M@ti - owadożerki
Re: M@ti - owadożerki
O rany masz cephalotusa!! zawsze o nim marzyłam, ale niestety nigdzie nie znalazłam w takiej cenie, która nie zwaliłaby mnie z nóg. bardzo chętnie zobaczę jeszcze kilka fotek z nim w roli głównej:)
- M@ti
- 100p
- Od: 10 lut 2009, o 11:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję dziękuję, staram się jak najładniej pokazać na zdjęciach tych moich drapieżców i czasami coś z tego wychodzi:) Cieszę się, że Ci się podobają.anetta pisze:Prześliczne te owadożerki Twoje Mati a jeszcze w dodatku zdjęcia są świetnie zrobione że aż chce się oglądać i oglądać...
Posiadam kilka cefalotusów, udało mi się je jakoś zdobyć:) jednak jak na razie są to bardzo małe roślinki co widać na fotce. Wraz z ich wzrostem na pewno pojawiać będą się kolejne portreciki.hazart pisze:O rany masz cephalotusa!! zawsze o nim marzyłam, ale niestety nigdzie nie znalazłam w takiej cenie, która nie zwaliłaby mnie z nóg. bardzo chętnie zobaczę jeszcze kilka fotek z nim w roli głównej:)
Pozdrawiam
M.B.
Mam nadzieję że rosnąć będą błyskawicznie i będzie co podziwiać 

- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Świetne masz te owadożery.
Ja na razie mam D.capensis 'all red', nasiona 'Broad leaf', D.aliciae oraz muchołówkę.
Chciałem zapytać jakiego torfu używasz (firma itp.). Ja już tyle próbowałem to szybko pleśniały choć nie stały w zastałym powietrzu.

Chciałem zapytać jakiego torfu używasz (firma itp.). Ja już tyle próbowałem to szybko pleśniały choć nie stały w zastałym powietrzu.

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Witaj Mateuszu
Twoi "urodzeni zabójcy" nieprawdopodobni
Robią wrażenie aniołków
Zupełnie się nie spodziewałam, iż rośliny owadożerne mogą być tak piękne
Mea culpa
Mam bardzo duże orchidarium. Myślisz, że dobrze by im tam było? Razem ze storczykami?Zaczynam się zastanawiać nad nabyciem tego i owego
Dzbaneczniki szczególnie zapadły mi w pamięć. Jeśli będziesz sprzedawał nadwyżki daj znać koniecznie 

Twoi "urodzeni zabójcy" nieprawdopodobni

Zupełnie się nie spodziewałam, iż rośliny owadożerne mogą być tak piękne

Mea culpa

Mam bardzo duże orchidarium. Myślisz, że dobrze by im tam było? Razem ze storczykami?Zaczynam się zastanawiać nad nabyciem tego i owego

- M@ti
- 100p
Jak na razie nie rosną zbyt szybko mimo odpowiednich warunków, jednak mam nadzieję, że w pewnym czasie ruszą na poważnie. Czekam aż dzbanki cefali będą na tyle duże aby można było je czymś nakarmić. Myślę, że powinno to przyspieszyć ich wzrost.hazart pisze:Mam nadzieję że rosnąć będą błyskawicznie i będzie co podziwiać
Używam torfu firmy TORF Spółka Z.O.O. W zasadzie nie mogę na niego narzekać. To, że torf pleśnieję w takim wilgotnym środowisku nie jest niczym nadzwyczajnym, szczególnie kiedy mamy posiane na nim nasiona, które są nosicielami i pożywką dla grzybów. Kupuję ten torf w workach 80L, gdyż jak kiedyś kupiłem w opakowaniu mniejszym (20L) to był on bardzo drobno zmielony a taki się nie nadaje, gdyż jest mało przepuszczalny. Jeśli pleśnieje Ci torf to opryskaj/podlej go, np. TOPSINEM, pleśń nie powinna pojawiać się po raz kolejny. Stosujesz czysty torf jako podłoże czy mieszasz go z czymś?Delete pisze: Chciałem zapytać jakiego torfu używasz (firma itp.). Ja już tyle próbowałem to szybko pleśniały choć nie stały w zastałym powietrzu.
Witam,evluk pisze:Witaj Mateuszu![]()
Mam bardzo duże orchidarium. Myślisz, że dobrze by im tam było? Razem ze storczykami?Zaczynam się zastanawiać nad nabyciem tego i owegoDzbaneczniki szczególnie zapadły mi w pamięć. Jeśli będziesz sprzedawał nadwyżki daj znać koniecznie
rzeczywiście są to rośliny niepozorne a przy tym piękne i zabójcze. Jest to, to co wabi owady i takich zapaleńców jak ja:) Orchidarium jak najbardziej się nada jeśli masz tam odpowiednie oświetlenie oczywiście. Sam w wiwarium z dzbanecznikami hoduję 2 storczyki, które na parapecie nie za bardzo chciały rosnąć. W zależności jaką masz wilgotność w orchidarium możesz w nim hodować z powodzeniem dzbaneczniki, cefalotusy jak podejrzewam masz tam jakąś wentylację bo to podobno ważne dla storczyków. Możesz spróbować, także z niektórymi rosiczkami szczególnie z grupy "sióstr z queensland" (Drosera adelae, Drosera prolifera, Drosera schizandra), gdyż to one lubią podwyższoną wilgotność i niezbyt mocne oświetlenie. Jednak warunki orchidarium najlepsze będą z pewnością dla dzbaneczników. Posiadam kilka dzbaneczników a także innych roślin owadożernych, które mógłbym odsprzedać, jednak z tym lepiej poczekać aż temperatura na dworze się trochę unormuje na dodatnim poziomie. Oczywiście będę pamiętał o Tobie w trakcie przygotowywania oferty sprzedaży myślę, że za około 2-4 tygodni. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej jakie rośliny mam do zaproponowania proszę o kontakt przez PW.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Mateusz
- Delete
Jak używałem torfu kupionego przeze mnie to użyłem tylko czystego. Niedawno pewna forumowiczka wyzbywała się nadwyżek to zamówiłem sobie u niej D.cap. 'all red' i w paczce przysłała trochę torfu. Wymieszałem go z piaskiem akwaryjnym i posadziłem do niego rosiczke. Pleśń pojawiła się tylko raz. 

