Krzewy nad brzeg oczka wodnego
- paola1a
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Krzewy nad brzeg oczka wodnego
Mam pytanie do Ani. Napisałaś, że nad oczko polecasz budleję skrętolistną. Czy to znaczy, że ona preferuje stanowiska wilgotne? Moja od jakiś trzech lat jest posadzona na dość suchym miejscu i teraz się zastanawiam czy nie wpływa to na jej kwitnienie. Z góry dziękuje za odpowiedź.
Paulina
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak sobie myślę, że tytuł tego wątku jest trochę mylący. Bo jeśli mam w ogrodzie piaszczystą, przepuszczalną glebę i wykopię w niej oczko wyłożone folią, a przy brzegu posadzę roślinę, to czy ta roślina powinna być typowa dla pasa nadwodnego, czy dla gleby piaszczystej? Według mnie to drugie mimo, że niby będzie to "krzew na brzeg oczka" 
Z drugiej strony patrząc, może bardziej chodzi o urodę krzewu, albo o względy praktyczne ("Byle nie liściaste!!!"
)?
A budleja według mnie nie nadaje się nad brzeg naturalnego oczka, bo będzie miała zbyt wilgotną ziemię w korzeniach, a ona lubi żyzną, wilgotną, ale przepuszczalną ziemię i ciepłe słoneczne stanowisko. Co innego przy oczku sztucznym, wtedy sądzę, że będzie ok

Z drugiej strony patrząc, może bardziej chodzi o urodę krzewu, albo o względy praktyczne ("Byle nie liściaste!!!"

A budleja według mnie nie nadaje się nad brzeg naturalnego oczka, bo będzie miała zbyt wilgotną ziemię w korzeniach, a ona lubi żyzną, wilgotną, ale przepuszczalną ziemię i ciepłe słoneczne stanowisko. Co innego przy oczku sztucznym, wtedy sądzę, że będzie ok

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nalewka ma rację - mieszamy i w zasadzie nie wiadomo jaki rodzaj gleby bierzemy pod uwagę
Mnie chodziło jeszcze o coś innego! ( choć pamiętam to dokładnie co miałam na myśli 4 lata temu?
)Otóż krzewy które wymieniałam maja płaczący pokrój i /lub lubią wilgoć w powietrzu. 

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;