ruszać. Skoro żyje, to możliwe że odrośnie. Kiedyś mi drzewo odbiło następnego roku; do dziś zajadam ;)
:wit
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p

Post »

Przyrosty wychodzą z ziemi czyli tak jak by puściły od korzenia :wink:
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie... to odrosty korzeniowe. Tak zresztą jest najczęściej - odmiana ginie, podkladka nadal żyje.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p

Post »

Czyli co rozumiem że nici z mojej czereśni i nadaję się do wyrzucenia?
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawdopodobnie tak, ale to opinia jedynie na podstawie Twojego opisu
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p

Post »

Dziękuję za pomoc tak myślałam że to dzikie, chciałam tylko się upewnić jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :wit
piotrek147
50p
50p

Post »

Witam wszystkich ponownie.

Postanowiłem porobić zdjęcia i dodać na forum:
Na początek pytanie.
Ta brzoskwinia Iskra ma dziwne objawy na liściach, czy to może świadczyć o tym, że brakuje jakiegoś składnika w glebie czy jakaś choroba ??
Obrazek
Obrazek

Wiśnia Lucyna, sadzona na jesień:
Obrazek

Winorośl PRIM sadzona w lecie ubiegłego roku z doniczki:
Obrazek

Winorośl ARKADIA sadzona wtedy co PRIM z doniczki w lecie ubiegłego roku:
Obrazek

Śliwa Renkloda ULENA rosnąca z dołu sadzona jesienią:
Obrazek

A tu mam śliwkę co usychała i obciąłem ją bardzo mocno tego roku i całkiem ładnie się zaczęła opuszczać, a właściwie to dostała potężnego wzrostu tego roku. Okazało się również że ma zgrębiałą korę, trochę wyskrobałem i zasmarowałem:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A to już śliwa Cacansca Rana sadzona na wiosnę tego roku:
Obrazek

Moja przyjęta jabłonka, tylko na zdjęciu widać jakby to były 2 jabłonie, a to jest jedna, a ta z boku to rośnie jako pęd z przewodnika, ciekawie trochę :D co z tym zrobić ?
Obrazek

Jabłoń ReedBoskoop sadzona na jesień:
Obrazek

Jabłoń Malinowa Oberlandzka sadzona na jesień:
Obrazek

Jabłoń Idared, również sadzona jesienią:
Obrazek

Jabłoń Delikates, sadzone podobnie jak 3 poprzednie:
Obrazek

A to dwie jabłonki, z których zbieram obecnie jabłuszka ?:
Obrazek
Obrazek

Grusza Konferencja, sadzona na wiosnę 2 latat temu:
Obrazek

Czereśnia Vega, obgryziona przez sarnę, sadzona 2 latat temu jesienią, rosnąca na granicy szczepionego:
Obrazek
Obrazek

Czereśnia Techlovan, trochę dziwnie rośnie, ale nie uschła, ta z uszkodzoną korą, nie mam zdjęcia kory, dodam w innym terminie:
Obrazek
Obrazek

Czereśnia Rivan, sadzona jesienią ubiegłego roku, na rośnie najlepiej z czereśni któ?e sadziłem na jesień, jako jedyna rośnie na normalnej wysokości:
Obrazek

A to już Rivan? Ten na granicy szczepionego, więc jeszcze na wiadomo, jego na szczęście oszczędziła sarna:
Obrazek

Czereśnia Lapinis, sadzona na wiosnę tego roku:
Obrazek

Czereśnia Kordia (na górze) sadzona na jesień ubiegłego roku, ta co zostawiłęm 3 przewodniki:
Obrazek

A to już Burlat, sadzony wiosną wtedy co Lapinis, tego roku:
Obrazek

I wreszcie czereśnia z której liczę na zbiór, sadzona hmmm ok. 5lat ma to drzewko, rośnie bardzo ładnie nie obcinane, tylko ma problem z owocami gdyż co roku czerniały na niej czeresienki, ale po tego rocznych zabiegach z miedzianem jak widać na zdjęciach chyba już nie z czernieją, tylko będę miał ładne czeresienki do zjedzenia i na kompocik :D O ile szpaki nie zjedzą przede mną.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Szkoda że nie wiem co to za odmiana, to jeszcze ojciec sadził i nie pamięta co kupywał, rośnie na dobrej ziemi, obok domu, za nią rosną Techlovan i Kordia. Ale jest to teren nizinny gdzie panują częste przymrozki, i duże spadki temperatury zimą, w tych warunkach mają rosnąć także winorośle Arkadia i Prim, zobaczymy, co z tego będzie.
Tymczasem, gdyby ktoś po obejrzeniu zdjęć chciałby coś doradzić, to z góry dziękuję za poradę, pierwszorzędnie chciałbym uzyskać pomoc odnośnie brzoskwini.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”