Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1
Witam Cię Asiu
Jeśli iryski podobały Ci się i masz miejsce do posadzenia ,chętnie się z Tobą podzielę.Mam ich sporo.Mieszkasz przecież niedaleko. Wykopuje się je w VIII.Polecam się.Pozdrawiam

- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Dzięki kochana za dobre serduszko
. Miałam kilka nieudanych prób z irysami ale u mnie ziemia podmokła i irysy u mnie gniją po każdej zimie. Dobrze rosną tylko syberyjskie, ale im wilgoć nie przeszkadza bo mogą rosnąć nawet przy brzegach zbiorników wodnych. Pewnie z powodu tych porażek tak mi się bardzo podobają. Co niedostępne - najbardziej pociąga.
Pozdrawiam i będę zaglądać.

Pozdrawiam i będę zaglądać.
- gosia2501
- 200p
- Od: 28 lut 2008, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alicjo, tak prawie wszystkie pachnące, niektóre nawet bardzo silnie, wręcz oszałamiająco, jak orientalne, inne subtelnie, delikatnie jak lilie z grupy L.A, ale też kupiłam kilka pięknych bezzapachowych lilii azjatyckich. Kierowałam się urodą kwiatów, raczej niż zapachem, bo przy takiej ilości lilii i tak wieczorem zapach będzie się roznosił po całym ogrodzie i nie będzie trzeba specjalnie nosa wtykać w rośliny.
, ja robię jeszcze taki manewr, że sadzę je w pobliżu okien i zapach cudownie przenika przez otwarte okna do domu.
Nie chciałabym zaśmiecać Ci wątku własnymi zdjęciami, ale nie mam własnego wątku, więc tu wkleję Ci Conca d'Or, po obejrzeniu możesz poprosić moderatora o usunięcie zdjęcia
. Na zdjęciu jest młodziutka moja lilia, ale chodziło mi o pokazanie kolorystyki nie rozmiarów.

Róże już wybrałam, ale to dopiero zakupy na jesień. Wcześniej bedę szalała z Clematisami, pewnie nie raz zrobię sobie wycieczkę do Kozerek.
Alu na maila odpowiedziałam.
Jeśli pozwolisz to wstawię jeszcze zdjęcie dla Asi, bo nie mam pojęcia gdzie ma swój wątek ogrodowy. Jeśli takowy jest to prośba o wskazanie moderatorom i przeniesienie.
Asiu, jeśli dobrze czują się u Ciebie irysy syberyjskie i masz podmokły teren, to proponuję takie irysy.
Jest to kosaciec żółty (Iris pseudacorus), chętnie sadzony w oczkach wodnych, ale też świetnie udaje sie na podmokłych rabatach i na takiej u mnie rośnie, w sezonie postaram się zrobić zdjęcie całej roślinie, jest niezwykle efektowna, przynajmniej w moim odczuciu.

Róże już wybrałam, ale to dopiero zakupy na jesień. Wcześniej bedę szalała z Clematisami, pewnie nie raz zrobię sobie wycieczkę do Kozerek.

Alu na maila odpowiedziałam.

Jeśli pozwolisz to wstawię jeszcze zdjęcie dla Asi, bo nie mam pojęcia gdzie ma swój wątek ogrodowy. Jeśli takowy jest to prośba o wskazanie moderatorom i przeniesienie.
Asiu, jeśli dobrze czują się u Ciebie irysy syberyjskie i masz podmokły teren, to proponuję takie irysy.
Jest to kosaciec żółty (Iris pseudacorus), chętnie sadzony w oczkach wodnych, ale też świetnie udaje sie na podmokłych rabatach i na takiej u mnie rośnie, w sezonie postaram się zrobić zdjęcie całej roślinie, jest niezwykle efektowna, przynajmniej w moim odczuciu.

Pozdrawiam Gosia
Przyszłam sobie do Ciebie na mały spacerek i po co
po to żeby mi się śniły te irysy ząbkowane po nocy
Oj ja biedna jestem 

- Georginia
Gosiu.narobiłaś mi takiego apetytu na lilie że raczej nie będzie to jedna, tylko rabatka z liliami.Czy to nie wariactwo z tymi kwiatami.No ale teraz to już muszę je mieć.Będzie znowu przesadzanie
Kwiatki są piękne i nikt się nie pogniewa jak zostaną.Dziękuję
Gosiu odnośnie Asi irysków bródkowych to można by było posadzić je na podwyższonej rabatce.Można wykorzystać obrzeże ,tak 20-25 cm. przygotować lekką ,piaszczystą ziemię.One się bardzo płytko korzenią,może to by zdało egzamin.Co o tym myślisz.Ja bym spróbowała.No ale to Asia musi zdecydować
A co jest w Kozerkach
.

