Zielonym do góry czyli domowe szaleństwo Edzi :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zielonym do góry czyli domowe szaleństwo Edzi :)

Post »

Edziu jak to pierwszy, czyli było ich więcej ? To tak jest jak się nie zna rośliny i jej upodobań ,nam się wydaje ze wszystko robimy dobrze a one umierają.Ta moja czwórka o której już wspominałam w tych moich ciemnościach nie dawała żadnych oznak, ani nie padały, ani nierosły .Teraz coś się dzieje widzę nowe listki i korzonki więc może i kwiatków się doczekam. Ta twoja piękność na pewno długo będzie cię cieszyć.Napisz czasami co u niego jakiś nowy listek będziemy cieszyć się razem .Edziu jeszcze zapytam o róże czy to jakaś specjalna odmiana ? i co im oferujesz (słońce ,odżywki) że w zamian tak pięknie rosną.
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pytaj Kasiu ile tylko chcesz, najważniejsze żebym ja znała odpowiedzi :)
Tak, miałam wcześniej dwa storczyki i byłam przekonana, że kochają słońce. Ja mam okna południowy-zachód, słońce od 11 do wieczora. Myślałam, że im się to spodoba a tu guzik. Uschły.
Sabotek ma nowego liścia i jutro wstawię zdjęcie. Jak wspomniałam stoi w cieniu, podlewam raz na tydzień a raczej "przelewam" i widać mu dobrze :)
A co do roż. Nie mam pojęcia co to za odmiany. Jest biała i ta jest najdrobniejsza, jest różowa, dwie herbaciane, które po ponownym kwitnieniu okazały się żółte i te 4 były naprawdę malutkie. Dostałam je na dzień kobiet i miały wysokość nie przekraczającą 10 cm (razem z doniczusią). Wszystkie przesadziłam do większych doniczek, bo te maluchy były w doniczkach o średnicy 4 cm. I jedna jest większa ( i niestety miała być łososiem a jest żółta :cry: ), taka co normalnie sprzedają w doniczkach jako miniaturowe a teraz jest krzak, że zastanawiam się nad wyniesieniem na balkon. Stoją na tym moim południowym oknie. Już sprawdzone,że lubią słońce. Podczas przygody z moimi różami dowiedziałam się, metodą prób i błędow, że lubią wodę ale jak jest upał. Podlewam codziennie jak praży. Przekwitnięte kwiaty ucinam z całą łodygą zostawiając od dołu kilka oczek, od odrostu. Teraz co jest tak zimno ograniczyłam podlewanie, bo jedna z nich nie poradziła sobie z mokrym podłożem i zimnem naraz.Myślę, że to były początki jakiegoś grzybka, bo liście na końcach zaczęły schnąć. Ale już jest wszystko w porządku. Najlepszy środek do róż na różne choroby grzybowe to Biochikol firmy Substral. Jest naturalny i nie szkodzi kotom, w razie czego, chociaż kotki roż nie tykaja. Tym wynalazkiem pryskałam też inne kwiaty i zawsze pomaga jak coś się dzieje. No i czasami odżywka do kwitnących ale mniejsze dawki niż zaleca producent raz na 2-3 tygodnie. Jedno jest pewne, nie wolno przesuszyć im podłoża.
Ot i cała tajemnica. W sumie sama doszłam do tego co tym różom trzeba. Tymi moimi naukami dwie wywaliłam, niestety ale za to następczynie rosną jak na drożdżach :) Zastanawiam się tylko co będzie w lato jak słońce będzie mocniejsze.Ale w zeszłym roku na balkonie od tej samej strony miałam róże i pięknie kwitła w pełnym słońcu.
Ale się rozpisałam... :?
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 12:35

Post »

;:7 Pięknie tu u Ciebie ;:108

Fakt faktem cissusy rombolistne zawsze najlepiej rosną po podwędzeniu od teściowej :;230 Coś wiem na ten temat ;:108

Pozdrawiam.
Pozdrawiam ciepło:)
Moje wątki ---> Kasia86
Hoje i inne domowe na sprzedaż
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p

