Jaki żywopłot?
Re: Jaki żywopłot?
Ja sadzę takie kwitnąco - iglasto - liściaste
Łączę drzewa iglaste, liściaste i kwitnące krzewy. Drzew wiecej iglastych, bo to taki teren i potrzebuje calorocznej oslony od silnych wiatrów. Poza tym pieknie wyglądaja w zimie i wspaniale pachna w lecie... Sadzę szpaler np. tak: od południa krzewy kwitnace o różnych porach, za nimi jodły, za jodłami choiny kanadyjskie i krzewy lepiej znoszące cień, np. śnieguliczki, tawuły. Świadomie ustalam nieregularne odstępy między roślinami i nie sadze w równym rzędzie, żeby calość wyglądała możliwie naturalnie. Pomiedzy tym wszystkim sadze tu i ówdzie czarny bez dla ptaków, leszczynę, jarzębinę i dodaje parę drzew liściastych, np. brzozy, klon, grab, dąb, jesion... Tworzy to szeroki, nieregularny pas.

"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
Olibabka,olibabka pisze:My też tak posadziliśmy - mój M chciał mieć zimozielone, i kolorowe - jak leszczyna, to czerwona, dereń o liściach dwubarwnych, i jeszcze inne zmiany...,
czy mogłabyś podesłać zdjęcia swojego żywopłotu? Nad takim właśnie się zastanawiam. Masz może też fotki z zimy? Jak szybko rośnie
?
Pozdrowienia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 cze 2012, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Spodobał mi się pomysł na żywopłot z tej książki. Czy jest możliwość utrzymania wszystkich roślin z tego schematu żywopłotu kwitnącego na ok. 2 metrach wysokości?