Tak daleko stąd....

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Tak daleko stąd....

Post »

Asiu dołączam do zachwytów :). Piękny ogródek i super pomysły. Już w innym wątku widziałam Twoje doniczki na drucie - bardzo mi się spodobały i pewnie przeniose je do swojego ogrodeczka :).

Pozdrawiam
Carterka
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam "sąsiadkę" :wit
Asiu jestem pod wrażeniem :shock: Pięknie urządziłaś ogródeczek ;:63 Masz wiele cudnych roślinek,które po raz pierwszy widzę :roll:
Czytałam,że usunęłaś szopę :roll: A ja ją kupiłam do ogrodu :;230 Wiem,że są paskudne ale innego pomysłu na przechowywanie narzędzi,ziemi,itp nie mam :roll:Ale planuję ją jakoś ozdobić,tzn ukryć za roślinkami ;:108
Pomysł z donicami jest świetny ;:63
No i czekam na fotki ukończonego stoliczka,na pewno będzie piękny ;:108

Pozdrawiam Ania ;:3
Awatar użytkownika
meg58
100p
100p
Od: 7 mar 2010, o 19:28

Post »

Asiu jestem pełna podziwu
zmianom jakie nastapiły w twoim ogródku. Bardzo spodobał mi sie Twój pomysł z doniczkami . Pierwszy raz coś takiego widzę
wielkie ukłony dla dzielnej dziweczyny ;:180 ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrwaiam Małgosia

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Witam moich nowych gości. Ewelino, marzenoF, carterka, meg58 cieszę się że wam się podoba. Mam jeszcze pare pomysłów do realizacji, tak że mam nadzieję że nikt nudzić się tu nie będzie :uszy

Dziękuję za te pochwały, ale te donice to naprawdę zgapiony pomysł. Trochę mi głupio teraz i aż się rumienię :oops: Ja tam tylko koduję wszystko co widzę, zbieram do kupy i wykorzystuję jak się da!

Alino Ja te donice mam założone na pręt metalowy, pozostałość po wymianie płotu. Zalałam go betonem w część pustaka to znaczy pustak wypełniłam jeszcze kamieniami i potem to wszystko zalałam. Najważniejsze żeby podstawa była ciężka bo wtedy całość jest stabilna. U mnie pustaki są wkopane w ziemię, ale jakby się miało jakąś dużą ozdobną donicę to jej można użyć i w niej zabetonować ten pręt. Wtedy może to być przenośne... Np na balkon.

Gieniu ja też musiałam wymienić wodę ze 2 razy, ale rybki przeżyły. Obawiam się jednak że zima je zabiła. Nie widać nic. Nie chcę na razie interweniować, bo może jednak jeszcze śpią, ale powoli tracę nadzieję.... Cóż trzeba będzie odwiedzić zoologiczny zaniedługo i w nowe się zaopatrzyć! :wink:

Nelu czekam na stolik! Sokiem z pokrzyw nazwałam właśnie gnojówke ;:138 i zrobiłam ją w zeszłym roku. Przechowuję w tych butelkach bo łatwiej smród opanować 8-)
Co nornic, to nie wiem czy je mam, nie mam nawet pojęcia jak się dowiedzieć czy je mam :? Kret to oczywiste, ale taka nornica...
Moje korony na zdjęciu są w donicy ze względu na moje nieudane próby w zeszłym roku. Miałam dwie w gruncie i nie wyszło nic. A że cebule nie należą do tanich to tym razem chciałam mieć na nie oko.. A tu niespodzianka, właśnie namierzyłam zeszłoroczne! ;:138 rosną i chyba mają się dobrze :heja Przez to że w gruncie miały, chłodniej wzeszły później, to mam nadzieję, że uda mi się je pokazać teściowej jak w odwiedziny za miesiąc wpadnie, bo tyle naoopowiadałam jakie ładne. A te w donicy to będą kwitły do 2 tygoni... To mam problem z głowy!

Aniu 1 witam na tej samej wyspie :tan Twój ogródek też kipi życiem! Piękny!
Buszowałam po nim w sobotę w nocy a w niedzielę na spacerze w phoenix parku widziałam parę z takimi samymi piesiami jak twoje! Niezły zbieg okoliczności, nie?
Aniu szopke taką jak twoja to ja też mam w planach. To co ja nazwałam "szopą" we wcześniejszym poście to była chyba pracownia porzedniego właściciela. Z tym że dach się zapadł a ściany niebezpiecznie się chwiały, trzeba było zburzyć.
Szkoda mi twojego bananka, bo sądzę raczej, że też zamarzł tak jak moje.

