Bożodrzew i Paulownia - 5m w ciągu sezonu
Re: Bożodrzew i Paulownia - 5m w ciągu sezonu
Myślę, że to lipa.
Prawdopodobnie istnieje jakiś sposób aby jesienią zcinać gałęzie z pąkami, potem je podpędzić a gałąź wsadzić do donicy. Kiedyś swoją paulownię z ciąłem gdzieś tak w grudniu. Wiosną z uciętych pędów wyrosły listki, wsadziłem do ziemi i próbowałem ukorzenić, trochę urosły i padły dopiero z końcem maja. Oczywiście nie ukorzeniły się.
Gdyby to była prawda, z pewnością można by było kupić kwitnące okazy. Nigdy nie widziałem takich roślinek w ofertach firm polskich i zagranicznych. Również i wystawca z Opola sprzedawałby takie drzewka po jakiejś bardzo wysokiej cenie.
pozdrawiam
tomek
Prawdopodobnie istnieje jakiś sposób aby jesienią zcinać gałęzie z pąkami, potem je podpędzić a gałąź wsadzić do donicy. Kiedyś swoją paulownię z ciąłem gdzieś tak w grudniu. Wiosną z uciętych pędów wyrosły listki, wsadziłem do ziemi i próbowałem ukorzenić, trochę urosły i padły dopiero z końcem maja. Oczywiście nie ukorzeniły się.
Gdyby to była prawda, z pewnością można by było kupić kwitnące okazy. Nigdy nie widziałem takich roślinek w ofertach firm polskich i zagranicznych. Również i wystawca z Opola sprzedawałby takie drzewka po jakiejś bardzo wysokiej cenie.
pozdrawiam
tomek
- Alima2
- 1000p
- Od: 16 sie 2009, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rozumie ale pisze wyraźnie- kwitnącą!!! Twoje zakwitły ??? Nie wolno wszystkich uznawać za oszustów ....

Może pamiętasz nazwę tego wystawcy- chętnie odszukała bym goGrażyna Widera pisze:Wczoraj na Wystawie Kwiatowej w Chorzowie pooglądałam kwitnącą paulownie.Miała może 1 m wysokości ( była w wielkiej donicy),kwiaty typu "odwrócone" tulipany koloru niebiesko-fioletowego były tylko na jednej gałązce.Wystawca z Opola,twierdzi,że kwitną mu co roku bez problemu drzewa,drzewka i jeszcze mniejsze drzeweczka.Szkoda,że nie miałam aparatua dzisiaj tak deszcz pada,że to jest niemożliwe,bym tam pojechała.Na dodatek jest zimno (6*C).Koszt drzewka - 80 zł.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alinko,on nie miał swoich wizytówek!!! A drzewko na pewno nie było cięte - moim zdaniem juz wyrosło w tej donicy i w szklarni mu normalnie zakwitło!!Musi mieć wielka szklarnię,bo naprawdę miał rarytasiki.On co roku jest na wystawie,przypilnuje go na jesień
Jako wystawca ma sie czym pochwalić,zawsze jest oblegany.Zajmuje sporą część wystawową.I musze przyznać,że większość interesowała się iglakami a ta piękność kwitnąca nie wzbudzała zainteresowania.

- Alima2
- 1000p
- Od: 16 sie 2009, o 22:49
Grażynko-mam prośbę-przypilnuj mnie - daj znać o tej wystawie...spotkamy się !
Ja zawsze zapomnę a potem setnie żałuję
Ja zawsze zapomnę a potem setnie żałuję

-
Alinko nia ma problemu 

Zostawiłbym co najwyżej 2-3 pędy.Alima2 pisze: To ja chyba na moich za dużo zostawiłam
Doradźcie proszę- oberwać ???
pozdrawiam
tomek
-
Z niepokojem jechałam do syna,czy paulownia da rade bo tak nisko ją ciachłam
Wyglada tak

Zgadzam się z opinią,że wszystko jest opóźnione w rozwoju.Patrząc po ogrodzie dziwię się,że tyle przeżyło!!Jednak miejsce w którym rosnie paulownia jest bardzo mokre,brak ciepłych dni nie nastraja mnie optymizmem!!Za to urodzaj w ślimaki nadzwyczajny - i te muszlowe i te obłe.Nie sposób nadążyć
Chętnym podeślę parę wiader 

Zgadzam się z opinią,że wszystko jest opóźnione w rozwoju.Patrząc po ogrodzie dziwię się,że tyle przeżyło!!Jednak miejsce w którym rosnie paulownia jest bardzo mokre,brak ciepłych dni nie nastraja mnie optymizmem!!Za to urodzaj w ślimaki nadzwyczajny - i te muszlowe i te obłe.Nie sposób nadążyć

- manuel
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja też pędzi do góry, po kilku cieplejszych dniach ma już 30 centymetrowe przyrosty. 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Piękne są te pędy....
Czy one będą tylko takimi prostymi bez rozgałęzień?
Czy uszczkniesz je by się zagęściły?

Nie będą się rozgałęziały, wyrośnie majestatyczna roślina (mam nadzieję). Swoich nigdy nie uszczykiwałem.KaRo pisze:Piękne są te pędy....![]()
![]()
Może przeprowadzę taki eksperyment w przyszłym roku - będzie kolejna fotorelacja. W tym roku mamy konkurs na najdłuższy przyrost roczny.
pozdrawiam
tomek
-
- 50p
- Od: 15 cze 2009, o 12:34
trzeci raz kupiłam sadzonki bożodrzewu i trzeci raz umarły...nie wiem dlaczego,miejsce dobre,ziemia tez...pewnie z sadzonkami coś nie tak
posiadacz opryskiwaczy marolex
- manuel
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zmoich obserwacji wynika że paulownia sama z siebie nie tworzy rozgałęzień w tym samym roku, musi być złamana lub obcięta w czasie wegetacji. Mam nadzieję na ponad 4 metrowy przyrost w tym roku.KaRo pisze: Czy one będą tylko takimi prostymi bez rozgałęzień?
Młode bożodrzewy od momentu pękania pąków są bardzo wrażliwe na przymrozki. Nawet niewielki spadek temp. poniżej zera powoduje śmierć roślinki. Jeśli nie mają dobrze rozbudowanych korzeni nie odbiją.Patrycja Kubik pisze:trzeci raz kupiłam sadzonki bożodrzewu i trzeci raz umarły
Może w tym tkwi przyczyna?
pozdrawiam
tomek