Celozja grzebieniasta, pierzasta

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Celozja Pierzasta

Post »

Czy nawozimy Celozje nawozem, jeśli takto kiedy?
Pozdrawiam Dana :)
Nicegarden
200p
200p
Od: 5 sie 2009, o 23:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja w tym tygodniu podlałam odżywką.
Obecnie wyglądają tak:

Obrazek
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

? Sokrates
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te Twoje celozje to prawdziwe olbrzymy. :shock: Ja zamierzam swoje dzisiaj popikować, mają w tej chwili po 4 listki. Tylko gdzie ja to postawię??? I przenoszenie tych wszystkich roślin codziennie na balkon i z powrotem staje się żmudne...
Nicegarden
200p
200p

Post »

Ja rośliny trzymam w oranżerii,więc tylko otwieram szyby by miały tlen :wink: :D ,nie wynoszę bo jak to zrobiłam to mi słonce popaliło listki ale innych sadzonek,w weekend miałam ponad 20 stopni.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

? Sokrates
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Może na listkach stała woda? Czytałam, że jeśli przy podlewaniu poleje się wodą po liściach, to może dochodzić do poparzeń.
Ja oranżerii jeszcze niestety nie mam, ale nie mogę się doczekać, kiedy i ja zakosztuję takiej wygody ;)
Nicegarden
200p
200p

Post »

Może coś w tym jest,listki mi się spociły po nocy i słonce zrobiło swoje,bo w oranżerii mam ciepło wręcz tropiki jak słonko da czadu,teraz chowam pod parasolem na tarasie :wink: :D .

? Sokrates
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p

Post »

Celozje pierzaste wysiane 08.03
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Bardzo wysokie te Twoje celozje. Nie wiem, czy to naturalne, ale też pozostaje mi tylko pozazdrościć rozmiarów. :) Wszystkie moje kwiatki będą chyba w skali mikro.
Nicegarden
200p
200p

Post »

U mamci celozje są wyższe bo ciągną do światła.Ilość godna pozazdroszczenia :D
Dyshia będzie dobrze :wink: :D na pewno wszystkie kwiatuszki będą śliczne.
Pochwalę się -moje zaczynają kwitnąć i się zagęściły fajnie.

? Sokrates
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p

Post »

Dlatego dałam zdjątka moich celozji, bo nie wiem czy takiej powinny być wysokości, czy nie są za wysokie? Jedna paleta jest na parapecie w kuchnii, druga paleta na stole w pokoju przy oknie balkonowym, okna są od strony południowej, na brak światła nie mogą narzekać,słoneczko im pięknie świeci :)
Nicegarden
200p
200p

Post »

Powyciągały Ci się albo to jakaś inna odmiana ja specem nie jestem,może poprzestawiaj je odwrotnie bo na drugiej fotce są przechylone w kierunku okna,a jak przekręcisz to Ci się naprostują :wink: :D ,nie martw się po prostu będziesz miała wysokie celozje i tyle.Na pewno będą śliczne bo te kwiaty są po prostu zjawiskowe.
Nie wiedziałam jaki kolor celozji nabyłam ,więc już wiem że czerwoną. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

? Sokrates
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p

Post »

Nice a ty swoje celozje uszczykiwałaś, czy pozwoliłaś im rośnąć jak chcą? Twoje wyglądaj o wiele masywniej od moich, jak często je nawozisz i jaki nawóz stosujesz? Opinie na temat uszczykiwania celozji są podzielone, więc dziś część moich kwiatków uszczyknęłam.
Nicegarden
200p
200p

Post »

Ja nigdy nie uszczykiwałam, a kwiaty dostały raz odżywkę do kwitnących .Wszystkie rośliny jakie posiadam podlewam woda z filtra.
Podlewam prawie co dzień obecnie ,bo moja oranżeria jest od południa i ma szklany dach...więc jak słonko uderzy to mam tropiki.
Rosną sobie jak chcą,światło mają calutki dzień z każdej strony ,bo pomieszczenie całe w szybach,może to jest ten sekret...nie mam pojęcia ,ale chyba im dobrze bo rosną jak szalone.Aha nawożę Miracle-Bio ,taką odżywką do wszystkiego.

? Sokrates
tollo
100p
100p
Od: 21 paź 2008, o 18:43

Post »

Z wielu powodów nie moglam wysiać nasion wcześniej.Wysialam je wczoraj
i w związku z tym mam pytanie.Czy aby nie za późno?Czy jest szansa na to żeby z
nasion wyrosy piękne rośliny?Dodam jeszcze,że oprócz celozji wysialam astry,lewkonię,żeniszek meksykański.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Na opakowaniu mam termin wysiewu nasion III-IV, więc teoretycznie jeszcze można wysiewać. Podejrzewam, że w rzeczywistości przełoży się to Twoje późniejsze wysianie na opóźnienie kwitnienia o jakieś dwa tygodnie w stosunku do moich wysianych w połowie marca (Nicegarden ma te swoje celozje na sterydach ;) moje mają jakieś 3-4 cm wysokości i po 6 listków).

Mamciax, radziłam się ogrodnika, bo też miałam takie dylematy i zdecydowanie odradził uszczykiwania. Kwiatostan z założnia znajduje się na głównym pędzie, a jak wyrosną boczne, to nie wiem, czy to będzie wyglądać jak celozja. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”