Witam wszystkich ponownie.
Postanowiłem porobić zdjęcia i dodać na forum:
Na początek pytanie.
Ta brzoskwinia Iskra ma dziwne objawy na liściach, czy to może świadczyć o tym, że brakuje jakiegoś składnika w glebie czy jakaś choroba ??
Wiśnia Lucyna, sadzona na jesień:
Winorośl PRIM sadzona w lecie ubiegłego roku z doniczki:
Winorośl ARKADIA sadzona wtedy co PRIM z doniczki w lecie ubiegłego roku:
Śliwa Renkloda ULENA rosnąca z dołu sadzona jesienią:
A tu mam śliwkę co usychała i obciąłem ją bardzo mocno tego roku i całkiem ładnie się zaczęła opuszczać, a właściwie to dostała potężnego wzrostu tego roku. Okazało się również że ma zgrębiałą korę, trochę wyskrobałem i zasmarowałem:
A to już śliwa Cacansca Rana sadzona na wiosnę tego roku:
Moja przyjęta jabłonka, tylko na zdjęciu widać jakby to były 2 jabłonie, a to jest jedna, a ta z boku to rośnie jako pęd z przewodnika, ciekawie trochę

co z tym zrobić ?
Jabłoń ReedBoskoop sadzona na jesień:
Jabłoń Malinowa Oberlandzka sadzona na jesień:
Jabłoń Idared, również sadzona jesienią:
Jabłoń Delikates, sadzone podobnie jak 3 poprzednie:
A to dwie jabłonki, z których zbieram obecnie jabłuszka ?:
Grusza Konferencja, sadzona na wiosnę 2 latat temu:
Czereśnia Vega, obgryziona przez sarnę, sadzona 2 latat temu jesienią, rosnąca na granicy szczepionego:
Czereśnia Techlovan, trochę dziwnie rośnie, ale nie uschła, ta z uszkodzoną korą, nie mam zdjęcia kory, dodam w innym terminie:
Czereśnia Rivan, sadzona jesienią ubiegłego roku, na rośnie najlepiej z czereśni któ?e sadziłem na jesień, jako jedyna rośnie na normalnej wysokości:
A to już Rivan? Ten na granicy szczepionego, więc jeszcze na wiadomo, jego na szczęście oszczędziła sarna:
Czereśnia Lapinis, sadzona na wiosnę tego roku:
Czereśnia Kordia (na górze) sadzona na jesień ubiegłego roku, ta co zostawiłęm 3 przewodniki:
A to już Burlat, sadzony wiosną wtedy co Lapinis, tego roku:
I wreszcie czereśnia z której liczę na zbiór, sadzona hmmm ok. 5lat ma to drzewko, rośnie bardzo ładnie nie obcinane, tylko ma problem z owocami gdyż co roku czerniały na niej czeresienki, ale po tego rocznych zabiegach z miedzianem jak widać na zdjęciach chyba już nie z czernieją, tylko będę miał ładne czeresienki do zjedzenia i na kompocik

O ile szpaki nie zjedzą przede mną.
Szkoda że nie wiem co to za odmiana, to jeszcze ojciec sadził i nie pamięta co kupywał, rośnie na dobrej ziemi, obok domu, za nią rosną Techlovan i Kordia. Ale jest to teren nizinny gdzie panują częste przymrozki, i duże spadki temperatury zimą, w tych warunkach mają rosnąć także winorośle Arkadia i Prim, zobaczymy, co z tego będzie.
Tymczasem, gdyby ktoś po obejrzeniu zdjęć chciałby coś doradzić, to z góry dziękuję za poradę, pierwszorzędnie chciałbym uzyskać pomoc odnośnie brzoskwini.