Działka z widokiem i co dalej?

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka z widokiem i co dalej?

Post »

Aniu :wit czytam i uczę się od Was. Mam nadzieję, że może kiedyś będę miała ładny ogród ;:108
A to drzewko, to jakaś wisienka ozdobna, z czasów powiedzmy to przed.....forumowych. Martuś masz w kajeciku nazwę tego cosia :lol:
Aguś, eucomis u mnie siedzi w donicy ze dwa miesiące :uszy mam jeszcze dwa, ale dopiero mają małe zawiązki kwiatów :tan
Marta, dbam o wszystko najlepiej, jak mogę, ale ten mój niesforny psiak ;:224 powoli się uczy ;:108 Wypuszczony z bloku, jak z klatki zaczyna cieszyć się przestrzenią. Dotychczas tylko nad jeziorem miał taki luksus ;:113

Obrazek
Dorotko, glina duuuuużo lepsza, potwierdzam :uszy Ale wokół rośnie wiele roślin i są ogródki, więc jakoś dają radę ;:108 Tylko przebić ten margiel to szok ;:223
Znów kilka fotek z porannego spacerku

zakwitł Isago
Obrazek

Obrazek

szarotka alpejska
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Martuś ;:196 mają się dobrze
Obrazek
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sprawdziłem swoje zdjęcia z zeszłego roku i mój eukomis zakwitł około 15 czerwca , teraz ledwie wystawił łebek.....
Jesteś kolejną osoba u której kwitną powojniki , ja odpuściłem , miałem kilka , dbałem ,chuchałem i klapa....
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Klonik się Tobie udał, gdzie chcesz go posadzić ?
Musi być u Ciebie dużo ciepło niż u nas wszystko masz posunięte o jakieś dwa tygodnie.
Coś Poznań w tym roku zimny.. brrr
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

pamelka pisze:...Aguś, eucomis u mnie siedzi w donicy ze dwa miesiące :uszy mam jeszcze dwa, ale dopiero mają małe zawiązki kwiatów :tan...
Ja mój nawet z ziemi chciałam wyciągnąć żeby zobaczyć czy nie zaginął. Ale nie, jest i tkwi tam, gdzie był posadzony.
Powojnik masz piękny. Ja szukam takiego, który urośnie i zakwitnie w cieniu
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Jolu, zajrzałam do mojego wszystko wiedzącego zeszyciku :) Te owocki to na prunus Hessei. Ależ pięknie Ci ruszyły clematisy, no i już sama nie wiem, kupić, nie kupić tego Isago... Nęci, ale jakoś zabieliłam ostatnio :) Może nie popadać w przesadę...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marku, moje clematisy nad jeziorem rosną sobie samopas i nikt przy nich nie chodzi ;:108, moze tylko czasmi, jak przyjeżdżam ;:224 a kwitna, jak szalone i zimują bez problemu. Na nowym miejscu też się udało ;:108 Zobaczymy, jak dadzą sobie radę z zimą ;:224 Ale teraz jeszcze kilka czeka na kwitnięcie, bo są juz w pąkach, no odbił wiciokrzew Henry'ego, atkinidia i milin przetrwał ;:108
Kasiu witaj, klonik juz rośnie przed domem, to północna wystawa, osłonięta z jednej strony ogrodzeniem, z drugiej domem. Słoneczko tylko rankiem i pod wieczór tu dociera, więc myślę, że dobrze mu tu będzie :tan A obok kolejny klonik palmowy z towarzystwem ;:136
Chyba nie jest u nas tak ciepło, jak myślisz ;:224 Wiosenne przymrozki wykończyły mi davidię, tulipanowca i chyba magnolię Susan, zaś zima pienne cudne rh ;:223
Obrazek
Aga, urośnie, rośnie tylko trochę pogody, bo w tym roku wiosna niezbyt sprzyjająca ;:223
Aniu, tak więc jest to Śliwa wiśniowa Hessei - Prunus cerasifera Hessei, Odmiana o bardzo ciekawych ,niespotykanych cechach ubarwienia liści, liście o zmiennej barwie początkowo jasno rdzawo czerwone wąskie do czerwonych z kremowymi plamkami i lekko wygiętych postrzępionych. jest cudna i własnie dkla tych liści została zakupina, a jak już ma owoce, to mistrzostwo świata :uszy
Marta, nic nie kupować ;:14 zbieramy pieniążki na zagłębie różane i inne ciekawostki ;:108 proszę kompletować kajecik!
Kwiatuszki na dobrą nockę

