Głóg (Crataegus) wymagania,porady i inne dyskusje

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re:

Post »

KaRo pisze:Życzę sukcesu i proszę o informację za ok.2 tygodnie(też lubię wyzwania-właśnie ukorzeniam paulownię 3 rok z rzędu :D
Paulownia dobrze mnoży się z sadzonek korzeniowych.Należy odkopać korzeń,wyrwać go z ziemi,
pociąć na kawałki kilkucentymetrowe i posadzić w skrzynce w piasku.Dość szybko wyjdą na wierzch
młode rośliny.W podobny sposób można rozmnożyć milin,aralię.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Głóg

Post »

Głogi (gatunki) wysiewa się z nasion a odmiany szczepi na podkładkach.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
SLIMI
200p
200p
Od: 21 kwie 2010, o 11:11

Re: Głóg `Paul`s Scarlet`

Post »

Witam!
Mój głóg choruje. W tamtym roku myślałem że to przez suszę ale w tym jest to samo a co drugi dzień pada. W tamtym roku i w tym w ogóle nie zakwitł. Liście aktualnie te które jeszcze wiszą na drzewie są prawie całe brązowe. Głóg od 2 lat nie był przycinany i teraz jest już całkiem spory. Spotkaliście się już z czymś takim? Wydaje mi się że w ciągu 2 tygodni wszystkie liście opadną - tak było w tamtym roku - ale samo drzewo przeżyje. W tym roku pewnie nic się nie da zrobić ale co sugerujecie na przyszły rok?
Awatar użytkownika
RotKa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lip 2011, o 16:45

Post »

Jeszcze w tej chwili opryskać od grzyba.
Spore drzewka sadziłam w środku lata - niestety odchorowały to (może chore były już w czasie sadzenia...).
Już w lipcu można było zauważyć brązowe plamki na liściach, w drugiej połowie sierpnia gałązki były już praktycznie gołe.
W kolejnym roku podobnie. W międzyczasie dostawały opryski przeciw grzybom. W tym roku w końcu nie ma żadnych problemów.
A wiadomością o mszycach bardzo się zdziwiłam - bo mszyce mam wszędzie tylko nie na głogach.
Na moich szczepionych drzewkach 'Paul's Scarlet' była etykietka z zakazem cięcia.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

kalikkq pisze:
selli7 pisze:
aleksandra2323 pisze:Mój głóg nie kwitnie już 3 rok :? . Nawet nie wiem jaki ma kolor kwiatów, bo nie znam odmiany. Dlaczego paskudnik się obraził? Ostatnio mu groziłam sekatorem, ale nie zrobiło to na nim wrażenia, dalej nie kwitnie, ale rośnie jak szalony.
Głogi 'traktowane' sekatorem nie kwitną.
Witam - a z czego to niby wnioskujesz ??? Moje rosnące przed domem reguralnie traktuje sekatorem i piłą spalinową energetyka ( co doskonale widać na zdjęciu) i jakoś kwitną co roku !!! Pzdr :D Obrazek

Energetycy obcinają jak zresztą widać odcinki grubszych gałęzi na wierzchołkach drzewa.To nie ma wpływu na kwitnienie, gdyż niżej zostają starsze gałązki i te kwitną, bo głogi kwitną najlepiej na starszych gałęziach.Jednak to co robi energetyka nie jest bez wpływu na los drzew.Takie traktowanie doprowadza z czasem do ich powolnego zamierania i usychania konarów od wierzchołka.

Jeszcze raz powtarzam, obcięcie kilku gałęzi dla skorygowania pokroju nie pozbawia ich kwiatów, ale coroczne, regularne strzyżenie młodych przyrostów( np. by nadać formę kuli) już tak, dlatego (jak pisze RotKa) skreślone są nożyczki.Korygować można jednak od czasu do czasu niektóre 1-2 letnie gałęzie, (by powodować jak najmniejsze rany), a nie tak jak robi to energetyka obcinając na raz grube już konary.Głogi trudno 'zalewają' rany.Pzdr :)
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ma może ktoś zdjęcie starszego głogu wcale nie obcinanego? (albo tak tylko bardzo nieznacznie) - tylko nie jakieś katalogowe ale takie "z własnego podwórka".
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czy kwitnienie głogu o tej porze roku (połowa września) to jakaś poważna anomalia czy się tak czasami zdarza? Mój głóg na kilku gałązkach ma trochę kwiatów.
A na dodatek one jakieś takie trochę inne niż te wiosenne :-)
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Czy głóg jest naprawdę aż tak podatny na zarazę ogniową ?

