Petunia z nasion Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
ppepina
100p
100p
Od: 12 sie 2009, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Petunia z nasion

Post »

Moje po 3 dniach.
Nasionka nie były przykrywane ziemią,tylko lekko wciśnięte,nakryte folią stały w ciepłym miejscu.
po skiełkowaniu lekko przyprószyłam ziemią
Niestety dziś już nie ma po nich śladu :( futrzak je dopadł) ostały mi się tylko 2 siewki,które już po tygodniu od wysiania przesadziłam tak na próbę,no i przetrwały :D
pozdrawiam
Grażyna
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nastka a może to wina ziemi ?? W zeszłym roku miałam ten sam problem choć zastosowałam ziemię do siewu. Może nie z petuniami ale z innymi siewkami.
A moje petunie zaczęły kiełkować po tygodniu
Nastka55
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 mar 2009, o 12:55

Post »

nie wiem jaka moze byc przyczyna. zawsze stosowalam te sama ziemie ogrodnicza i bylo ok a wtym roku nie wiem co sie stalo. w tym samym czasie posadzilam rowniez astry. pieknie wzeszly, tylko kilka slabszych nie przezylo ale mam dwie skrzyneczki siewek. tak samo je traktowalam, a zetuniami niestety u mnie krucho w tym roku. szkoda bo piekne sa i mialam nadzieje ze sama wyhoduje ze nie będę musiala kupowac gotowych sadzonek. kilka mam swoich ale malutkie. dzis popryskalam je woda z nawozem, moze rusza :)
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Zostałam dzisiaj zmuszona do przepikowania petuni. Przyłożył się do tego jeden paskudny kot, rozorał mi doniczkę :evil: Teraz siedzą sobie w osobnych doniczkach, w jednej wszystkie prawdopodobnie przeżyją, a w drugiej wszystkie najprawdopodobniej padną... Zobaczymy :roll:
Nastka55
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

cos wiem o tych kociakach :) w tamtym roku mialam podobne doswiadczenia z moim pupilkiem. petunie byly juz duze, na tyle duze ze mozna bylo je spokojnie pikowac. tak pieknie rosly az kot wskoczyl na parapet i pogniotl moje kwiatuszki. kilka oczywiscie nie przezylo. za jakis czas znow mi kot wparowal do pokoju i bylo to samo :) na szczescie mialam posiane kilka paczuszek petunii wiec spokojnie mi starczylo aby ozdobic cale obejscie wokol domu :) w tym roku nie wpuszczam zadnych kotow do pokoju w ktorym mam kwiaty.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak potraktowalam swoje siewki biohumusem, oczywiście mocno rozcieńczonym, zaczęły wykazywać jakąkolwiek chęć do życia, widocznie w podłożu nie miały wystarczających składników.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Też je dzisiaj podlałam biohumusem, zaraz po przepikowaniu. Pora, żeby zaczęły rosnąć:)
Awatar użytkownika
Iziss80
100p
100p
Od: 21 lut 2010, o 17:24

Post »

Oto moje maleństwa...rosną jak szalone, a początki były też cięzkie:)
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam:)
Iza
Nastka55
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Izo, a kiedy posialas swoje petunie ze juz takie piekne sa? tylko pozazdroscic :)
Awatar użytkownika
Iziss80
100p
100p

Post »

Nastko chyba na początku lutego...mam gdzieś w kalendarzu zapisane:) To nie wszystkie sztuki reszta jest troszkę mniejsza bo później wysiana ale już są popikowane:) Dzisiaj okazało sie że w jednym pojemniczku zamiast lobeli mam również petunie...nie mam pojęcia jak to się stało :shock: nie mam pojęcia gdzie ja je pomieszcze ;:223

Dyshia Twoje petunie na pewno będa piękne bo widzę że masz tak samo bzika na ich punkcie jak ja więc inaczej być nie może...ja z moimi dużo gadam :;230 ale nikomu nie mówcie :oops:
Iza
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Mnie też prześladuje taka myśl, bo patrzę na nie i nie potrafię uwierzyć, że w końcu przyspieszą z wzrostem... A jak jeszcze pomyślę o uszczykiwaniu, które podobno należy zrobić... Te moje petunie to chyba do sierpnia nie osiągną oczekiwanych rozmiarów. A przy okazji, Iziss, Twoje już są po uszczykiwaniu? Czy może tego jeszcze nie robiłaś?
Awatar użytkownika
Iziss80
100p
100p

Post »

Nie jeszcze nie uszczykiwałam...w zeszłym roku uszczykiwałam jak zaczeły kwitnąć i tez się fajnie rozkrzewiły:) Nie martw się wielkością petuni, w zeszłym roku moje też specjalnie nie rosły a jak wyniosłam je na dwór to dostaly dosłownie szału:) Były piękne:)
Iza
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Moje petunie po przepikowaniu tak jakby drgnęły ale nadal są bardzo bardzo malutkie
Nastka55
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

to prawda co pisze Iziss. ja mialam petunie w tamtym roku takie troche slabiutkie. niby juz podrosniete ale takie blade i slabe byly. a gdy zrobilo sie cieplo i zaczelam wynosic na dwor ruszyly w mgnieniu oka, po krotkim czasie zaczely kwitnac i rosnac bez umiaru ;) slonko potrafi zdzialac cuda. mam pytanko, a na czym polega te uszczykiwanie? jak to sie robi i kiedy by bylo pozyteczne? gdzie nalezy uszczykiwac roslinki?
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niestety nie doczytałam przed wysianiem, że nasionek petunii się nie przysypuje ziemią i je pozakopywałam w dołkach na ok. 2, może 3 cm :( Jest szansa, że coś wyrośnie? Bo już drugi tydzień nic się nie wybiło... Może powinnam dać sobie spokój z podlewaniem i zużyć te skrzynki na coś innego? Ale szkoda, bo wysiałam ich sporo... :( Myślicie, że można się łudzić, że coś z tego będzie? :roll:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”