Jaskry azjatyckie - prośba o wymianę doświadczeń
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nata, kupiłam 5 kolorów; czerwony, różowy, pomarańczowy, żółty i biały. Wszystkie ładnie zeszły ale zakwitł tylko różowy, kwiat na łodyżce około 30 -35 cm, średnicy około 5 cm , liście faktycznie przy ziemi i po pierwszym większym deszczu łodyżkę z kwiatkiem połozyło. Kwiatek faktycznie śliczny, peoniowy tylko ten deszcz ...........
-
- 100p
- Od: 5 mar 2009, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
Jaskry posadziłam na rabacie przed blokiem, słońce jest dopiero od 11 do okołó 16 godz, podlewane były często. Boję się, że tego roku ich nie będzie, bo nie przykryłam na zimę. Nata, bulwki kupowałam na allegro- wtedy jeszcze miałam takie głupie pomysły, teraz już nie kupuję, bo się mocno zawiodłam.
-
- 100p
-
Łukaszu, długo by pisać. Wiosną ub. roku kupiłam na allegro mnóstwo cebulek; irys holenderski- (mix- 10szt) zakwitł tylko niebieski, nerina 5 różnych kolorów- zakwitły 2-obydwie różowe, z 6- ciu liliowców tylko jeden zgadzał się z opisem, 5 różnych lilii- zakwitło 3, wszystkie jednakowe. Frezja w ogóle z ziemi nie wylazła, echinacea miała być różowa- jest biała a najgorzej z piwoniami- wszystkie miały jakąś zgorzel u podstawy łodyg, o jaskrach już wspomniałam.
-
- 100p
- Od: 1 lut 2009, o 13:26
- Kontakt:
Ja w tym roku jaskry kupilam w sklepie, chociaz malo brakowalo zebym kupila na allegro
, rowniez mam posadzic je przed blokiem. Mam slonce od 12 do wieczora. Nie wiem czy beda mi rosly jaskry bo wcale nie pada cien na moj kwietnik. Wiec - to bedzie eksperyment chociaz bardzo chce zeby rosly jaskry. Musze popracowac nad gruntem.Dodam wlokno kokosowe poniewaz ziemia staje szybko brylowata.
Gieniu, czy ty masz dobra ziemie pod swoim blokiem ?
A cebulki nie wszystkie kwitna w pierwszym roku. Mozliwe ze byly za mlode i dopiero teraz ( w tym roku ) zakwitna.

Gieniu, czy ty masz dobra ziemie pod swoim blokiem ?
A cebulki nie wszystkie kwitna w pierwszym roku. Mozliwe ze byly za mlode i dopiero teraz ( w tym roku ) zakwitna.
-
Nato, w tej chwili rabata pod blokiem jest jako tako uprawiona. Objęłam ją w "posiadanie" wiosną ub. roku. Wcześniej opiekowała sie nią przez 30 lat sąsiadka (w tej chwili ma 82 lata), która dopóki dawała radę nie pozwalała sobie pomóc, wreszcie dała sobie spokój, ale i tak co parę tygodni przynosi jakieś gałązki i wtyka byle gdzie. Przekopując widłami (- 3 razy), wyciągałam oprócz podagrycznika rózne badzewie; kawałki pustaków, pręty zbrojeniowe, jakieś żelastwo i pełno potłuczonego szkła okiennego. Władowałam w ten skrawek ziemi (5 x 2,5m) 8 worków torfu, 2 wory końskiego obornika i 4 wory podłoza z pieczarek. Zapłaciłam za ten mój upór słoną cenę- 2 tyg. leżenia i zastrzyki. Zasadziłam różnymi bylinami, jesienią cebulowymi i jeden, jedyny krzew jaki posadziłam to z trudem zdobyty kielichowiec wonny. Przynajmniej mam satysfakcję, gdy sąsiedzi przystają i "ooo jak tu ładnie i maciejka jak pachnie" itd. A w tym roku będzie jeszcze piękniej, gdy zakwitną tulipany, hiacynty, narcyzy, już się nie mogę doczekać.
-
- 100p
-
- 100p