Jaki żywopłot?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jaki żywopłot?

Post »

Jest też schemat żywopłotu kwitnącego - składa się z budlei, krzewuszek, tawuł, pigwowców, forsycji, żylistek? , porzeczek, ałyczy, jaśminowca,bzu i złotokapu...
Obrazek
Green Tea
100p
100p
Od: 20 mar 2010, o 08:21

Post »

Ja sadzę takie kwitnąco - iglasto - liściaste :D Łączę drzewa iglaste, liściaste i kwitnące krzewy. Drzew wiecej iglastych, bo to taki teren i potrzebuje calorocznej oslony od silnych wiatrów. Poza tym pieknie wyglądaja w zimie i wspaniale pachna w lecie... Sadzę szpaler np. tak: od południa krzewy kwitnace o różnych porach, za nimi jodły, za jodłami choiny kanadyjskie i krzewy lepiej znoszące cień, np. śnieguliczki, tawuły. Świadomie ustalam nieregularne odstępy między roślinami i nie sadze w równym rzędzie, żeby calość wyglądała możliwie naturalnie. Pomiedzy tym wszystkim sadze tu i ówdzie czarny bez dla ptaków, leszczynę, jarzębinę i dodaje parę drzew liściastych, np. brzozy, klon, grab, dąb, jesion... Tworzy to szeroki, nieregularny pas.
"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
x_o-a

Post »

My też tak posadziliśmy - mój M chciał mieć zimozielone, i kolorowe - jak leszczyna, to czerwona, dereń o liściach dwubarwnych, i jeszcze inne zmiany..., a poniżej zdjęcie z książki, pokazujące żywopłot, jeśli niejasno opisałam :wink:
Obrazek
kajotka2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 sie 2011, o 19:22

Post »

olibabka pisze:My też tak posadziliśmy - mój M chciał mieć zimozielone, i kolorowe - jak leszczyna, to czerwona, dereń o liściach dwubarwnych, i jeszcze inne zmiany...,
Olibabka,

czy mogłabyś podesłać zdjęcia swojego żywopłotu? Nad takim właśnie się zastanawiam. Masz może też fotki z zimy? Jak szybko rośnie
?
Pozdrowienia
x_o-a

Post »

Mój żywopłot jest trochę zaniedbany, czekam, aż M. znajdzie chwilę i go trochę przystrzyże, uformuje. I jakoś zupełnie nie potrafię go sfotografować, próbowałam kilka razy, ale nie wychodzi :( . Ile ma lat? Hmm, około 4-5? A zimowych zdjęć nie robiłam nigdy.
Taką fotkę zamieszczę.
Obrazek
boockoo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 cze 2012, o 12:33

Post »

Spodobał mi się pomysł na żywopłot z tej książki. Czy jest możliwość utrzymania wszystkich roślin z tego schematu żywopłotu kwitnącego na ok. 2 metrach wysokości?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”