- gosia2501
- 200p
- Od: 28 lut 2008, o 15:35
Alicjo, pewnie, że szkoda sadzić jedną lepiej więcej, zawsze to i efekt większy i siła zapachu również. Jak masz taką przepuszczalną glebę, to namawiam, na silnie pachnące lilie orientalne, tylko będziesz musiała zakwasić podłoże i na zimę okryć. Ale zapach niezapomniany i urok kwiatów wart zachodu. Tylko już nie są tak olbrzymie jak orientpety.
Myślę, że z tą podwyższoną rabatą to dobry pomysł, trzeba by to tylko rozsądnie skomponować, żeby nie było oderwane od całości rabaty. Ale pomysł wart rozważenia, oczywiście dla Asi.
A co jest w Kozerkach napiszę na maila, bo tu byłoby to niezgodne z regulaminem, a nie ma potrzeby go łamać.
Myślę, że z tą podwyższoną rabatą to dobry pomysł, trzeba by to tylko rozsądnie skomponować, żeby nie było oderwane od całości rabaty. Ale pomysł wart rozważenia, oczywiście dla Asi.

A co jest w Kozerkach napiszę na maila, bo tu byłoby to niezgodne z regulaminem, a nie ma potrzeby go łamać.

Pozdrawiam Gosia
- Georginia
Ok.Gosiu.Pięknie dziękuję.
.Ja również wybrałam róże-angielskie,powtarzające,pachnące i w kolorach :różowe,czerwone i białe
.Pozdrawiam.Alicja 

- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
No to podsunęłyście mi super pomysł
. Podwyższona rabata! Na to nie wpadłam! Co dwie głowy to nie jedna. Niech no tylko odpuści ten lodowiec co zalega u mnie na działce i zacznę się zastanawiać nad najlepszym miejscem. Dziewczyny, jesteście 

- Georginia
Witam Bogusiu.
Miło że mnie odwiedziłaś .Tylko o jakich iryskach pisałaś bo ząbkowanych to u mnie nie ma .Są :żyłkowane,syberyjskie i bródkowe,pewnie któreś z nich miałaś na myśli.Zerknij jeszcze raz.
Pozdrawiam .Alicja 

- Georginia
Asiu.
.To super że pomysł przypadł Ci do gustu.W końcu dlaczego nie miałabyś mieć tego co Ci się podoba.Sadzonki irysów masz u mnie jak w banku .Aby do VIII. Nie ma to jak
.Pozdrawiam.

- 4rafko4
- 200p
- Od: 21 gru 2009, o 11:29
Hey supcio fotorelacja z ogrodu no i te tulipany 

Alu oglądnęłam oba wątki i nie mogę się doczekać ciągu dalszego fotorelacji, bo robisz piękne zdjęcia. Trochę zazdroszczę Ci tej powierzchni i zarazem tego, że możesz sadzić duże kępy roślin, bo efekt, jak sama piszesz, jest fantastyczny.
Cieszę się,że masz syna informatyka, który sprowadził Cię na forum, bo podoba mi się nie tylko to co pokazujesz, ale i to w jaki sposób dzielisz się swoją wiedzą.
Cieszę się,że masz syna informatyka, który sprowadził Cię na forum, bo podoba mi się nie tylko to co pokazujesz, ale i to w jaki sposób dzielisz się swoją wiedzą.
Edyta
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ja tez żałuję, że gospodyni gdzieś przepadła.
Ma przecudowny ogród, taki jaki lubię. Zarośnięty. Rabata irysowa cudo. A i róże niczego sobie. Wszystkie moje ulubione.
Ma przecudowny ogród, taki jaki lubię. Zarośnięty. Rabata irysowa cudo. A i róże niczego sobie. Wszystkie moje ulubione.
- Georginia
Dzięki dziewczyny za odwiedziny.Zdjęć mam dużo ale nie do końca wiem jak się je wkleja.Czekam własnie na mojego nauczyciela,tylko patrzeć jak przyleci z Anglii i wtedy poszalejemy ze zdjęciami.Od jesieni ubiegłego roku dużo się zmieniło w moim ogrodzie.Własnie powstaje nowa rabata z azaliami i różanecznikami i druga to róże parkowe i byliny.Robię zdjęcia na bieżąco więc zobaczymy jak to wygląda krok po kroku.Dzisiaj zaczęłam obsadzać rabatę różaną bylinami.Ciekawa jestem jaki będzie efekt.Na razie niektóre byliny większe od róż,ale jeszcze trochę i zaczną królować na rabacie/mam taką nadzieję/ w najgorszym wypadku będzie znowu przesadzanie
Właśnie zostało mi przywrotnika ostroklapkowego chętnie bym się z kimś podzieliła i irysy syberyjskie męczą się po kątach ,też mogę część oddać.Skalniak jest do likwidacji,poduchowe pójdą pod topór.Może ktoś się skusi,szkoda wyrzucać .Jak blisko mogę nawet podwieźć,albo zapraszam do siebie.Ale się rozpisałam .Pozdrawiam.Alicja