Podyskutujmy o liliach
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Podyskutujmy o liliach
Moja Lilia "Tom Pouce":

Sadziłem lilie na początku października, kiedy powinny się zacząć się pojawiać ?? Na piwonie też czekam i coś ich jeszcze nie widać
A może za wcześnie dla nich, w sumie minął dopiero niecały miesiąc od pojawienia się tulipanów i narcyzów, a ja niepotrzebnie panikuję 

Pozdrawiam Marcin
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeszcze czas.
Zachowaj spokój.

Zachowaj spokój.

-
- 1000p
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
Spokój i zimną krew jeśli chodzi o lilie, za wcześnie, nawet tych białych, które pierwsze kwitną, jeszcze nie widać. Ale piwonie u mnie już kiełkują ... Tylko bez paniki
w Szczecinie ostatnie dni były jak lato, ja śmigałam w krótkim rękawie do wieczora, 23 - 25 stopni, wszystko na działce ruszyło jak na dopingu
Te fotki mirzana są niesamowite... chyba widzę u siebie pierwsze objawy liliomanii... wypieki na policzkach, drżenie rąk, gdy otwieram strony o liliach...
U mnie na działce jest dużo cienia, stawiam głównie na rośliny, których liście zdobią, nieliczne słoneczne miejsca chcę oddać ziołom i liliom. Bardzo lubię liliowce, mam parę okazów i planuję powiększanie kolekcjii, tylko czy lilie i liliowce będą razem dobrze rosły?

Te fotki mirzana są niesamowite... chyba widzę u siebie pierwsze objawy liliomanii... wypieki na policzkach, drżenie rąk, gdy otwieram strony o liliach...

U mnie na działce jest dużo cienia, stawiam głównie na rośliny, których liście zdobią, nieliczne słoneczne miejsca chcę oddać ziołom i liliom. Bardzo lubię liliowce, mam parę okazów i planuję powiększanie kolekcjii, tylko czy lilie i liliowce będą razem dobrze rosły?
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Esteci i łakomczuchy
-
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
Podejrzewam,że może to być Rosalind's Joke,bardzo stara lilia,sprowadzona przez
Pana Bodalskiego.[/quote]
Przekopałam net i niestety nic nie znalazłam na temat tej lilii. Odmiana jest na pewno stara gdyż gości w mojej rodzinie od co najmniej 40 lat.Mam jeszcze jedną taką staruszkę oddziedziczoną tak jak poprzednia po mamie i nie znam jej nazwy .

Kaśka
Pana Bodalskiego.[/quote]
Przekopałam net i niestety nic nie znalazłam na temat tej lilii. Odmiana jest na pewno stara gdyż gości w mojej rodzinie od co najmniej 40 lat.Mam jeszcze jedną taką staruszkę oddziedziczoną tak jak poprzednia po mamie i nie znam jej nazwy .

Florence? Też staruszka.
- mag
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasinko, przepiękna ta staruszka
Taka bezpretensjonalna, dystyngowana... cudo 

-
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
Kochani melduję posłusznie ze Poskrzypka - to takie pomarańczowe co zżera lilie , już żeruje. Dopadłam ją dzisiaj ucztującą na koronie cesarskiej - nie miałam litości.
Tak, tak Mag - zawsze twierdziłam ze nie ma to jak dystyngowane staruszki
Kaśka

Tak, tak Mag - zawsze twierdziłam ze nie ma to jak dystyngowane staruszki

-
- 50p
- Od: 19 mar 2010, o 20:53
Dzień dobry wszystkim miłośnikom lili,mam mały problem kupiłam te cudne kwiaty przyszły już skiełkowane [azjatyckie] czy z nim do gruntu-ale chciałam w donicach bo w moim ogrodzie zachodzą spore zmiany i na jesieni pewnie poszły by gdzie indziej tzn z tą donicą do gruntu no i jak duża powinna być donica żeby miały przestrzeń.Lilie z poprzedniego roku już się pokazały więc chyba nie mogę ich teraz ruszać a chyba będę musiała jak to zrobić aby najmniej ucierpiały 

- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
andziora - widziałem w którymś wątku jak ktoś sadził dwie cebule do donicy 12l -wydaje mi się że taka wystarczy.
Ja posadziłam kiełkujące wprost do gruntu.Już trzy razy wkopywałam je głębiej ,bo wyłażą z ziemi 

-
- 50p
ok zstosuje się do
rady ,a te co rosną jak przesadzić bez szkody dla nich mają po3cm

- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Jeżeli są 3 cm. nad ziemią to faktycznie pęd ma z 10 cm. Takiej lilii "bez szkody" nie przesadzisz. Chyba, że jakoś megaostrożnie, razem z bryłą ziemi żeby nie ruszyć korzeni.
-
- 50p
dzięki postaram się 

-
- 1000p
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
Czy ktoś sadzi lilie przy różach? Jeśli tak, mam 2 pytania - jak na siebie oddziałują, czy dobrze razem rosną, no i czy to nie wygląda kiczowato, dwie piękności obok siebie, czy nie ma wrażenia przeładowania. Mam róże posadzone "w trójkąt" i dopóki się nie rozrosną, dałabym lilie w środek, w wyobraźni to fajnie wygląda, ale w realu może być kicz pierwsza klasa

Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy