skorpion811-51 pisze:
a wiecie co to jest podobno się nazywa Gorejący Krzew
To dyptam jesionolistny Dictamnus albus 'Albiflorum' bardzo fajna roślina. Trzeba tylko uważać na jej "obsługę" w czasie upałów, może poparzyć.
Miałem kiedyś tę roślinę w swojej "doniczce" lecz ktoś mi ją skradł
Witam Michał no rozrzuciłam się trochę na iglaczki ale nazwy to chyba Ty lepiej znasz ode mnie wiesz kupowałam w dużej szkółce gdzie babka uprawia masę tych gatunków mówiła mi jakie ale nie zapisywałam i już nie pamiętam ale jak widzisz najpewniej są biała swierki i sosny odługich igłach jedna srebrna a druga zielona ,ale sosny podarowałam synowi na jego działke budowlaną a z reszty zrobiłam rabatę zrobię zdjęcie to pokaże , ale na razie brak pogody.Pokusiłam się przy sadzeniu i dałam pod korzeń szczepionkę mikoryzową zobaczymy co z tego wyniknie.Pozdrawiam
aleksanderk pisze:Na temat tych białych kwiatków możesz przeczytać w moim ogrodzie ,co napisała KaRo.Pozdrawiam
Witaj Aleksander czytałam co napisała KaRo i ma rację te kwiatki są jak perz nawet po kilku latach wylezą chociaż już o nich zapomnisz, ale mi one nie przeszkadzają nie rosną jak mają ochotę.Pozdrawiam.
skorpion811-51 pisze:
a wiecie co to jest podobno się nazywa Gorejący Krzew
To dyptam jesionolistny Dictamnus albus 'Albiflorum' bardzo fajna roślina. Trzeba tylko uważać na jej "obsługę" w czasie upałów, może poparzyć.
Miałem kiedyś tę roślinę w swojej "doniczce" lecz ktoś mi ją skradł
Witaj Krzysztof no widzisz tak znam rośliny, ale to może ludzie tak to nazywają dlatego że parzy jest jeszcze inny kolor ale dopiero dostałam szczepkę i nie zdążył zakwitnąć.Do ziemi trzeba było wysadzić to ogródka by Ci nie ukradł a jeszcze by się wysiało jak będziesz chciał to Ci kiedyś nasionek wyślę może mi się uda zebrać.Pozdrawiam.
ankha pisze:Oj Stasiu, piękne iryski masz, i orlik cudny, tych to nigdy za wiele, można patrzeć i patrzeć
Witaj Aniu nie mam za wiele irysków ale zamierzam miec ,a orliki są bardzo wdzięczne nawet nie trzeba się nimi za wiele zajmować same się rozchodowują .Może w przyszłym roku będę miała jeszcze inne gatunki orlików bo posadziłam podarowane szczepki.zobaczę.Pozdrawiam.
Stasiu dziękuję...
Przesyłka dotarała cała i zdrowa... muszę tylko wysadzić w odpowiednim miejscu aby na wiosnę było ślicznie szafirowo
czekam na zdjęcia rabaty iglastej... i portrety iglaczków...
pozdrawiam Michał...
Michał bardzo się cieszę że dotarła. Będą portrety ale to jeszcze malutkie drzewka a ja nie jestem aż taką projektantką ogrodu,Ale jakoś tam sobie poradzę za bardzo nie mogę się rozpychać bo mnie mój M pogoni że za dużo miejsca zajmuję ze swoimi badylami.
Stasiu...]
A to Twój M też ogród upiękrza...? to masz pomocnika w tym ogrodzie a raczej współautora ogrodowych pomysłów...
pozdrawiam i czeka na fot. badylków
Witaj Majka miło że zajrzałaś do mnie a człowiek się naogląda tych ogrodów to nie może się powstrzymać przed zakupami,byłoby najlepiej siedzieć w domu a nie biegać po szkółkach i portfelem trzepać.Pozdrawiam.