Historia pewnej donicy.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Historia pewnej donicy.

Post »

Baiano! U nas nieśmiało słońce wygląda zza chmur... Czego Wam wszystkim życzę ;:3

Moi Drodzy! :wit
Przechodziłam obok kwiaciarni. Przed sklepem były wystawione doniczki z pelargoniami, petuniami, aksamitkami. Były również żeniszki. śliczne niskie, zwarte krzaczki ? oczywiście już kwitnące.
Moje żeniszki ? wyhodowane z nasionek ? wyglądają :? ... inaczej. Może to inna roślina? Są wyższe. Marnie się rozgałęziały, więc obcięłam im wierzchołki. Wcześniej bardzo starannie sprawdziłam, czy czasem nie mają pączków. Co prawda nie wiem, jak wyglądają pączki niecierpków, ale raczej ich tam nie było. W mądrych książkach wyczytałam, że żeniszki kwitną od czerwca. Więc jeszcze jest czas.
Floksy, które tez wyhodowałam z nasion, są jakieś takie powyciągane, wiotkie, bardziej się płożą niż stoją. Ciekawe, co z nich będzie. :roll:
Najlepiej udały mi się niecierpki. Są takie, jak powinny być. Niskie, zwarte, rozgałęziają się i mają sporo pączków. :)
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

welkam a może twoje roślinki będą kwitły dopiero w następnym sezonie , niektóre tak mają.Ja wysiałam żagwin rośnie ładnie ale kwitnąć będzie dopiero za rok. Twój rozchodnik śliczniusi ,mój jakiś taki wątły ale to moja wina bo ma zacienione miejsce myślę o podwyższeniu żeby docierało do niego słońce.Dziewczyny u mnie pogoda w miarę więcej słońca niż deszczu ale za to wiatry takie że martwię się o moje roślinki czy wytrzymają
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29

Post »

Gratulacje pączków u lawendy,u mnie na ogrodzie kwitły w tamtym roku latem a u ciebie już teraz chcą zakwitnąć ;:63 ;:108 ;:180
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
welkam
1000p
1000p

Post »

Witajcie :D
Katarzynko - żeniszki, niecierpki, floksy to rośliny jednoroczne. Opcja, że zakwitną w następnym sezonie, zdecydowanie więc odpada. :( Żeniszki po obcięciu wierzchołków ruszyły jak szalone. Hmmm... Dlaczego nie obcięłam ich wcześniej? Będę mądrzejsza na przyszłość.

Daka - moja pierwsza w życiu lawenda. Jestem w pozytywnym szoku :tan

Muszę zrobić znów kilka zdjęć. Zaczęły kwitnąć surfinie. Bacopa kwitnie jak szalona.
Nagietki i nasturcja rosną w oczach.... Musze Wam to pokazać.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Welkam ups ale gafa to chyba dlatego że ja pokupowałam tylko rośliny wieloletnie Mam do ciebie pytanie na pierwszej stronie twojego wątku masz zdjęcia swoich roślinek skalniakowych powiedz mi ta taka jakby trąbki co to za sukulent i w jakim tępi się rozrasta bo też nad takim się zastanawiałam .W sklepie ogrodniczym były w dość dużej rozrośniętej grupie a ja do mojego skalniaka potrzebuję takie roślinki które nie rosną za szybko .Ach i jeszcze prośba pokaż swoje skalniaki już pewnie się trochę rozrosły :?: Skalnica już podstrzyżona :?: :D
welkam
1000p
1000p

Post »

Zrobiło się ciepło, słonecznie. Z ogromną radością muszę stwierdzić, że mój balkon żyje, zmienia się. Roślinki się rozwijają.
Dzisiaj mój sklaniak wyglądał tak
Obrazek
Rozchodnik chyba zawiązuje już pączki
Obrazek
Miła niespodzianka, bo myśłałam, że rozchodniki kwitną później - jesienią.
Katarzynko, czy o ten rojnik Ci chodzi?
Obrazek
To rojnik rurkowy "Oddity". Czytałam, że jest bardziej wymagający niż inne rojniki. Rośnie wolno. Rozmnaża się tworząc nowe rozetki.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
welkam
1000p
1000p

Post »

Na jednym z poprzednich zdjęc mogliście zobaczyc donicę, w której wysiałam nagietki, nasturcje i kukurydzę
Obrazek
Tak, tak ;:138 pojawiła się kukurydza. Dwie wykiełkowały na balkonie. Jedna wykiełkowała w domu w kubku po jogurcie.
Obrazek
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Tak,tak właśnie o niego mi chodziło jest świetny, muszę popatrzeć u znajomych może mi się uda gdzieś uszczypnąć maluszka .A jak skalnica? moja z ciemno różowej teraz ma blado różowe prawie białe kwiatki
welkam
1000p
1000p

Post »

:wit Skalnica... jeszcze nie przycięłam, ale zrobie to. Ma już sporo nowych pączków.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
welkam
1000p
1000p

Post »

Kilka dni było pięknych słonecznych i znów pada.... A ja zapraszam Was do kwiatowej części mojego balkonu.

ObrazekObrazek
Nachyłki już zawiązują pąki. Pąki róż też niebawem się otworzą. Hmm... w zeszłym roku ta róża byłą biała. Teraz wygląda na różową.
ObrazekObrazek
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszędzie szaro, a u Ciebie kolorowo :) Pięknie! Tylko odrobinę słoneczka i wszystko zacznie kwitnąć jeszcze bardziej intensywnie. Ja czekam na pierwsze kwiaty fuksji :)
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29

Post »

Na balkonie pełno masz kolorów i zieleni,brawo ;:180 ;:63 ;:63
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
welkam
1000p
1000p

Post »

Witajcie ;:7
Obrazek Obrazek Obrazek
Proszę bardzo. Troszkę kolorków dla Was. Jeszcze nie wszystkie moje niecierpki kwitną. Wysiałam mieszankę kolorów - i jak na razie stwierdzam, że rzeczywiście była to mieszanka, bo każda roślina ma inny kolor kwiatów. Bardzo chciałabym miec również białe kwiaty.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
welkam
1000p
1000p

Post »

Hej! Kilka dni temu widziałam w kwiaciarni pelargonie angielskie w kolorze.... powiedzmy cos między różem a fioletem. Wyglądały na nieco sfatygowane. Kwiaty przywiędnięte, liście pożółkłe. Pewnie dlatego kosztowały cale 3,50 PLN. Ale nie kupiłam... i cały czas wierciły mi dziurę w mózgu.
Skończyło się na tym, że przy okazji zakupów w dużym sklepie kupiłam taką pelargonię ( za 2,49 PLN ).
Obrazek Obrazek
To był najlepiej wyglądający egzemplarz, a i tak była w fatalnym stanie. Zdjęcia zrobiłam już po obcięciu wyschniętych liści i pąków i po podlaniu, bo przecież ziemię miała okrutnie przesuszoną. Ciekawe , jaki będzie miała kolor. Obok niej na półce stała kwitnąca, właśnie w takim kolorze między różem a fioletem.
W tym samym dużym sklepie kupiłam też takiego cudaczka: rozchodnik lubczykowy:
Obrazek
On i inne skalniaki stały na zewnątrz sklepu. Padał deszcz , więc wszystkie rośliny stały w wodzie. Ziemia w doniczkach była przesiąknięta wodą jak gąbka. No niech mi ktoś powie, jak te rośliny mają by zdrowe :?
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit