Wiciokrzew - Lonicera - Suchodrzew
- arinara
- 50p
- Od: 7 mar 2011, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wiciokrzew -Lonicera-Suchodrzew
Tak, na pewno serotina pomorski, zrobię zdjęcie jak jest w pełni kwitnienia. i te robaczki też może zrobię i wkleję. i coś ją, co roku je, małe zielone, oblepione, brrr brrr pryskam na mszyce i jest spokój do... następnego razu
i znowu pryskam, jak przekwitnie to jest lepiej, ale też co jakiś czas muszę sprawdzać

- arinara
- 50p
- Kontakt:
Może trochę kiepskiej jakości ale coś widać - kadrowane z poprzedniego zdjęcia, mszyce siedzą u podstawy kielicha a potem opanowują cały kwiat, często również końcówki gałęzi z młodymi liśćmi

Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...

bab...
Tego nie kwestionowałam
po prostu na wiciokrzewie Lonicera periclymenum 'Serotina' mszyce w zasadzie nie występują, sporadycznie jakaś usiądzie, ale na pewno w takiej ilości jak na zdjęciu. Co nie zmienia faktu, że roboty to TY masz z inwazją a wiciokrzew piękny

Lonicera caprifolium 'Inga'

Taka jak pomiędzy periclymenum a caprifolium. Pachnie pięknie. Ale ja nie jestem pewna czy to 'Inga'. A i 'Serotina' ma ciemne liście, trochę węższe wg mnie niż ma Twój, ale to naprawdę nie ma znaczenia bo masz się czym chwalić 

- arinara
- 50p
- Kontakt:
Ma znaczenie, bo ja lubię wiedzieć co mam
nie lubię kota w worku, miał być 'pomorski' gdybym wiedziała że jego mszyce się nie imają to nabrałabym podejrzeń już w pierwszym roku, a tak jest śliczny, pachnący i cały się rusza od owadów

No moja droga ideałów nie ma
Jeszcze cóś 'Serotina" nie powinna mieć chyba zrośniętych liści pod kwiatostanem

Jeszcze cóś 'Serotina" nie powinna mieć chyba zrośniętych liści pod kwiatostanem
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też jestem zdania, że wiciokrzew Arinarii to nie Serotina. Serotina ma inny kształt liścia, inny kolor liści i pędów,
O rany pędzę zobaczyć czy na moich nie ma mszyc bo róże już pryskałam dwukrotnie i dalej jest plagiat 

- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mogę potwierdzić, że za w. pomorskim mszyce nie przepadają. Na moim "Graham Thomas" nigdy nie znalazłem ani jednej, na "Serotina" pojawiaja się tylko raz - zadziwiająco, jeszcze zanim pojawią się pąki kwiatowe - jeden oprysk i spokojnie do końca sezonu.
arinara
Pomorski "Serotina" - ostatnia para liści przed kwiatostanem nie jest zrośnięta w talerzyki, zdecydowanie ciemny kolor liścia, od spodu nawet lekko niebieskawy, pąki kwiatowe bardzo ciemno czerwone, w porównaniu z innymi wiciokrzewami to zauważyłem że ma bardzo krótkie miedzywęźla (bardzo gęsto rozmieszczone liscie przez co powoduje bardzo ładnie wyeksponowywane kwiatów nawet na młodym krzaczku)

Lonicera caprifolium nie mam osobiście, ale sądząc po zdjęciach można go bardzo łatwo odróżnić po tym, że kwiaty wyrastają na jednym pędzie jakby piętrowo - tworzą się chyba 2-3 talerzyki i z każdego wyrasta wachlarz kwiatów. Tutaj to dobrze widać

po owocostanach widać to chyba jeszcze lepiej

arinara
Pomorski "Serotina" - ostatnia para liści przed kwiatostanem nie jest zrośnięta w talerzyki, zdecydowanie ciemny kolor liścia, od spodu nawet lekko niebieskawy, pąki kwiatowe bardzo ciemno czerwone, w porównaniu z innymi wiciokrzewami to zauważyłem że ma bardzo krótkie miedzywęźla (bardzo gęsto rozmieszczone liscie przez co powoduje bardzo ładnie wyeksponowywane kwiatów nawet na młodym krzaczku)

Lonicera caprifolium nie mam osobiście, ale sądząc po zdjęciach można go bardzo łatwo odróżnić po tym, że kwiaty wyrastają na jednym pędzie jakby piętrowo - tworzą się chyba 2-3 talerzyki i z każdego wyrasta wachlarz kwiatów. Tutaj to dobrze widać

po owocostanach widać to chyba jeszcze lepiej
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Kupiłem sobie pierwszego wiciokrzewa, którego posadziłem na siatce.
Kupiony ze względu na piękny zapach
Wiciokrzew pomorski 'Serotina'
bab...
Kupiony ze względu na piękny zapach

Wiciokrzew pomorski 'Serotina'
bab...
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Dawid - "Serotina" - doskonały wybór na początek
, bardzo ładna sadzonka.
-----------------------------------------------------------------------------------
U mnie wiciokrzewy w pełni rozkwitu
Pomorski "Graham Thomas"

Pomorski "Serotina"

Japoński "Purpurea"

-----------------------------------------------------------------------------------
U mnie wiciokrzewy w pełni rozkwitu
Pomorski "Graham Thomas"

Pomorski "Serotina"

Japoński "Purpurea"

Zapraszam: spis treści ogród
- Abrimaal
- 200p
- Od: 16 maja 2008, o 20:11
- Kontakt:
Witajcie,
Mam pytanie nie cierpiące zwłoki (bo może zniknąć ze sklepu),
czy Lonicera japonica 'Aureoreticulata'
będzie wspinać się na drewnianą altanę? Jej ściany są dość gładkie, zabezpieczone impregnatem.
Mam pytanie nie cierpiące zwłoki (bo może zniknąć ze sklepu),
czy Lonicera japonica 'Aureoreticulata'
będzie wspinać się na drewnianą altanę? Jej ściany są dość gładkie, zabezpieczone impregnatem.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Mój 'Serotina' rozkwitł, i pachnie bajecznie.
Tylko chodzę koło niego, i upajam się zapachem.
Opryskałem go wczoraj preparatem na mszycę i inne szkodniki, choć jeszcze się nic nie pojawiło, ale czytając jaki on na mszyce wrażliwy, to lepiej opryskać
Tylko chodzę koło niego, i upajam się zapachem.
Opryskałem go wczoraj preparatem na mszycę i inne szkodniki, choć jeszcze się nic nie pojawiło, ale czytając jaki on na mszyce wrażliwy, to lepiej opryskać

dawidbanan uwierz mi, ze tego mszyce nie tykają, pozabijasz pszczoły i inne pożyteczne owady