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
imponujące
Ja byłem w posiadaniu rosiczek, ale źle się opiekowałem no i ...

- M@ti
- 100p
Dokładnie z pleśnią na podłożu najczęściej tak jest, że po jej zebraniu lub opryskaniu nie pojawia się ponownie, no chyba że mamy słabej jakości torf z dużą ilością materiału organicznego nie przerobionego, lub jeśli spadnie nam na to podłoże obumierający liść, pokarm itp. Jak gruby jest piasek, którego użyłeś ?Delete pisze:Jak używałem torfu kupionego przeze mnie to użyłem tylko czystego. Niedawno pewna forumowiczka wyzbywała się nadwyżek to zamówiłem sobie u niej D.cap. 'all red' i w paczce przysłała trochę torfu. Wymieszałem go z piaskiem akwaryjnym i posadziłem do niego rosiczke. Pleśń pojawiła się tylko raz.
Ja ,np. dopiero trzecią muchołówkę zdołałem utrzymać przy życiu:) pierwsze dwie zamordowałem zimą kiedy powinno się je zimować ograniczając podlewanie. Każdy uczy się na błędach. Jeśli pozbierałeś się po stracie swoich rosiczkekluczek95 pisze:imponująceJa byłem w posiadaniu rosiczek, ale źle się opiekowałem no i ...

- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A podlewasz wodą destylowaną? 

- M@ti
- 100p
Oczywiście tylko i wyłącznie destylowaną / demineralizowaną. Właśnie zastanawiam się nad budową kolumny do demineralizacji, ponieważ kupowanie 20l wody co dwa tygodnie staję się uciążliwe i mało opłacalne.luczek95 pisze:A podlewasz wodą destylowaną?
- Delete
Granulacja waha się między 0,5-1mm.M@ti pisze:Dokładnie z pleśnią na podłożu najczęściej tak jest, że po jej zebraniu lub opryskaniu nie pojawia się ponownie, no chyba że mamy słabej jakości torf z dużą ilością materiału organicznego nie przerobionego, lub jeśli spadnie nam na to podłoże obumierający liść, pokarm itp. Jak gruby jest piasek, którego użyłeś ?Delete pisze:Jak używałem torfu kupionego przeze mnie to użyłem tylko czystego. Niedawno pewna forumowiczka wyzbywała się nadwyżek to zamówiłem sobie u niej D.cap. 'all red' i w paczce przysłała trochę torfu. Wymieszałem go z piaskiem akwaryjnym i posadziłem do niego rosiczke. Pleśń pojawiła się tylko raz.

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- M@ti
- 100p
Witam! Dzięki. No staram się jak mogę żeby były ładne, ale czasami różnie to wychodzi:)
M@ti a jakiego podłoża używasz do przesadzania?? masz jakieś sprawdzone firmy?? mój tłustosz strasznie się rozrósł ale jeszcze nigdy nie przesadzałam owadożerów i szukam porady.