Ale mi elaborat wyszedł :oops:
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Asiulo,czyli pachnidła pokrzywowego miałaś w nadmiarze...i powlewałaś do pojemników i zostawiłaś na dworze..A jaka jest u Ciebie najniższa temperatura zimą?Robisz tak co roku?Podlanie zeszłoroczną miksturą ,daje widoczne efekty?Dlatego pytam,bo wydawało mi się ,(chyba gdzieś czytałam)że po dłuższym czasie gnojówka już nie ma takich właściwości zdrowotnych i nawozowych ;:24
W tamtym roku zostało mi trochę tego eliksiru,i za bardzo nie wiedziałam co z tym zrobić...nie chciałam lać na rośliny,mogłyby się przypalić...aż w końcu wylałam na kompostownik...Do gnojówki ,aby nie drażnił zmysłów dodaję czosnku,wrotyczu ,ponoć skuteczna jest mączka skalna ,ale jeszcze nie trafiłam u nas na nią :)
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

Nelu nie wiedziałam że ta mikstura ma termin przydatności :shock: W tym roku temperatura spadła do -8 co było rekordem półwiecza. Ale niestety, nie mogę porównac efektów świeżej i przestanej gnojówki bo robiłam ją pierszy raz :oops: może pokuszę się o ten eksperyment. Zostawę tą zabutelkowaną a jak sią tylko pokrzywy pokażą to zrobię świeżą. Dzięki za tą poradę ;:196 , tak bym podlewała a nawet nie wiedziała że wielkiego pożytku z tego nie ma.

Czosnek też wypróbuje bo sąsiedzi baardzo blisko osadzeni ;:162 i jeszcze coś zaczną gadać. Poszukam mączki u siebie, jakby co to dam znać. Tylko wpierw muszę wykombinować jak to się tu może nazywać :roll:
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Eksperymentuj Asiu i napisz jak te soki z pokrzyw się sprawują. Ja się jakoś nie mogę zebrać do robienia tych gnojówek roślinnych a tyle dobrego o nich słyszałam. Znowu sobie obiecuję że w tym roku zrobię...
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Witaj Asiu. :D
Świetna robota z tym stołem...a róża wiatrów to piękny motyw...gratuluję pomysłu i pracowitości. ;:138
Niesamowite masz te koron cesarskie.....nie pomyślałam żeby je sadzić do doniczek....a gdzie je przechowywałaś Asiu?
A co do szyszek to może u Was prędzej znajdziesz modrzewiowe.
Słonko zasyłam ;:196 ;:3 i pozdrowienia z mojej zegrodki. :D
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Asiu, dobre oko do wynajdywania fajnych rzeczy też trzeba mieć ;).
Więc nie czerwień się, tylko chwal nowymi pomysłami :).
Pozdrówka wiosenne :)
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Asiu fajnie to wszystko urządziłaś ,ale tej pracy to Ci nie zazdroszczę :roll:
Ciekawa jestem ,gdzie kupujesz te wszystkie rosliny?Ja będąc w Irlandii nie mogłam znależc sklepu z roslinami no moze oprócz żurawek i jakis tam skalniaków.Przy Lidlu widziałam bratki i stwierdziłam ,ze w Irlandii rosliny nie są tak popularne ,jak u nas.
Moze w stolicy jest inaczej?
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Asiu, pomysłowa i pracowita dziewczyna z Ciebie ;:108 Stolik zapowiada się rewelacyjnie.
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Super ogród, a pomysły rewelacyjne. Już nie mówię, ze chyba podpatrzone u siebie wykorzystam, ale na czekoladowego kosmosa to chyba zachorowałam. I doniczki i oczko genialne. A stół? Co z nim? No niesamowite masz pomysły.
Pozdrawiam serdecznie. I zazdroszczę wiosny. U nas dziś szaro i mokro. Kasia
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Asiu zimy u Ciebie w Irlandii to prawdziwe tropiki w porównaniu z naszymi... :wink: :D Wiesz ...oprócz stolika muszę wymozaikować jeszcze futrynę drzwiową ,tak sobie wymyśliłam...Ale to tak a propos :wink:
Gnojówke mieszam co roku,dodaję do niej jeszcze popularne chyba wszędzie ...mlecze(bez nasion),wrotyczu też i czosnek i inne zielska co mi wpadną w ręce... :D Mniej wtedy cuchnie... :uszy
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

Witam kochani.