Post »

Witam.
Podoba mi się głóg, jednak ze względu na możliwą zarazę ogniową, spycham go gdzieś na bok, dalej od ogrodu, a żałuję. Czy faktycznie jest on aż tak podatny jak to można wyczytać? Czy to po prostu jest panika połączona z histerią? Mam niedaleko siebie kompleks leśny zw. Puszczą Bukową i w niej głogów Ci dostatek,a wręcz zatrzęsienie i jakoś żyją.
Jako, że chcę rozbudować sad, staram się być ostrożny, żeby sobie nie zaszkodzić.
Z drugiej strony podobno ogniki, pigwowce czy irgi również są niezmiernie podatne na zaraze ogniową. Jednak ludzie je sadze, one sobie rosną (w Szczecinie jest ich multum), a pigwowców u mnie na działce od lat również nie brak i problemów nie ma.
Więc jak to właściwie jest z tymi roślinami i zarazą ogniową?
sev
200p
200p
Od: 6 maja 2009, o 12:07

Re: Czy głóg jest naprawdę aż tak podatny na zarazę ogniową?

Post »

Mam w ogrodzie 2 głogi - rosną zdrowo ja na razie, zresztą głogi rosną tu na każdym nieużytku czy miedzy a odmiany o pełnych kwiatach w co drugim ogródku.
Czy zaraza ogniowa rzeczywiście stanowi problem na Twoim terenie, bo ja szczerze powiedziawszy znam ją tylko z programów o sadownictwie.
Pitoleusz
200p
200p

Re: Czy głóg jest naprawdę aż tak podatny na zarazę ogniową ?

Post »

Odpukać, ale raczej nie ma u mnie zarazy, chyba, że jeszcze za mało umiem rozróżniać objawy jednej choroby od drugiej. W okolicy nic na ten temat nie słychać, ludzie nic nie mówią.
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

Nie przejmuj się tym aż tak bardzo. Wprawdzie zaraza ogniowa to wyjątkowe świństwo, ale od 50 lat w Polsce we wszystkich szkółkach i leśnych i tych z roślinami ozdobnymi istnieje obowiązek zwalczania tej choroby, nie jest jakaś częsta. Zresztą atakuje większość roślin z rodziny różowatych nie tylko głogi.
Po prostu kup głogi w sprawdzonej szkółce a jak masz wątpliwości zapytaj o paszport rośliny.
Pozdrawiam, Marta
Pitoleusz
200p
200p

Post »

No ba, ale ja chciałem zrobić żywopłot z głogu, a do tego celu użyć własnych sadzonek uzyskanych z nasion zevranych w lesie.
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

Jeśli masz takiego obawy to w każdym mieście wojewódzkim jest Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, zadzwoń do nich i zapytaj czy w Twojej okolicy pojawiła się ostatnio zaraza ogniowa.
Tak na marginesie, bardziej bym się przejmowała mączniakiem, paskudnie na głogach wygląda.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Wyszukiwarka forum nic nie znalazła, zatem zakładam wątek z pytaniem czy ktoś z Was ma to dzewko i co robicie z owoców?
Na mojej nowej działce rośnie całkiem pokaźne drzewko i się zastanawiam jakie zastosowanie owoców jest godne polecenia.
Słyszałem o sokach i winie że jest całkiem dobre.
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Re: Głóg

Post »

Najlepsze są z niego chyba wina i nalewki :) Owoce dobrze przed wykorzystaniem do produkcji napitków przemrozić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”