M@ti - owadożerki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hazard
100p
100p
Od: 28 paź 2009, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: M@ti - owadożerki

Post »

O rany masz cephalotusa!! zawsze o nim marzyłam, ale niestety nigdzie nie znalazłam w takiej cenie, która nie zwaliłaby mnie z nóg. bardzo chętnie zobaczę jeszcze kilka fotek z nim w roli głównej:)
Awatar użytkownika
M@ti
100p
100p
Od: 10 lut 2009, o 11:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

anetta pisze:Prześliczne te owadożerki Twoje Mati a jeszcze w dodatku zdjęcia są świetnie zrobione że aż chce się oglądać i oglądać...
Dziękuję dziękuję, staram się jak najładniej pokazać na zdjęciach tych moich drapieżców i czasami coś z tego wychodzi:) Cieszę się, że Ci się podobają.
hazart pisze:O rany masz cephalotusa!! zawsze o nim marzyłam, ale niestety nigdzie nie znalazłam w takiej cenie, która nie zwaliłaby mnie z nóg. bardzo chętnie zobaczę jeszcze kilka fotek z nim w roli głównej:)
Posiadam kilka cefalotusów, udało mi się je jakoś zdobyć:) jednak jak na razie są to bardzo małe roślinki co widać na fotce. Wraz z ich wzrostem na pewno pojawiać będą się kolejne portreciki.

Pozdrawiam

M.B.
Awatar użytkownika
hazard
100p
100p

Post »

Mam nadzieję że rosnąć będą błyskawicznie i będzie co podziwiać :)
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Świetne masz te owadożery. :) Ja na razie mam D.capensis 'all red', nasiona 'Broad leaf', D.aliciae oraz muchołówkę.
Chciałem zapytać jakiego torfu używasz (firma itp.). Ja już tyle próbowałem to szybko pleśniały choć nie stały w zastałym powietrzu. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Witaj Mateuszu :wit
Twoi "urodzeni zabójcy" nieprawdopodobni :shock: Robią wrażenie aniołków ;:170
Zupełnie się nie spodziewałam, iż rośliny owadożerne mogą być tak piękne :oops:
Mea culpa :wink:
Mam bardzo duże orchidarium. Myślisz, że dobrze by im tam było? Razem ze storczykami?Zaczynam się zastanawiać nad nabyciem tego i owego ;:224 Dzbaneczniki szczególnie zapadły mi w pamięć. Jeśli będziesz sprzedawał nadwyżki daj znać koniecznie ;:108
Awatar użytkownika
M@ti
100p
100p

Post »

hazart pisze:Mam nadzieję że rosnąć będą błyskawicznie i będzie co podziwiać :)
Jak na razie nie rosną zbyt szybko mimo odpowiednich warunków, jednak mam nadzieję, że w pewnym czasie ruszą na poważnie. Czekam aż dzbanki cefali będą na tyle duże aby można było je czymś nakarmić. Myślę, że powinno to przyspieszyć ich wzrost.

Delete pisze: Chciałem zapytać jakiego torfu używasz (firma itp.). Ja już tyle próbowałem to szybko pleśniały choć nie stały w zastałym powietrzu. :)
Używam torfu firmy TORF Spółka Z.O.O. W zasadzie nie mogę na niego narzekać. To, że torf pleśnieję w takim wilgotnym środowisku nie jest niczym nadzwyczajnym, szczególnie kiedy mamy posiane na nim nasiona, które są nosicielami i pożywką dla grzybów. Kupuję ten torf w workach 80L, gdyż jak kiedyś kupiłem w opakowaniu mniejszym (20L) to był on bardzo drobno zmielony a taki się nie nadaje, gdyż jest mało przepuszczalny. Jeśli pleśnieje Ci torf to opryskaj/podlej go, np. TOPSINEM, pleśń nie powinna pojawiać się po raz kolejny. Stosujesz czysty torf jako podłoże czy mieszasz go z czymś?
evluk pisze:Witaj Mateuszu :wit
Mam bardzo duże orchidarium. Myślisz, że dobrze by im tam było? Razem ze storczykami?Zaczynam się zastanawiać nad nabyciem tego i owego ;:224 Dzbaneczniki szczególnie zapadły mi w pamięć. Jeśli będziesz sprzedawał nadwyżki daj znać koniecznie ;:108
Witam,
rzeczywiście są to rośliny niepozorne a przy tym piękne i zabójcze. Jest to, to co wabi owady i takich zapaleńców jak ja:) Orchidarium jak najbardziej się nada jeśli masz tam odpowiednie oświetlenie oczywiście. Sam w wiwarium z dzbanecznikami hoduję 2 storczyki, które na parapecie nie za bardzo chciały rosnąć. W zależności jaką masz wilgotność w orchidarium możesz w nim hodować z powodzeniem dzbaneczniki, cefalotusy jak podejrzewam masz tam jakąś wentylację bo to podobno ważne dla storczyków. Możesz spróbować, także z niektórymi rosiczkami szczególnie z grupy "sióstr z queensland" (Drosera adelae, Drosera prolifera, Drosera schizandra), gdyż to one lubią podwyższoną wilgotność i niezbyt mocne oświetlenie. Jednak warunki orchidarium najlepsze będą z pewnością dla dzbaneczników. Posiadam kilka dzbaneczników a także innych roślin owadożernych, które mógłbym odsprzedać, jednak z tym lepiej poczekać aż temperatura na dworze się trochę unormuje na dodatnim poziomie. Oczywiście będę pamiętał o Tobie w trakcie przygotowywania oferty sprzedaży myślę, że za około 2-4 tygodni. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej jakie rośliny mam do zaproponowania proszę o kontakt przez PW.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Mateusz
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak używałem torfu kupionego przeze mnie to użyłem tylko czystego. Niedawno pewna forumowiczka wyzbywała się nadwyżek to zamówiłem sobie u niej D.cap. 'all red' i w paczce przysłała trochę torfu. Wymieszałem go z piaskiem akwaryjnym i posadziłem do niego rosiczke. Pleśń pojawiła się tylko raz. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