Obrazek
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Dzięki za nazwę śliwy. Bardzo ciekawa odmiana.
Szkoda tych roślin straconych przez mrozy. Jak ogród będzie starszy, będzie miał inny mikroklimat, bardziej korzystny dla wrażliwych gatunków.
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

A moje eucomisy poszły do gruntu dopiero w piątek. Zapomniałem całkiem o tych cebulach. Zakwitną pewnie dopiero na jesieni.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Następny powojnik przecudnej urody ;:108
Klonki w towarzystwie również niczego sobie wygląda. Bardzo lubię takie barwne zestawienia.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Skorzystałam z zaproszenia , więc melduję się w Twoim wątku. Ciekawie się zapowiada, widać że energia Cię rozpiera, wiele już zrobiłaś i wygląda to wszystko bardzo ładnie. Zauroczyły mnie iglaki. Push jest na mojej liście chciejstw. Powojniki urocze. A ja już nie będe narzekała na swoją gliniastą cieszką glebę. Szacunek dla męża. Rany kilof na działce ;:223 ;:223
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romku, witaj w klubie :wit
Jak to po przeprowadzce, w moim garażu zmieściło się wszystko, również reklamówka z cebulkami z wczesnowiosennych zakupów ;:108 a potem "zaginęła gdzieś w akcji" :roll: Nie powiem, szukałam, szukałam, ale bez efektów ;:223 Az przyszło ocieplenie i pora na porządki garażowe i znalazły się :tan Jakieś półtora tygodnia temu ponad 300 cebul powędrowało do ziemi ;:224 Zobaczymy ile z tego wzejdzie.
Dorotko, ja też bardzo lubię zestawienia kolorystyczne. Co do tego powojnika, nie sądzisz, że ma kwiatki podobne do Multi Blue, szczególnie taki pełny środek?
A teraz jeszcze kilka iglaczków z Krzywaczki :uszy Pozdrawiam :wit

Picea pungens Maigold

Obrazek

Picea sitchensis Silberkugel

Obrazek

Picea abies Formanek

Obrazek

A to już nie z Krzywaczki

Picea abies 'Cranstonii'

Obrazek

i klonik

Obrazek
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Jolu, Formanka można poprowadzić trochę wyżej przy paliku.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dodad pisze:Następny powojnik przecudnej urody ;:108
Klonki w towarzystwie również niczego sobie wygląda. Bardzo lubię takie barwne zestawienia.
Dorotko, ja też lubię takie zestawienia ;:108 Ale u mnie najbardziej kolorowo jest na rabatce, w zasadzie skarpie zurawkowo hostowej, czyli powyżej kolorowych klonów ;:65
A powojnik ... nie sądzisz, ze ma kwiaty podobne do Multi Blue :roll: szczególnie ten pełny środeczek?

Monika :wit cieszę się, ze wpadłaś na chwilkę. Właśnie kilof to mało, wiesz ile może kosztować taki solidny łom? u nas 60 zł kolejne narzędzie ogrodnicze :;230 i proszę nie narzekać na piaski, czy glinę ;:108 zawsze mogło być gorzej :;230
M bardzo dumny z pochwał :uszy Dziękujemy ;:180

Romku, pamiętam :uszy Mam jeszcze Pinus parviflora Fukai, którego mi poleciłeś ;:180
Obrazek
I oczywiście otrzymałam od Ciebie szczegółową instrukcję prowadzenia ;:109 Jak tylko dokonamy wykopów :;230 pojawią się wyższe paliki.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

O, przepraszam, Fukaja :) to ja Ci poleciłam, nie dam sobie swoich zasług odebrać :;230
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz, znaczy Romek polecił Formanka :;230
Ale to już na pewno od Ciebie ;:196
Obrazek
Zablokowany