Dziękuję za wszystkie pochwały dla stołu, niestety nie zdążyłam go skończyć w weekend. Pokażę jak skończę :D

Elu korony do donic powsadzałam, żeby mieć nad nimi większą kontrole, to znaczy w zeszłym roku mi się pogubiły w gruncie i sama nie wiem czy zapomniałam gdzie posadziłam czy zgniły. Trzymałam je w końcu ogrodu, tam jest dość ciepło bo słońce jak jest to cały dzień się tam opiera. Przez to głównie mam je o miesiąc wcześniej! Chciałam mojej teściowej pokazać, bo tyle o nich opowiadałam a tu wygląda że przekwitną do jej przyjazdu :( bo to za miesiąc.
Ale odkryłam że posadziłam jedną cebulę tuż przy domu gdzie jest zimno i ciemno. To teraz mam takie korony: w 3 stadiach rozwoju,
Obrazek Obrazek Obrazek
może na które się ta moja teściówka załapie ;:138

Carterko ja oko mam i to do głupot. A potem to pomysły na prawo i lewo lecą, tylko kto za to wszytko ma płacić! Teraz mam system "jedna rzecz w tym samym czasie" nawet skutkuje :D

Anulko dziękuję za pochwały. A pracy to było naprawdę dużo. Nawet nie chcę wracać myślami do zeszłego roku! To już za mną! Z roślinkami nie mam większego problemu. Tu w Dublinie i okolicach jest dość sporo dobrych sklepów ogrodniczych. Problem mam jednak z cenami za rośliny. Kiedy wszsytko buduje się od podstaw to trzeba trochę roślin posadzić dla osiągnięcia jako takiego efektu. Dużo mam z nasion i sprowadzonych z Polski.

Kasiu nie martw się wypogodzi się. Za miesiąc bedziecie mieli piękne lato a u nas bedzie przez następne 6 miesięcy szaro, zimno i mokro. Jak co roku. A w czekoladowy kosmos zainwestuj. Trzeba go chronić przed zimnem, i ja nie wiem jeszcze czy mój przeżył ale warto go mieć. Niestety ten kosmos ma niepłodne nasiona i jeszcze nie opracowałam skutecznej metody rozmnażania ale pracuję nad tym.

Nela toż ty się rozpędzasz :heja dawaj mozaikę i na drzwi! Ja jak się na park Guirrell w Barcelonie napatrzyłam to nie mogę się powstrzymać od mozaiki. Następne będą donice i to te na pręcie. Może uda sie jakie fajne wzory wymocić.
Dzięki za gnojówkowe porady, ja to dopiero raczkuje, ale będzie lepiej!

Dobra teraz muszę się trochę wytłumaczyć z zaniedbania mojego własnego wątku. Pracowałam cały tydzień nad meblami ogrodowymi. Dopiero w weekend udało mi się skończyć malować huśtawkę, moją nową zdobycz do ogrodu ;:138 i fotel, który kupiłam sobie jako nagrodę za dobrze wykonaną pracę w ogródku.
przed i po
ObrazekObrazek
bujak był trochę czasochłonny
Od sąsiadki pożyczona maszyna uszyła już dwa siedziska, jeszcze tylko poszewki na poduszki i ujawnie mój nowy zestaw ogrodowy ;:3

Stół niestey musiał czekać trochę na wykończenie. Na razie skończony w 1/4 ale teraz już pójdzie szybko.

Jeszcze tylko parę nowinek wiosennych
Budzi mi się klonik japońskiObrazek
Szafirki białe zakwitną na święta Obrazek
Piwonia wypuściła swoje odlotowe młode pędy, co roku uwielbiam się im przypatrywać!Obrazek
No i to! Moje szalone poziomki już mają kwiatki! Im się tu chyba bardzo podoba, pomimo że owoce nie są takie słodkie jak pamiętam z dzieciństwa, bo słonka brakuje. Obrazek

Ale prognoza na dzisiaj i jutro i pewnie na nastepnych 6 miesiecy: deszcz, bang, bang, bang
Słońca mi trzeba ;:3 ;:3 ;:3
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Aniu wiosna u Ciebie szaleje u mnie korony dopiero wyszły z ziemi no i cieszy mnie że wyszły , bałam się że już nie będę miała
mam tak ścisłą ziemie ,mimo że ją specjalnie przygotowuje to i tak mi gniją
to samo mam z ismenami .

Genia :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”