- adzam swojego koleusa 2 razy w roku na lato i na zimę
Rośliny z południowego parapetu
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rośliny z południowego parapetu
Koleuski Aniu lubią być często odmładzane. U mnie też gubiły liście. Na miejsce tych co odpadają wyrastają nowe gałązki. Jednak dużo cieńsze i delikatniejsze. Ja odm
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Może to dlatego gubią listki, całą zimę miały złe warunki. Pod parapetem grzeje grzejnik jest bardzo gorąco, wiem że lubią słoneczne stanowisko wtedy jest ładne wybarwienie liści i powinny mieć dużo wilgoci a ziemia szybko robiła się sucha. Narobię zaszczepek i odmłodzę, szkoda żeby wyginęły bo kolorki mają fajne

Ten marnie wygląda, przesadziłam do nowej ziemi może odżyje.

Ten marnie wygląda, przesadziłam do nowej ziemi może odżyje.

- Kocimietka
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 lut 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.Jak moje Coleusy tak wyglądają to tnę im gałązki nawet prawie u samego dołu i po paru dniach wypuszczają nowe listki.A jak jest bardzo rozgałęziony to też tnę i robię szczepki ,i w ten sposób w lecie mam ich pełno. 

Pozdrawiam,Adrian
Trzymasz w doniczkach czy sadzisz w lecie do ogrodu
Takie sadzonki trzeba chyba hartować, wiatr i słonko poparzy delikatne listki. Nigdy do tej pory nie sadziłam w ogrodzie i nie wiem jak z nimi postępować
Pokazane koleusy też są ukorzenianie w słoiczku z wodą, trwa to bardzo szybko. Podzielę bliżej wiosny, nie chcę ich sadzić do doniczek tylko od razu na rabatę. 

- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Aniu koleuski mają fantastyczne kolorki w szczególności drugi i trzeci przypadł mi do gustu
Miałam ich sporo latem ale niektórych nie udało mi się przezimować i teraz mam zaledwie garstkę
Ja swoje trzymam w doniczkach w altance i rosły rewelacyjnie....jeśli chodzi o sadzenie do gruntu to widziałam u kilka osób ale jakie wtedy powinny mieć warunki nie mam pojęcia 

- kati-1976
Mi został tylko biało zielony. Resztę zmarnowałam. Poprzycinałam wiosną i wyjechałam na miesiąc do kuzynki na Węgry. Jak wróciłam do domu zostały mi suszki
Nie mogłam odżałować. No ale teraz się cieszę bo mam więcej miejsca na hoje i sukulenty
Twoje Aniu są świetne i takie kolorowe

Nie mogłam odżałować. No ale teraz się cieszę bo mam więcej miejsca na hoje i sukulenty

Twoje Aniu są świetne i takie kolorowe

- ogrodniczka01
- 1000p
- Od: 18 lip 2009, o 11:45
Koleusy
bardzo ładne :P
Ten z 4 zdjęcia
wpadł mi w oko 

Ten z 4 zdjęcia

Andziax007 zostawię na wszelki wypadek po jednym kolorze w doniczce a pozostałe pójdą do gruntu. Tylko czeka mnie podlewanie w przypadku suszy, będą dostawać pić razem z daturami.
Kasiu hoje i sukulenty zajmują mniej miejsca i są bardzo ładne.
ogrodniczka01 jak przeżyją, podzielę na sadzonki i zostawię dla Ciebie kawałeczek :P
Kasiu hoje i sukulenty zajmują mniej miejsca i są bardzo ładne.

ogrodniczka01 jak przeżyją, podzielę na sadzonki i zostawię dla Ciebie kawałeczek :P
Trzymam kciuki, jeden metr to będziesz miał mnóstwo miejsca na doniczki. Parapety mam cztery, szkoda że nie zamówiliśmy z M szerszych, za to są długie 2,60 m dwie sztuki i dwie sztuki 1,50 m.
Może kiedyś dojdą mi jeszcze cztery na piętrze ale na razie nie ma funduszy na kończenie domu
Fajnie by było zapełniać nowe parapeciki
Może kiedyś dojdą mi jeszcze cztery na piętrze ale na razie nie ma funduszy na kończenie domu

Fajnie by było zapełniać nowe parapeciki

Wisz co to taj jak u mnie też każdy kwiatek w środku pomieszczenia ląduje często na podłodze. Zazdroszczę ludziom którzy stawiają wszędzie po całym domu, na regałach, wiszących kwietnikach, komodach u mnie to nie możliwe. Parapet 3m to dopiero fajnie wygląda i do tego szeroki na 1m widniejszym miejscu można postawić kwiaty lubiące dużo
a dalej od szyby storczyki :P Poddałeś mi myśl, może taki wykombinuję do kuchni szeroki 1 m, stary jest do wymiany. Byłby kącik wyłącznie storczykowy. Pamiętam że kiedyś uczyłam się pleść kwietnik ze sznurków do wiązania słomy tylko takich konopnych, byłby idealny na kwiaty wiszące, tylko gdzie taki sznurek znaleźć
Teraz sznurki są białe sztuczne i do tego brzydkie. Takie kwietniki ładnie wyglądały
Storczyk Wanda dobrze by się w nim czuł 

- kati-1976
Aniu, czy dziś też zajadasz jogurciki
Nazówki wyglądają świetnie. Parapety pięknie zastawione. Dojrzałam cudny egzemplarz Euphorbii. Nie widzę dobrze, czy to ferox, czy mammillaris

Nazówki wyglądają świetnie. Parapety pięknie zastawione. Dojrzałam cudny egzemplarz Euphorbii. Nie widzę dobrze, czy to ferox, czy mammillaris

- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
ale fajne te kłujaczki jak jeżozwierze 
Koleuski najpiękniejsze
Fuksja ciekawe jaka?
Szkoda wilczomleczyka może wiosna mu pomoże

Koleuski najpiękniejsze

Fuksja ciekawe jaka?
Szkoda wilczomleczyka może wiosna mu pomoże

- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18