imponujące ;:138 Ja byłem w posiadaniu rosiczek, ale źle się opiekowałem no i ...
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
M@ti
100p
100p

Post »

Delete pisze:Jak używałem torfu kupionego przeze mnie to użyłem tylko czystego. Niedawno pewna forumowiczka wyzbywała się nadwyżek to zamówiłem sobie u niej D.cap. 'all red' i w paczce przysłała trochę torfu. Wymieszałem go z piaskiem akwaryjnym i posadziłem do niego rosiczke. Pleśń pojawiła się tylko raz. :)
Dokładnie z pleśnią na podłożu najczęściej tak jest, że po jej zebraniu lub opryskaniu nie pojawia się ponownie, no chyba że mamy słabej jakości torf z dużą ilością materiału organicznego nie przerobionego, lub jeśli spadnie nam na to podłoże obumierający liść, pokarm itp. Jak gruby jest piasek, którego użyłeś ?
luczek95 pisze:imponujące ;:138 Ja byłem w posiadaniu rosiczek, ale źle się opiekowałem no i ...
Ja ,np. dopiero trzecią muchołówkę zdołałem utrzymać przy życiu:) pierwsze dwie zamordowałem zimą kiedy powinno się je zimować ograniczając podlewanie. Każdy uczy się na błędach. Jeśli pozbierałeś się po stracie swoich rosiczkek :) to może pora spróbować jeszcze raz, na prawdę dla tych najłatwiejszych wystarczy tylko woda, kwaśny torf i słońce.
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A podlewasz wodą destylowaną? :roll:
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
M@ti
100p
100p

Post »

luczek95 pisze:A podlewasz wodą destylowaną? :roll:
Oczywiście tylko i wyłącznie destylowaną / demineralizowaną. Właśnie zastanawiam się nad budową kolumny do demineralizacji, ponieważ kupowanie 20l wody co dwa tygodnie staję się uciążliwe i mało opłacalne.
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

M@ti pisze:
Delete pisze:Jak używałem torfu kupionego przeze mnie to użyłem tylko czystego. Niedawno pewna forumowiczka wyzbywała się nadwyżek to zamówiłem sobie u niej D.cap. 'all red' i w paczce przysłała trochę torfu. Wymieszałem go z piaskiem akwaryjnym i posadziłem do niego rosiczke. Pleśń pojawiła się tylko raz. :)
Dokładnie z pleśnią na podłożu najczęściej tak jest, że po jej zebraniu lub opryskaniu nie pojawia się ponownie, no chyba że mamy słabej jakości torf z dużą ilością materiału organicznego nie przerobionego, lub jeśli spadnie nam na to podłoże obumierający liść, pokarm itp. Jak gruby jest piasek, którego użyłeś ?
Granulacja waha się między 0,5-1mm. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
M@ti
100p
100p

Post »

Witam! Dzięki. No staram się jak mogę żeby były ładne, ale czasami różnie to wychodzi:)
Awatar użytkownika
hazard
100p
100p

Post »

M@ti a jakiego podłoża używasz do przesadzania?? masz jakieś sprawdzone firmy?? mój tłustosz strasznie się rozrósł ale jeszcze nigdy nie przesadzałam owadożerów i szukam porady.
Awatar użytkownika
M@ti
100p
100p

Post »

A jaki to tłustosz?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”