Podyskutujmy o liliach

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Podyskutujmy o liliach

Post »

Moja Lilia "Tom Pouce":
Obrazek
Awatar użytkownika
Plumbum
50p
50p
Od: 7 kwie 2008, o 21:53

Post »

Sadziłem lilie na początku października, kiedy powinny się zacząć się pojawiać ?? Na piwonie też czekam i coś ich jeszcze nie widać :roll: A może za wcześnie dla nich, w sumie minął dopiero niecały miesiąc od pojawienia się tulipanów i narcyzów, a ja niepotrzebnie panikuję :)
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeszcze czas.
Zachowaj spokój.
:)
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

Spokój i zimną krew jeśli chodzi o lilie, za wcześnie, nawet tych białych, które pierwsze kwitną, jeszcze nie widać. Ale piwonie u mnie już kiełkują ... Tylko bez paniki :D w Szczecinie ostatnie dni były jak lato, ja śmigałam w krótkim rękawie do wieczora, 23 - 25 stopni, wszystko na działce ruszyło jak na dopingu :D :D :D
Te fotki mirzana są niesamowite... chyba widzę u siebie pierwsze objawy liliomanii... wypieki na policzkach, drżenie rąk, gdy otwieram strony o liliach... :D
U mnie na działce jest dużo cienia, stawiam głównie na rośliny, których liście zdobią, nieliczne słoneczne miejsca chcę oddać ziołom i liliom. Bardzo lubię liliowce, mam parę okazów i planuję powiększanie kolekcjii, tylko czy lilie i liliowce będą razem dobrze rosły?
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Podejrzewam,że może to być Rosalind's Joke,bardzo stara lilia,sprowadzona przez
Pana Bodalskiego.[/quote]
Przekopałam net i niestety nic nie znalazłam na temat tej lilii. Odmiana jest na pewno stara gdyż gości w mojej rodzinie od co najmniej 40 lat.Mam jeszcze jedną taką staruszkę oddziedziczoną tak jak poprzednia po mamie i nie znam jej nazwy .

Obrazek

Obrazek

;:196 Kaśka
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Florence? Też staruszka.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasinko, przepiękna ta staruszka :!: Taka bezpretensjonalna, dystyngowana... cudo :!:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Kochani melduję posłusznie ze Poskrzypka - to takie pomarańczowe co zżera lilie , już żeruje. Dopadłam ją dzisiaj ucztującą na koronie cesarskiej - nie miałam litości. ;:224
Tak, tak Mag - zawsze twierdziłam ze nie ma to jak dystyngowane staruszki :;230
;:196 Kaśka
andziora
50p
50p
Od: 19 mar 2010, o 20:53

Post »

Dzień dobry wszystkim miłośnikom lili,mam mały problem kupiłam te cudne kwiaty przyszły już skiełkowane [azjatyckie] czy z nim do gruntu-ale chciałam w donicach bo w moim ogrodzie zachodzą spore zmiany i na jesieni pewnie poszły by gdzie indziej tzn z tą donicą do gruntu no i jak duża powinna być donica żeby miały przestrzeń.Lilie z poprzedniego roku już się pokazały więc chyba nie mogę ich teraz ruszać a chyba będę musiała jak to zrobić aby najmniej ucierpiały ;:180
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

andziora - widziałem w którymś wątku jak ktoś sadził dwie cebule do donicy 12l -wydaje mi się że taka wystarczy.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Ja posadziłam kiełkujące wprost do gruntu.Już trzy razy wkopywałam je głębiej ,bo wyłażą z ziemi :twisted:
andziora
50p
50p

Post »

ok zstosuje się do ;:180 rady ,a te co rosną jak przesadzić bez szkody dla nich mają po3cm
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Jeżeli są 3 cm. nad ziemią to faktycznie pęd ma z 10 cm. Takiej lilii "bez szkody" nie przesadzisz. Chyba, że jakoś megaostrożnie, razem z bryłą ziemi żeby nie ruszyć korzeni.
andziora
50p
50p

Post »

dzięki postaram się ;:180
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

Czy ktoś sadzi lilie przy różach? Jeśli tak, mam 2 pytania - jak na siebie oddziałują, czy dobrze razem rosną, no i czy to nie wygląda kiczowato, dwie piękności obok siebie, czy nie ma wrażenia przeładowania. Mam róże posadzone "w trójkąt" i dopóki się nie rozrosną, dałabym lilie w środek, w wyobraźni to fajnie wygląda, ale w realu może być kicz pierwsza klasa :wink: :wink: :wink:
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”