Oprysk olejem parafinowym
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Oprysk olejem parafinowym
Koleżanko ja swoje rośliny zawsze traktuję najlepszym dostępnym środkiem czy nawozem, dostępnym na świecie a nie w sklepiku wiejskim. Ekonomia w moim ogrodzie się nie liczy.
Jednak ponad wiarę przekładam wykształcenie i opinie moich znajomych którzy tak się składa posiadają kilkudziesięcio hektarowe sady albo plantacje.
Zresztą nie mam zamiaru zaśmiecać wątku "Oprysk olejem parafinowym" w którym nie ma nic o oleju z lnianki.
Jednak ponad wiarę przekładam wykształcenie i opinie moich znajomych którzy tak się składa posiadają kilkudziesięcio hektarowe sady albo plantacje.
Zresztą nie mam zamiaru zaśmiecać wątku "Oprysk olejem parafinowym" w którym nie ma nic o oleju z lnianki.
Ponawiam temat Emulparu. W jakim terminie go stosujecie. Na jakich uprawach (chodzi mi o sadownictwo). Czy można go pomieszać z miedzianem albo Topsinem ?
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Dareku
Ja już mam kupiony promanal. Stosował będę jak od fazy pękania i nabrzmiewania pąków do początków kwitnienia na śliwach jabłoni i gruszy oraz porzeczce.
Tu jest wszystko ładnie opisane.
https://poradnikogrodniczy.pl/emulpar-940-ec.php
Ja już mam kupiony promanal. Stosował będę jak od fazy pękania i nabrzmiewania pąków do początków kwitnienia na śliwach jabłoni i gruszy oraz porzeczce.
Tu jest wszystko ładnie opisane.
https://poradnikogrodniczy.pl/emulpar-940-ec.php
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Cytat z tego artykułu :". Wybija szkodniki roślin na śmierć, nie pozostawiając im żadnych szans, będąc przy tym bezpiecznym dla owadów pożytecznych.
Ten naturalny preparat na szkodniki jest tak skuteczny, że producenci ogrodowej chemii aż drżą o swój dalszy los, a szkodniki uciekają z ogrodu jak szalone! Zobacz jak stosować"
Może to i prawda, ale napisane w taki sposób, że nie wierzę w te zapewnienia . Brzmi jak bajeczka na dobranoc.
Ten naturalny preparat na szkodniki jest tak skuteczny, że producenci ogrodowej chemii aż drżą o swój dalszy los, a szkodniki uciekają z ogrodu jak szalone! Zobacz jak stosować"

Może to i prawda, ale napisane w taki sposób, że nie wierzę w te zapewnienia . Brzmi jak bajeczka na dobranoc.
Pozdrawiam! Gienia.
Olej sam w sobie jest skuteczny (i nie musi to być empular), stosowany był w sadownictwie już przed wojną. Kwestia kiedy i jak stosować aby było najlepiej.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

Ja do oprysku olejowego dodałam nawóz miedziowy , to celem ochrony
przed chorobami grzybowymi po cięciu . Mam nadzieję , że nie będzie
taka mieszanina fitotoksyczna .
Dzień dobry,
Mam pytanie w temacie
Znalazłam miseczniki na cisach i od 2 tyg pryskam krzaki Empularem (co 7 dni). Czy to skutecznie zwalczy robale?
Przy okazji zastanawiam się czy mogę równolegle stosować jakiś środek przeciwgrzybowy ? Np. Agricole ? Od spadzi misecznikow zaczął mi wychodzić szary nalot na igłach. Jak najlepiej uzdrowić te krzaczki ?
Mam pytanie w temacie

Znalazłam miseczniki na cisach i od 2 tyg pryskam krzaki Empularem (co 7 dni). Czy to skutecznie zwalczy robale?
Przy okazji zastanawiam się czy mogę równolegle stosować jakiś środek przeciwgrzybowy ? Np. Agricole ? Od spadzi misecznikow zaczął mi wychodzić szary nalot na igłach. Jak najlepiej uzdrowić te krzaczki ?
Dzień dobry
Odświeżam temat. Mam pytanie Czy ktoś już pryskał drzewka owocowe olejem parafinowym w tym sezonie.
Odświeżam temat. Mam pytanie Czy ktoś już pryskał drzewka owocowe olejem parafinowym w tym sezonie.
-
Uważam , że to za wcześnie . Pryskam przed pękaniem pąków kwiatowych na moreli .
Dziękuję za odpowiedź
Nie pozostało nic tylko czekać dalej
Nie pozostało nic tylko czekać dalej
-
Mam pytanie dodajecie coś jeszcze do oleju np. Nissorun ?
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Ja już opryskałam Promanalem. Najwyżej powtórzę oprysk Treolen, bo mam problem z bizoniakiem kolcorogiem. Po zeszłorocznym oprysku znacznie zmniejszyła się ilość uszkodzeń kory.
Proponuję niebawem pryskać olejem, przynajmniej jabłonie. Pąki u mnie są już mocno nabrzmiałe i są prawie w fazie mysiego uszka - czyli w sam raz do opryskania.
Aniu, Nissorun obecnie może nie być skuteczny na część gatunków przędziorków, u których zimują samice, a nie jaja. Samice dopiero się obudzą, wylezą z kryjówek i zaczną składać jaja. Ja bym Nissorun zostawiła na późniejszy oprysk, kiedy te samice już wylezą.
Proponuję niebawem pryskać olejem, przynajmniej jabłonie. Pąki u mnie są już mocno nabrzmiałe i są prawie w fazie mysiego uszka - czyli w sam raz do opryskania.
Aniu, Nissorun obecnie może nie być skuteczny na część gatunków przędziorków, u których zimują samice, a nie jaja. Samice dopiero się obudzą, wylezą z kryjówek i zaczną składać jaja. Ja bym Nissorun zostawiła na późniejszy oprysk, kiedy te samice już wylezą.
-
Dzięki . Zapytałam po obejrzeniu webinaru doradcy jagodowego , w którym pojawiły się sugestie różnych połączeń i zdjęcia
z lustracji .To nie były zdjęcia z tuneli . Przewinę sobie jeszcze raz ten fragment dla pewności .
Dooglądałam i zdjęcia były z tuneli .
Warto jeszcze raz obejrzeć P. Jarosz mówił np. o łączeniu krzemu z siarką zmikronizowaną do wysuszenia przędziorka .
https://www.youtube.com/watch?v=mtu__envyb4
To było połączenie krzemu a nie siarki z nissorunem . Siarka jako odrębny oprysk , można ją łączyć np. z olejem ?
z lustracji .To nie były zdjęcia z tuneli . Przewinę sobie jeszcze raz ten fragment dla pewności .
Dooglądałam i zdjęcia były z tuneli .

Warto jeszcze raz obejrzeć P. Jarosz mówił np. o łączeniu krzemu z siarką zmikronizowaną do wysuszenia przędziorka .
https://www.youtube.com/watch?v=mtu__envyb4
To było połączenie krzemu a nie siarki z nissorunem . Siarka jako odrębny oprysk , można ją łączyć np. z olejem ?
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Preparatów siarkowych nie mieszamy z olejowymi, tu dobra ściąga, nawet wydrukowałam
https://www.topagrar.pl/uprawa/kolejnos ... yc-2454087

https://www.topagrar.pl/uprawa/kolejnos ... yc-2454087
Pozdrawiam Eugenia
-
Gieniu , dzięki bo bym głupot narobiła. Dobrze , że robię wcześniej litr na próbę . Jak siE dobrze wymiesza .