Drutowce
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 lis 2016, o 21:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jak naturalnie zwalczyc drutowce?
Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych ogrodników. W tym roku posadziłem 2000 sztuk czosnku i jestem niemalże na 100% pewien że zaczną dobierać się do niego drutowce. Jak mogę temu zaradzić?
Re: Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.3
Od kilku lat uprawiam Catanię. Wczesna,plenna, smaczna. W tym roku ziemniaki zaatakowały drutowce. W poprzednich latach nie było tego problemu. Może ktoś ma sposób jak się ich pozbyć.
Jerzy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To co w glebie jeszcze bardziej uciążliwe niż powyżej . Szeroki temat i trudno w jednym poście napisać
wszystko co ważne .
Pierwsze co mi przyszło do głowy to Klozer dwa razy do roku .
Mospilan doglebowo , ale tematu nie rozwinę co najwyżej mogę wstawić film na temat zwalczania szkodników ze strefy
korzeniowej w uprawie truskawki .Ewentualnie Belem podczas sadzenia .
wszystko co ważne .
Pierwsze co mi przyszło do głowy to Klozer dwa razy do roku .
Mospilan doglebowo , ale tematu nie rozwinę co najwyżej mogę wstawić film na temat zwalczania szkodników ze strefy
korzeniowej w uprawie truskawki .Ewentualnie Belem podczas sadzenia .
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Jesienią, przed wiosennymi ziemniakmi gorczyca na przekopanie.
Pozdrawiam,
J
J
Re: Drutowce
Na większość szkodników roślin mi bardzo pomaga oprysk lub podlewanie z naparem z wrotyczu. To wyniszcza szkodniki w ziemi i na roślinie bardzo skutecznie bez niszczenia rośliny.
Pozdrawiam Sandra. Regulamin zaprasza....
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Re: Drutowce
Mikar, z reguły najwięcej drutowców jest na ugorach i odłogach. Nim się przepoczwarzą siedzą w glebie kilka lat. Dlatego też na takim ugorze najpierw sadziło się ziemniaki, zwabiają drutowce. Pierwszy zbiór ziemniaków, marchewki był zawsze fatalny, praktycznie na straty. Drutowce dobrze się też czują w uprawie bezorkowej, zachwalszczonej, nie spulchnianej. Nie lubią uprawianej roli, i z czasem ich populacja się zmniejsza. Kartoflisko najlepiej spulchnia ziemię.. Lubią glebę wilgotną, nie znoszą suszy, wkręcają się w wilgotnego ziemniaka bądź marchewkę.
Jako chrząszczyki są nieszkodliwe, żywią się pyłkami roślin.
Jako chrząszczyki są nieszkodliwe, żywią się pyłkami roślin.
Pozdrawiam! Gienia.