Post »

Bardzo dziękuję Kasiu :) Widzę, że zawitała do mnie pokrewna dusza :wink:
Coś w tym musi być, bo mój cissus nadal rośnie jak szalony. Ba! Nawet jest większy już niż u teściowej :)
Zapraszam częściej. ;:65

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 12:35

Post »

Jasne, że częściej, bo pięknie tu u Ciebie ;:108
Różyczki w ogóle magiczne - ja mam jedną i od roku staram się ją przy życiu utrzymać - z różnym skutkiem, lecz wciąż walczymy :tan
Tfu Tfu tak na wszelki wypadek aby nie zapeszyć :wink:

Pozdrawiam
Pozdrawiam ciepło:)
Moje wątki ---> Kasia86
Hoje i inne domowe na sprzedaż
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p

Post »

Dziękujemy, ja i moje kwiatuszki :) A róże lubią jak się koło nich lata- odwdzięczają się .
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Edziu a co słychać u twojego storczyka (sabotek)jak się trzyma a różyczki nie brakuje im słoneczka? ;:3
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p

Post »

Witam serdecznie :)Baaardzo długo mnie nie było. Dla mnie za długo. Kasieńko, już jestem ale tylko dzisiaj. Nie mam za bardzo czasu nad czym bardzo ubolewam. Ale wstawiam kilka fotek.
Fiołek dla Kini :) Kwitnie do dzisiaj.

Obrazek

I kilka nowych maluchów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I różyczka, która kwitnie nieprzerwanie. Pozostałe szykują się do kwitnienia. :)

Obrazek

Kasiu a sabotek ma się świetnie. Urosła mu odnoga i czekam co będzie dalej ale widzę, że mu dobrze. Nie mogę doczekać się, kiedy zakwitnie.
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Edziu ładne mi kilka maluszków toż to cała kolekcja :D ja razem z tobą nie mogę się doczekać kwitnienia twojego sabotka.Ja dostałam dwa(już po kwitnieniu) ale coś jest nie tak, tyle się naczytałam jak z nimi postępować a jednemu zżółkł liść i nic się nie dzieje. To co czekam, jak będziesz miała chwilę to się odezwij i pochwal kwiatuszkami :wit
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p

Post »

Kasieńko a napisz jak z nimi postępujesz?
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29

Post »

Witaj Edyto :wit
Fiołki cuda,szczególnie podobają mi się białe,różyczka śliczna. ;:138 ;:108
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07

Post »

Przepiękna kolecja. Fiołkowe maleństwa cudne ;:138 ;:3
Awatar użytkownika
pati000
500p
500p
Od: 28 maja 2009, o 16:50
Kontakt:

Post »

Dużo kwitnących ;) A u mnie prawie same zielone :heja Różyczki mini-mini świetne :D
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Edziu wszystko tak jak powinno być w jasnym miejscu stoi ,kąpiele co dwa tygodnie,spora wilgotność.Wiesz już wiem co mu dolega ,wczoraj zdecydowałam że zobaczę co tam w środku się dzieje i że go od razu przesadzę.Okazało się że ma robale nie wiem co to ale może udało mi się z tym rozprawić .Poodcinałam zgniłe korzonki ,zasypałam cynamonem ,dostały nowe podłoże a teraz będę czekała jak się akcja rozwinie.Jedyna pociecha w tym wszystkim że jeden ma odnóżkę :tan a drugi nowe korzonki a czytałam że te storczyki niełatwo się ukorzeniają
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p

Post »

Bardzo wszystkim dziękuję.Te maluchy były ratowane. Kupiłam je na giełdzie za grosze ale były w opłakanym stanie. Pognite liście, poplamione od wody- koszmar. Przesadziłam, podciełam i dochodzą do siebie.
Kasiu, to teraz mam nadzieję, że mu się polepszy. Mój co prawda stoi bardziej w cieniu, czasami tylko słońce zagląda ale jakoś się dzielnie trzyma.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”