Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

Niestety Aniu, co roku :? Zaprawianie polega na moczeniu cebul przez 20min. do godziny w roztworze srodka przeciwgrzybowego.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Hm..
Ja nie lubię się tak bawić :?
Dzieci coraz większe, pora iść wkrótce do pracy, nie będzie czasu na takie zabawy ogrodowe :(
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam Czarodziejko ;:138 tak się cieszę, że mogę Cię gościć. Mały Kocie jest inny - uwierz proszę na słowo, więc ma kropki i basta. Właściwie miał, to teraz jakby bardziej pręgowany. Ale tylko bardziej...I proszę powtarzaj takie rzeczy jak zaprawianie cebul, bo o takich "podstawach" najłatwiej zapomnieć. Też używam tego na F :D ale chyba na większości środków przeciwgrzybowych piszą, że można zaprawiać cebule.
Witam Cię serdecznie AniuDS To nie jest dużo roboty z tym zaprawianiem, o ile chodzi o cebulki- wrzucasz do wiaderka i po chwili gotowe. Podziwiam Twój ogród różany - rozrósł się w tak błyskawicznym tempie, że nie ogarniam całości, no i jeszcze blog ;:224 .
Z zaprawianiem dalii to dopiero zabawa, bo nie dzielę karp, więc są ogromne :D i kąpią się w takim wieeeelkiiiiiim pojemniku.

A z perspektywą ogródka może być problem - nie zadowala mnie, więc raczej nie fotografuję szerszego planu. Ale powoli, powoli może, kiedyś się uda "coś" z "tym" zrobić.

Kocico - czy wiesz, że Wasze nasadzenia po roku są większe, niż moje po dwu-trzech latach :( Ale za to nie mam problemów z kopaniem w piasku :D A Koty to indywidualiści i trzeba to uszanować, nawet jeśli serduszko boli.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Izo... znam ból grzebania się w piaskownicy, ale przecież ten drobny defekt gleby nie jest w stanie pozbawić nas przyjemności siania, kopania, sadzenia... całej tej naszej "dewiacji" :lol:
Chyba po prostu trzeba realistycznie szacować możliwy do osiągnięcia efekt... i tak, jak napisałaś... cieszyć się nieforsującym kopaniem :lol:
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gorzatko - z tymi szacunkami realistycznymi to troszkę mam problemów. Ale i tak jestem DUMNA z ogródka i mam nadzieję, że dewiacja będzie się rozwijała.
Zrobiłam obchód włości :;230 Niektóre róże wyglądają fatalnie, niektóre zaskakująco dobrze - trzeba czekać. Tam gdzie stosy śniegu były odsuwane widać pędzelki krokusików a przy betonie od strony południowej wychodzą tulipanki. Wiosna, wiosna tuż, tuż. Moja suczka to nawet zaczęła gwałtownie zdejmować zimowe futerko. Mam nadzieję, że się nie myli :wink:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Z zaprawianiem to nie kłopot, tylko z tym wykopywaniem może byc gorzej..
Staram się mieć jak najmniej takich robót :wink:

A..
I czekałam, aż ktoś napisze, że psiaki się zimowego futra pozbywają.
Czyli będzie wiosna :heja :heja

Ps. dzięki za miłe słowa ;:196
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Izo, rzeczywiście rośliny u nas rosną jak szalone, ale gleba im służy. Nawet nie używamy żadnych magicznych środków bo nie musimy. A co do kotów to prawda. U mnie każdy jest inny jeśli chodzi o zachowanie.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

HI HI HI .... w tej chwili Kocico pisałam u Ciebie :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to ciąg dalszy opowieści ogródkowej. Już w pierwszym roku pojawił się miniwarzywnik, który stopniowo się powiększał. A wszystko to pomidory - uwielbiam takie prawdziwe, nie z folii czy szklarni. I zapach pomidorów uwielbiam. A że trzeba było im zmieniać stanowisko, to i powierzchnia warzywnika się zwiększała :D No i jeszcze zaopatrzenie w lokalnym sklepiku - ani natki pietruszki, ani koperku, sałaty też nie, o szczypiorku zapomnij. Pani Sklepowa objaśniła: "A kto by to kupował, u każdego rośnie"
No i powstał warzywnik - proszę się nie śmiać.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jest też coś do skubnięcia

Obrazek Obrazek

Ogólnie powiem, że w moim warzywniku wszystko rządzi się swoimi prawami i nie wtrącam się zanadto. Choćby z powodu niedoboru czasu :D A tego lata była obfitość komarów i do warzywnika można było tylko wpaść na moment, bo kąsały mimo wszelkiej maści smarowideł. O klimacie mówi nieostre zdjęcie z czerwonym ( porzeczka) :;230

Obrazek Obrazek
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

aleb-azi pisze: Obrazek
;:111 No, takie zdjęcia mi pokazuj! Warzywnik pierwsza klasa! Urozmaicony, uporządkowany liniami ścieżek, ogrodzony!
Koper pachnie! A! Te dwie tralki to z balustrady jakiejś? Masz u siebie więcej takich skarbów? :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

A z czego się tu śmiać? :shock: Można tylko zazdrościć, takich pięknych, zdrowych warzywek i owoców ... Warzywnik, powiedziałabym - wzorcowy ;:333 I busz mały dostrzegam ;) :lol:
Wierzę, ze mały kocio jest inny, ale będę się upierać: nie ma kotów w kropki! ;:214
Teraz będę upierdliwa :? ... Mało zdjęć :roll:

Izulku, czy mogłabyś wpisać w profilu, gdzie mieszkasz?
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ładnie to ujęłaś Vito - uporządkowany liniami ścieżek. Dziękuję. Warzywka odgrodzone przed psiskami - niestety i tak się włamują. No ale albo się ma szczęśliwego psa, albo perfekcyjny ogródek :!: Tralki z odzysku, żeby nie powiedzieć z wysypiska - mąż własnoręcznie dorobił kule na szczycie ( ale było...) A skarbów pewnie jeszcze się doszukam - np cegły wykopane.... przy przekopywaniu miejsca na warzywnik. Zmieniły jedynie położenie: spod poziomu ziemi, na: poziom ziemi :D
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

No warzywniak pierwsza klasa ,boski po prostu ...i taki bez chwaścików .
Takie fotki dla mnie to raj dla oczu ...dawaj więcej zdjęć ...koniecznie :!:
Jutro wpadnę ... :wit
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chatte - Czarodziejko - dodałam lokalizator :D . Mało zdjęć? Trzeba oszczędzać, coby do wiosny starczyło :D
Zawzięta jesteś na te kropki, że ho, ho.

Ido - czy ty aby nie przeceniasz tego warzywniaka? Witam serdecznie - a jak wpadniesz jutro, to mam nadzieję będzie parę fotek.

No to może skalniak. Wypiętrzenie jest skutkiem zagłębienia - logiczne, prawda :;230 A tak serio, to w ubiegłym roku powstało oczko ( same błędy, mimo starannych przygotowań). Z tego co wykopane pod oczko, a więc piękny czysty piasek, plus troszkę gruzu i cegieł został usypany skalniak. Wbrew moim protestom ;:223 w bezpośrednim sąsiedztwie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zdjęcia nie najlepszej jakości - wymiana aparatu. Nowy model nie chce ze mną współpracować - po dziś dzień przysparzamy sobie nawzajem rozlicznych problemów.

aha, nie piszę co jest co - bo ...roślinki popularne :D albo sama nie wiem co to
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”