Nie jestem pewien w 100% ale prawdopodobnie jest to mozaika wywołana przez jakiegoś wirusa. Myślę, że jakbyś przesłała to zdjęcie do katedry fitopatologii jakiegokolwiek uniwersytetu przyrodniczego to byliby Ci bardzo wdzięczni. Chorób wirusowych nie da się zwalczać domowymi sposobami ale przy dobrej pielęgnacji roślina może rosnąć dalej.
Witam!
Mam ten sam dylemat co kolezanka z poprzedniego postu. Mam nasionka eukomisu ananasowego i zastanawiam sie kiedy je wysiac? Teraz na jesien? Na wiosne? Jakie warunki?
Paprykarz
Ja zebrałam nasiona eukomisa i od razu je zasiałam .Wzeszły bardzo ładnie.Wsiałam w zwykłą ziemię do kwiatów.
Trzymam je cały czas w doniczce i co roku wynoszę na dwór na lato,a na zimę zasuszam,ale jeszcze mi nie zakwitły.Prawdopodobnie z nasion kwitną dopiero po kilku latach.Moje maja juz 3 lata.
pozdrawiam Marzena
Posadziłem w styczniu nasionka eukomisu (własnoręcznie zbierane) i prawie wszystkie mi wykiełkowały.
Tylko mam problem co dalej. Mają po jednym ździebełku i nie chcą mi dalej rosnąć. Może zrobiłem źle że je przepikowałem do większych doniczek?
Ludzie wstydzą się dziś, że ciągle jeszcze wstydzą się tego, czego wstydzili się dawniej.